Julkalender Lucka 2: Lär valpen gripa, hålla och släppa

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 2I dagens lucka hittar vi valfria produkter från Hundsystrarna till ett värde av 300 kr. Hundsystrarna drivs av Lena och Anders Andreasson som nyligen tagit över företaget. Det är en av våra favoritbutiker på nätet när det gäller jaktprylar. Vi älskar deras dummys! Men de säljer även koppel, visselpipor, gamebags – ja helt enkelt det mesta du behöver för jaktträningen. Nu ska butiken bredda sitt sortiment och kommer erbjuda produkter för en mängd olika sorters hundträning till exempel viltspår, bruks och lydnad. Lena är även SSRK-instruktör och håller kurser för främst spaniel på www.angenskursgard.se


HundsystrarnaBytaleken som är bra till nästan allt!

Det här är en av mina absoluta favoritövningar i apporteringsarbetet. Det är en riktig grundövning och en superbra valpövning men går givetvis bra att träna med vilken hund som helst oavsett ålder.

Det är en lek – förstås – där hunden egentligen får träna på en mängd olika saker som är bra att ha i apporteringen. Den finns så klart med i boken men jag vill ändå beskriva den liten mer ingående och samtidigt visa en film på hur du kan lära in den samt också dela med mig av en film där jag visar med Tassla hur jag använder den när vi kommit lite längre i apporteringsarbetet.

I boken kallar vi den här leken för “bytaleken”. Den går ut på att du har två likadana leksaker som hunden ska byta emellan, på kommando.

Mio leker bytaleken
Mio leker bytaleken

En grundförutsättning för att kunna göra den här leken är att hunden leker och kampar med den leksak som du erbjuder. Den behöver dock inte hålla jättebra – för det kan den här leken hjälpa till att förstärka.

Här kommer en film på duktiga Anna Barnö när hon tränar sin tollare Alice. Anna och Alice har precis gått valpkurs för mig och och under kursens gång lärde sig Alice att hålla allt bättre, släppa på kommando samt hålla fast ända tills kommandot sägs och komma tillbaks fort och lätt. Grundövningar för apportering med andra ord – och allt genom en enda lek.

Innan Alice lärde sig den här leken fick hon och hennes valpkompisar på kursen lära sig leken “leker gör vi tillsammans” som du hittar på sidan 26 i boken. Den är en slags grund-grundövning som kan vara bra att börja med om man har en ung hund eller en hund som gärna leker utan din inblandning.

Jag har haft – och har – stor användning av “bytaleken” i min lydnadsträning av Tassla. Tassla är nu uppflyttad till lydnadsklass III och ju högre upp i klasserna du kommer desto mer apportering blir det. I lydnaden nördar vi dessutom ner oss å det grövsta i alla detaljer och då har den här leken varit guld värd. Här kan du se hur jag använt den till att träna vissa specifika detaljer men också hur jag sätter ihop en hel apportering i lydnaden med hjälp av den:

http://www.klickersmart.se/2013/08/23/tva-fantastiska-dagar-med-maria-b/ 

Med hjälp av den här leken kan du alltså få tränat att gripa snabbt, hålla med ett fast grepp, komma tillbaks i full fart med föremålet, släppa endast på kommando och inte springa efter kastad leksak utan kommando – ja stadga till och med! Dessutom har du och din hund kul ihop och det är kanske det allra bästa. En riktig superlek med andra ord.

Kom nu ihåg att önska dig dagens julklapp!

Lucka 2 – Valfria produkter från Hundsystrarna till ett värde av 300 kr

HundsystrarnaFör att önska dig julklappen från Hundsystrarna skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen samt vilka produkter du skulle välja. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 2 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnaren av lucka 2

Tack för alla önskningar till lucka 2. Vi log åt alla fina rim och fantasifulla beskrivningar och svettades förstås när vi var tvungna att välja en enda. Vinnaren av lucka 2 är:

Mimi, vars önskning löd: 
“Jag önskar mig denna lucka å min goda vän Jennies vägnar. Hon och hennes fantastiska hund förtjänar detta då de gick en kurs för ca ett år sedan där de fick lära hundarna att ta apport genom tvång.
Min goda vän har sedan dess tränat o tränat, för att göra detta roligt igen…
Vad kan vara bättre än denna julklapp? 
Tack Jennie, du är super!”

Vinnaren får mail av oss!

 /Elsa & Lena

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 2
Varukorg