Julkalender Lucka 2: Lär valpen gripa, hålla och släppa

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 2I dagens lucka hittar vi valfria produkter från Hundsystrarna till ett värde av 300 kr. Hundsystrarna drivs av Lena och Anders Andreasson som nyligen tagit över företaget. Det är en av våra favoritbutiker på nätet när det gäller jaktprylar. Vi älskar deras dummys! Men de säljer även koppel, visselpipor, gamebags – ja helt enkelt det mesta du behöver för jaktträningen. Nu ska butiken bredda sitt sortiment och kommer erbjuda produkter för en mängd olika sorters hundträning till exempel viltspår, bruks och lydnad. Lena är även SSRK-instruktör och håller kurser för främst spaniel på www.angenskursgard.se


HundsystrarnaBytaleken som är bra till nästan allt!

Det här är en av mina absoluta favoritövningar i apporteringsarbetet. Det är en riktig grundövning och en superbra valpövning men går givetvis bra att träna med vilken hund som helst oavsett ålder.

Det är en lek – förstås – där hunden egentligen får träna på en mängd olika saker som är bra att ha i apporteringen. Den finns så klart med i boken men jag vill ändå beskriva den liten mer ingående och samtidigt visa en film på hur du kan lära in den samt också dela med mig av en film där jag visar med Tassla hur jag använder den när vi kommit lite längre i apporteringsarbetet.

I boken kallar vi den här leken för “bytaleken”. Den går ut på att du har två likadana leksaker som hunden ska byta emellan, på kommando.

Mio leker bytaleken
Mio leker bytaleken

En grundförutsättning för att kunna göra den här leken är att hunden leker och kampar med den leksak som du erbjuder. Den behöver dock inte hålla jättebra – för det kan den här leken hjälpa till att förstärka.

Här kommer en film på duktiga Anna Barnö när hon tränar sin tollare Alice. Anna och Alice har precis gått valpkurs för mig och och under kursens gång lärde sig Alice att hålla allt bättre, släppa på kommando samt hålla fast ända tills kommandot sägs och komma tillbaks fort och lätt. Grundövningar för apportering med andra ord – och allt genom en enda lek.

Innan Alice lärde sig den här leken fick hon och hennes valpkompisar på kursen lära sig leken “leker gör vi tillsammans” som du hittar på sidan 26 i boken. Den är en slags grund-grundövning som kan vara bra att börja med om man har en ung hund eller en hund som gärna leker utan din inblandning.

Jag har haft – och har – stor användning av “bytaleken” i min lydnadsträning av Tassla. Tassla är nu uppflyttad till lydnadsklass III och ju högre upp i klasserna du kommer desto mer apportering blir det. I lydnaden nördar vi dessutom ner oss å det grövsta i alla detaljer och då har den här leken varit guld värd. Här kan du se hur jag använt den till att träna vissa specifika detaljer men också hur jag sätter ihop en hel apportering i lydnaden med hjälp av den:

http://www.klickersmart.se/2013/08/23/tva-fantastiska-dagar-med-maria-b/ 

Med hjälp av den här leken kan du alltså få tränat att gripa snabbt, hålla med ett fast grepp, komma tillbaks i full fart med föremålet, släppa endast på kommando och inte springa efter kastad leksak utan kommando – ja stadga till och med! Dessutom har du och din hund kul ihop och det är kanske det allra bästa. En riktig superlek med andra ord.

Kom nu ihåg att önska dig dagens julklapp!

Lucka 2 – Valfria produkter från Hundsystrarna till ett värde av 300 kr

HundsystrarnaFör att önska dig julklappen från Hundsystrarna skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen samt vilka produkter du skulle välja. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 2 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnaren av lucka 2

Tack för alla önskningar till lucka 2. Vi log åt alla fina rim och fantasifulla beskrivningar och svettades förstås när vi var tvungna att välja en enda. Vinnaren av lucka 2 är:

Mimi, vars önskning löd: 
“Jag önskar mig denna lucka å min goda vän Jennies vägnar. Hon och hennes fantastiska hund förtjänar detta då de gick en kurs för ca ett år sedan där de fick lära hundarna att ta apport genom tvång.
Min goda vän har sedan dess tränat o tränat, för att göra detta roligt igen…
Vad kan vara bättre än denna julklapp? 
Tack Jennie, du är super!”

Vinnaren får mail av oss!

 /Elsa & Lena

61 reaktioner på ”Julkalender Lucka 2: Lär valpen gripa, hålla och släppa”

 1. Jessica Holmström

  Ett presentkort från Hundsystrarna skulle vara perfekt då jag behöver fylla på mitt dummyförråd inför nästa års träningsträffar med mina valpköpare. Speciellt Hundsystrarnas balansdummy, fågeldummy & kaninbollar skulle vara perfekt!!

 2. Kristine Lorgen

  Ah!! De har noen ursnygga dummies som hadde passet perfekt til min tokigt livsglada og apporterande welsh! 🙂

 3. Hundsystrarna har ett härligt sortiment och det gladde mig att få veta att de finns! Åh vilken lycka det vore att få möjligheten att skaffa mer än 1 riktig dummie! Här finns allt man kan önska sig 🙂 Knallsnören skulle vi verkligen också behöva!

 4. Therese Gidlund

  Vi skulle vilja ha fler dummies att träna med. Och den snygga lädersnodden till visselpipan skulle behövas då vi inte har någon nu.

 5. Om jag skulle vinna ett presentkort så skulle jag antingen lägga pengarna på boken “Apportering till vardag och fest” eller om jag mot förmodan vann den igår så får det bli bollar, dummies och annat smått och gott som måste uppdateras här hemma.

 6. Therese Knutsson

  Hundsystrarna har många fina saker! O med ett presentkort skulle jag kunna köpa Flisdummisar eller kaninbollar o skicka med den kommande valpkullen!

 7. Helene Fogelberg

  Ett presentkort hos Hundsystrarna vore toppen. Då skulle jag kunna köpa några julklappar till min träningskompis och hennes hund som varit en fantastisk hjälp och helt ovärderliga i vår träning.

 8. Anna-Karin Johansson

  Hundsystrarna har jag handlat av innan och de har mycket bra saker. Skulle verkligen uppskatta ett presentkort här. Jag och Dutch har äntligen börjat förstå detta roliga med jaktträning.

 9. Annika Radefält

  Ja vi gillar oxå Hundsystrarna!!!! Vill ha och behöver nya dummies och kul grejer till bruksträningen. Kör allt med mina tjejer så deg går mkt grejor!

 10. Lotta Zetterlund

  Hundsystrarna har jag beställt en hel del ifrån och det vore ju inte alls dumt att kunna handla julklappar av dom till min bästa träningskompis Therese!

 11. Birgitta Vikström

  Har tidligere besøgt Hundsystrarnas hjemmeside selvom jeg bor i DK og kunne godt bruge en kaninboll med snor. Har også forelsket mig i flisdummyerne, som min toller ville blive helt vild med!

 12. Förra året fick min far eran bok i julklapp och sen dess har vi hjälpts åt att träna vår första golden. Här fanns ju massor av fina grejer som hade underlättat i träningen, vi skulle definitivt behöva lite nya dummies att variera oss med, en balansdummy och en visselpipa.

 13. Vilken underbar kalender! Nikko skulle nog bli jätte glad över ett presentkort så att han kan handla lite prylar till ett litet “syskon” som ska komma till oss nästa år

 14. Anna Holmström

  Skulle verkligen behöva lite ny snygga otuggade grejer till min nya lille valp, flatten Knott snart fyra månader 🙂

 15. Jag önskar mig denna lucka å min goda vän jennies vägnar.
  Hon och hennes fantastiska hund förtjänar detta då de gick en kurs för ca ett år sedan där de fick lära hundarna att ta apport genom tvång.
  Min goda vän har sedan dess tränat o tränat, för att göra detta roligt igen…
  Vad kan vara bättre än denna julklapp? 🙂
  Tack Jennie, du är super!

 16. En ny visselpipa skulle sitta fint eftersom den gamla “den bästa” försvunnit i skogen…… Efter att ha sett filmen ovan så fick jag nu en spark i baken för att ta itu med “gripa/släppa på kommando” problemet. Vill gärna se hur man går vidare och över till dummis..

 17. Attans va de sku va bra att få ett presentkort, lite extra pengar, för jag har funderat på att köpa en 3-delad dummy, fågeldummy och nån kaninboll. En balansdummy och viltdoft skulle oxå sitta fint.

 18. På min önskelista står en pick-up-vest i oilskin. Om jag vinner presentkortet tänker jag fästa det på listan, innan jag överlämnar den till Tomten. Måste ju tänka på tomtens ekonomi!

 19. Åh ett presentkort hos Hundsystrar, skulle direkt beställa er bok. Har önskat mig den i julklapp, men jag betvivlar att min man har förstånd nog att skaffa den…

 20. Cristina Lundgren

  Skulle jag få den stora äran att vinna pris så skulle jag välja damaskerna! Har länge önskat mig ett par sådana. Verkar toppen till alla skogsaktiviteter! Håller tummarna! 🙂

 21. Petronella Lindholm

  Kära tomten, jag önskar mig ett presentkort som bidrag till en pickup-vest! Om jag hade en sån kunde jag klippa bort de eländiga dummiesnörena (som jag nu går och bär dummiesarna i) som då och då flyger upp och slår mitt lille yrväder i ansiktet när han får upp farten ordentligt. 🙂

 22. Kerstin Hagland

  Jätteskoj, en mycket passande lucka för mig just idag, när jag har en liten 10 v valp som kommer med grejer spontant men sedan inte vill lämna dem utan vill kampa om dem. Nu ska jag prova med bytaleken! Hundsystrarna har trevliga grejer och det skulle passa oss bra.

 23. Erika Gemzell Åström

  Åh, detta är precis vad jag och min fina flat Pax önskar oss i julklapp!! Några nya dummies och en kaninboll =) <3

 24. Min nya jaktlabbe-valp har hittills fått använda ärvda grejer, så några nya fina dummies skulle vara en perfekt julklapp! 🙂

 25. Lili-Ann Henrikson

  Om Pippi och jag vann skulle nog presentkortet användas till Kaninbollar – vi har ju kommit på att det faktiskt är kul att leka 🙂

 26. Zoya har ett dåligt grepp,
  släpper saken ganska lätt.
  Leksaker och dummies vore bra,
  då kunde vi träna varje dag.

 27. Erica Antonsson

  Tack för bra film med kul lek, vi fick en utmaning som inte svek. Magda är ingen retriever men matte är en nörd, som tränar apportering tills staffen blir lite lätt störd 😉 Någon dummy vill vi inte ha, men en snygg lila spårlina vore bra!

 28. Malin Siverstedt

  Åh vad kul!! Skulle också behöva nya saker till Lukas då vi tränar. Har gamla som börjar gå sönder nu. Såg i lördags att det gått hål på ett par. Så vi önskar nya från Hundsystrarna 🙂

 29. Catarina Söderlind

  Om jag vinner fyller vi på förrådet med leksaker och dummys, det kan aldrig bli för många av det 🙂

 30. Sussie Arvidsson

  om jag skulle få ett present kort skulle jag använda det till att köpa en flygande kanin i kanvas så att jag kan träna stadga ordentligt med min lilla unghund.

 31. ett presentkort från Hundsystrarna skulle vara kanon! hos er har ja hittat de enda som min field kille Lotus älskar att kampa/leka/apportera med! kaninbollar med snöre är nu de bästa han vet som belöning när vi tränar tillsammans :0)

 32. Sköt upp min enda dummie till apportkastaren i ett träd förra veckan. Är skitdålig på att klättra så därför är jag i behov av en ny. 🙂

 33. Antiryckkoppel,kaninboll och dummys skulle jag köpa i julklapp till min Drever som faktiskt älskar apportering!

 34. Va glad jag blev när jag såg denna hemsidan med en massa roliga träningstips & trix. Jag har min första hund nu en livlig & underbar Jaktlabrador. Att köpa hund är det bästa jag gjort. Allt är nytt för oss. Vi har nog testat på lite av varje, men fastnat för appotering. Jag ääälska hennes fart och hur hon jobbar. Vi skulle bli jätte glada om vi vann. Då hade vi införskaffat oss boken appotering till vardags & fest, just för att få mer tips & för att kunna utveklas enu mer. Det är sjukt hur fort man kan fastna i hundträsket & hur kul man kan ha med sin hund & samtidigt göra nått som hunden glöööööder för OCH JAG MED !!

 35. Maris, Rosa och jag önskar oss ett par kaninbollar och fågeldummies eller kanske en 3-delad dummy. Kul med lite variation helt enkelt! 🙂

 36. Tänk va perfekt det skulle vara med nya saker till familjena andra flatt, som flyttar in 2014:-)
  God jul till er!

 37. Jessica Jönsson

  Helgen före jul ska jag och Henry på vår livs första jakt! Så spännande! Vi är nybörjare och har massor att träna på fram tills dess. Jag inspireras i träningen av Apportering till vardags och fest för bra träning så att förutsättningarna för en bra jakt ökar. Men… det fattas en hel del träningsmaterial…

 38. Om vi vinner så hade jag get min vän Isabelle boken apportering till vardags &fest och annat till apporteringsträning

 39. Qrutrøks pojkarna GILLAR och önskar sig varsin filtdummy. Får vi det i julklapp kommer vi köra så det ryker. Ps. Vi tror på tomten. Ds.

 40. Apportering till vardag och fest

  Ulla Erdeberg
  Jättebra tips på “bytesträning” ska omgående testa det på Quini. Hon är också en “tuggare” – Behöver verkligen lite fler “bytesgrejer ” att träna med.

 41. Apportering till vardag och fest

  Jessica Holmström
  Ett presentkort på hundsystrarna skulle passa perfekt då jag behöver fylla på mitt dummyförråd. Det går åt många dummy när jag har träningsträffar för mina valpköpare. Så balansdummy, tre delad dummy, kaninbollar osv skulle vara perefkt för mig.

 42. Apportering till vardag och fest

  Karin Arkmo Larsson den 2 december 23:28
  Eftersom jag inte har hört talas om hundsystrarna förut blir jag ju väldigt nyfiken! Tänkte dessutom ta tag i jaktträningen nu så då behöver jag nog en del;-)

 43. Pingback: Tassla och osäkerheten - Klickersmart

 44. Pingback: Valpebok | Retrieveren.com

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 2
Varukorg