Julkalender Lucka 20: Det roliga närsöket

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 20Idag är det vi som är tomtar igen – Klickerförlaget i Göteborg AB; Elsa Blomster och Lena Gunnarsson. Klickerförlaget sprider kunskap om hundträning genom kurser, filmer och det skrivna ordet. Dagens julklapp är en ljudbok! För nu har vi låtit göra ljudbok av “Apportering till vardag och fest”. Så du kan ta med dig alla träningstips ut när du tränar om du vill. Önska dig ljudboken i kommentarsfältet på vår Facebooksida eller här på hemsidan.


Apportering till vardag och festDet roliga närsöket

Närsök är en av mina favoritövningar – världens roligaste lek att lära in oavsett om du har jaktprovsambitioner eller inte. Här får hunden användning av sin fina näsa, men som extra utmaning ska den först stanna – från full fart – och vänta tills jag säger till att den ska börja leta. Därefter ska den leta i ett begränsat område.

Den här övningen skulle man kunna lära vilken hund som helst – som en aktiveringsövning. Jag har förstått att inte alla i spanielvärlden har lärt in närsök på sina hundar eftersom de anser att det inte behövs i spanieljakten. Det kanske det inte gör men jag tycker det här är så roligt att jag har lärt mina spanielar närsökssignalen ändå.

I somras gjorde Elsa och jag en film om hur inlärning av närsök kan gå till – den tycker jag förtjänar lite uppmärksamhet. 😉 Här kommer den igen, men förutom den ska jag också presentera en lite mer avancerad övning för den som vill gå vidare från det första stadiet. Men filmen först:

Typiska svårigheter som kan uppstå vid närsöket är att hunden söker i ett för stort område. I början är det också många hundar som gärna går några steg mot föraren innan de börjar söka. En stor utmaning kan också vara att få stopp på hunden då den kommer in i ett område med vittring. På prov behöver du kunna visa att du kan dirigera din hund dit du vill och inte bara dit den vill. Dessutom är det aldrig fel att göra många övningar som innebär att hunden faktiskt lyssnar på dig och inte bara jobbar på egen tass.

Alla tre utmaningar ovan tränas i övningen som kommer härnäst. Det är Catharina Fahlberg och Sam som visar hur den ska gå till. Catta gjorde den här övningen med en del av eleverna på Sommarläger för spaniel som vi arrangerade förra året.

Tänk på att inte gå för fort fram. För att kunna göra ovanstående övning behöver din hund kunna både stoppsignal, att sätta på näsan på signal samt att du har tagit ut avstånd från hunden och sökområdet utan att hunden flyttar sig fram mot dig när den får närsökssignalen.

Lycka till!

Vinnare lucka 18

Idag säger vi grattis till Mia och Zappo som vann julklappen i lucka 18, ett fleecetäcke från Mad Flatter:
Hej! Jag heter Zappo, jag är en snart 12 år gammal golden. Jag har gett min matte massa roliga saker. Vi har tränat jakt, testat lite rally o tävlat i lydnad. Nu är jag trött och stel, nöjer mig med att hämta en dummy eller en kråka då o då. För ett o ett halvt år sedan flyttade det in en bedrövlig liten Ecco in här! Han tar upp all mattes tid. Oftast tycker jag han är rätt jobbig, jag brottas lite med honom ibland bara. Men ändå när han fick diskbråck härom veckan tyckte jag väldigt synd om honom (man måste ju bry sig om sin flock) o då gav matte och jag honom mitt back on track täcke. Men snälla, Elsa o Lena. Jag skulle verkligen tycka det var skönt med ett taäcke av fleece, speciellt nu när det regnar så. Så hoppas nu att ni tänker på en gammal man när ni väljer ut vinnaren. Puss på er från gammelman Zappo.

Vi mejlar dig Mia! 

Lucka 20 – Apportering till vardag och fest som ljudbok

Apportering till vardag och festFör att önska dig Apportering till vardag och fest som ljudbok skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 20 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

 

Vinnare lucka 20

Grattis till Elsa Brobacke som vann lucka nummer 20 -“Apportering till vardag och fest” som ljudbok:

I vår ska jag och en vän göra vårt livs resa. Vi ska tillsammans med våra hundar packa in oss i en bil och köra de 343 milen (!) till sicilien där vi skall tillbringa 4 härliga månader. Vi har båda varsin ung jaktretriever (våra första) och planerar nu såklart för hur vi ska lägga upp träningen. Er ljudbok skulle vara den perfekta sysselsättningen för våra många timmar i bilen och för att kunna planera den kommande jaktträningen som jag ser fram emot så mycket!

Grattis Elsa, vi mejlar dig!

23 reaktioner på ”Julkalender Lucka 20: Det roliga närsöket”

 1. Det hade varit en toppenjulklapp till mig själv, tänk att kunna ha med sig världens bästa hundträningsbok i bilen, i stallet, vid matlagning mm.. Då jag numera inte hinner ägna mig åt att läsa andra böcker än skolböcker i kemi :-/

 2. Sissel@sportshunder.no

  Åååhh , den lydboken ønsker jeg meg veldig 🙂 Har nettopp sluttet å røyke og da går det i strikking for å holde fingrene opptatt og lydbøker for å engasjere hodet. Det er bare så synd at min favorittlitteratur er gode hundebøker og det hadde vært så toppen å kunne høre min for tiden favorittbok mens dette pågår. Har en liten jaktlabbe-valp og er en entusiastisk nybegynner innen jakt 🙂

 3. Ljudboken skulle vara suverän julklapp till oss! Då jag har två små barn, en unghund och snart en valp hemma så har jag inte så mycket tid att sitta ner och läsa en bok.

 4. Julklappen skulle verkligen passa hos mig och min sambo som får hem vår första jaktcocker i januari och ska börja träna spanieljakt under våren. Vi behöver all pepp vi kan få och att kunna lyssna under morgonpromenaden är ju helt underbart!

 5. Helt otroligt vad ni jobbar på för att få alla att träna rätt! Boken ligger alltid framme med hopp om att hinna om något kapitel. Med en ljudbok skulle jag ju kunna få till det samtidigt som jag leker med Ebba! För hon ska förstås titta på alla hundar i boken när jag tar fram den, så att det sällan blir något läst,

 6. Jag och min hunds uppfödare tränar på så olika sätt. Hon håller också lite valpkurser mm för brukshundsklubben. Ljudboken skulle vara en utmärkt present för att ge henne lite nytänkande och att förstå vad klickerträning är.

 7. Kerstin Eriksson

  Sambon undrar vad jag vill ha i julklapp svaret – Er ljudbok såklart! Så jag önskar mig denna till honom så att han kan ge den till mig 😉

 8. Anna Holmström

  Å så perfekt med er bok i öronen till och från träningar, jobb och på promenader, snacka om att kunna förena nytta och nöje 🙂

 9. Åh en ljudbok skulle passa mig som handen i handsken! Vilken bra idé! Jag lyssnar alltid på någon ljudbok när jag är ute i skogen med hundarna. Jag har gjort om några hundträningsfilmer till ljudformat som jag har med mig överallt. Det vore underbart att kunna lyssna på Apportering till vardag och fest på promenaderna!

 10. Min sambo är för det mesta funktionär åt mig. De gånger han kör hund är jag ibland lite för på och för nitisk i detaljerna. Så för husfridens skull skulle en ljudbok vara super, då det inte finns tid till att läsa boken! 😉

 11. Klickerförlager ökar sitt utbud,
  nu kommer boken även med ljud.

  Dagens pris vill vi verkligen vinna,
  men idag går det väldigt trögt att rimma.

  En ljudbok att lyssna på i bilen,
  när man rullar alla de där milen.

  Hur man får träningen att bli positiv?
  Man lyssnar om igen och blir kreativ!

 12. Therese Knutsson

  Å en ljudbok hade varit toppen! Kan man lyssna om medans man har sina måste att göra, så har man full inspiration o upplägg klart o bara gå ut o träna hund efter alla “måsten”!!!

 13. Apportering till vardag och fest

  Ann Hilde Birkestrand Tycker boken är så bra! Men den är ju lite stor att släpa med sig:-). En ljudbok vore toppen!

 14. Apportering till vardag och fest

  Inger Borg Wow den optimala julklappen för mig & mina hundar! Har boken som jag tycker är toppen och ljudboken skulle vara så bra att ha i bilen bland annat. Så Tomten jag har varit (försökt i alla fall) såååå snäll för att inte tala om mina ljuvliga vovvar, som också skulle tycka det var toppen!

 15. Marie Löfqvist

  Ljudboken vore kanon då man kan lyssna där man kör bil och det känns det som att jag alltid gör… och tänk vad peppad man skulle bli inför varje träningspass när man kan ladda med ett avsnitt på vägen dit!

 16. Wow den optimala julklappen för mig & mina hundar! Har boken som jag tycker är toppen och ljudboken skulle vara så bra att ha i bilen bland annat. Så Tomten jag har varit (försökt i alla fall) såååå snäll för att inte tala om mina ljuvliga vovvar, som också skulle tycka det var toppen!

 17. I vår ska jag och en vän göra vårt livs resa. Vi ska tillsammans med våra hundar packa in oss i en bil och köra de 343 milen (!) till sicilien där vi skall tillbringa 4 härliga månader. Vi har båda varsin ung jaktretriever (våra första) och planerar nu såklart för hur vi ska lägga upp träningen. Er ljudbok skulle vara den perfekta sysselsättningen för våra många timmar i bilen och för att kunna planera den kommande jaktträningen som jag ser fram emot så mycket!

 18. Regina Forsgren

  Boken är jättebra och jag tränar min jaktlabbe Medley 9 månader med klickertänk i både jakt, lydnad och freestyle. Suveränt! Efter en utbrändhet så har jag dock svårt med koncentrationen när jag läser. Så jag måste ta in så lite åt gången tyvärr. Att lyssna däremot går mycket bättre, och därför önskar jag mig ljudboken jättemycket så vi kan fortsätta framåt i samma anda.
  Regina

 19. Lili-Ann Henrikson

  Usch och fy för att jag missade att önska oss ljudboken. Men kram till er som gjorde och till den som vinner. Jag älskar riktiga böcker att bläddra i och läsa lite här och där. En ljudbok är enda sättet för mej att “läsa” en hel bok. Som komplement till den riktiga ska jag köpa ljudboken 🙂

 20. Louise Runnemark

  Ljudbok toppen! Har svårt att få in text jag läser i huvudet så jag lyssnar bara på ljudböcker och skulle så gärna vilja ta del av er bok, har hört så mycket bra om den. Så vilken julklapp det skulle bli till mig och min förhoppningsvis nya träningskompis. Hälsar Louise Runnemark

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg