Julkalender Lucka 20: Det roliga närsöket

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 20Idag är det vi som är tomtar igen – Klickerförlaget i Göteborg AB; Elsa Blomster och Lena Gunnarsson. Klickerförlaget sprider kunskap om hundträning genom kurser, filmer och det skrivna ordet. Dagens julklapp är en ljudbok! För nu har vi låtit göra ljudbok av “Apportering till vardag och fest”. Så du kan ta med dig alla träningstips ut när du tränar om du vill. Önska dig ljudboken i kommentarsfältet på vår Facebooksida eller här på hemsidan.


Apportering till vardag och festDet roliga närsöket

Närsök är en av mina favoritövningar – världens roligaste lek att lära in oavsett om du har jaktprovsambitioner eller inte. Här får hunden användning av sin fina näsa, men som extra utmaning ska den först stanna – från full fart – och vänta tills jag säger till att den ska börja leta. Därefter ska den leta i ett begränsat område.

Den här övningen skulle man kunna lära vilken hund som helst – som en aktiveringsövning. Jag har förstått att inte alla i spanielvärlden har lärt in närsök på sina hundar eftersom de anser att det inte behövs i spanieljakten. Det kanske det inte gör men jag tycker det här är så roligt att jag har lärt mina spanielar närsökssignalen ändå.

I somras gjorde Elsa och jag en film om hur inlärning av närsök kan gå till – den tycker jag förtjänar lite uppmärksamhet. 😉 Här kommer den igen, men förutom den ska jag också presentera en lite mer avancerad övning för den som vill gå vidare från det första stadiet. Men filmen först:

Typiska svårigheter som kan uppstå vid närsöket är att hunden söker i ett för stort område. I början är det också många hundar som gärna går några steg mot föraren innan de börjar söka. En stor utmaning kan också vara att få stopp på hunden då den kommer in i ett område med vittring. På prov behöver du kunna visa att du kan dirigera din hund dit du vill och inte bara dit den vill. Dessutom är det aldrig fel att göra många övningar som innebär att hunden faktiskt lyssnar på dig och inte bara jobbar på egen tass.

Alla tre utmaningar ovan tränas i övningen som kommer härnäst. Det är Catharina Fahlberg och Sam som visar hur den ska gå till. Catta gjorde den här övningen med en del av eleverna på Sommarläger för spaniel som vi arrangerade förra året.

Tänk på att inte gå för fort fram. För att kunna göra ovanstående övning behöver din hund kunna både stoppsignal, att sätta på näsan på signal samt att du har tagit ut avstånd från hunden och sökområdet utan att hunden flyttar sig fram mot dig när den får närsökssignalen.

Lycka till!

Vinnare lucka 18

Idag säger vi grattis till Mia och Zappo som vann julklappen i lucka 18, ett fleecetäcke från Mad Flatter:
Hej! Jag heter Zappo, jag är en snart 12 år gammal golden. Jag har gett min matte massa roliga saker. Vi har tränat jakt, testat lite rally o tävlat i lydnad. Nu är jag trött och stel, nöjer mig med att hämta en dummy eller en kråka då o då. För ett o ett halvt år sedan flyttade det in en bedrövlig liten Ecco in här! Han tar upp all mattes tid. Oftast tycker jag han är rätt jobbig, jag brottas lite med honom ibland bara. Men ändå när han fick diskbråck härom veckan tyckte jag väldigt synd om honom (man måste ju bry sig om sin flock) o då gav matte och jag honom mitt back on track täcke. Men snälla, Elsa o Lena. Jag skulle verkligen tycka det var skönt med ett taäcke av fleece, speciellt nu när det regnar så. Så hoppas nu att ni tänker på en gammal man när ni väljer ut vinnaren. Puss på er från gammelman Zappo.

Vi mejlar dig Mia! 

Lucka 20 – Apportering till vardag och fest som ljudbok

Apportering till vardag och festFör att önska dig Apportering till vardag och fest som ljudbok skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 20 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

 

Vinnare lucka 20

Grattis till Elsa Brobacke som vann lucka nummer 20 -“Apportering till vardag och fest” som ljudbok:

I vår ska jag och en vän göra vårt livs resa. Vi ska tillsammans med våra hundar packa in oss i en bil och köra de 343 milen (!) till sicilien där vi skall tillbringa 4 härliga månader. Vi har båda varsin ung jaktretriever (våra första) och planerar nu såklart för hur vi ska lägga upp träningen. Er ljudbok skulle vara den perfekta sysselsättningen för våra många timmar i bilen och för att kunna planera den kommande jaktträningen som jag ser fram emot så mycket!

Grattis Elsa, vi mejlar dig!

Varukorg