Julkalender Lucka 22: Lite om att bryta förväntan

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 22Dagens julklapp kommer från oss på Klickerförlaget och är en privatlektion med Lena Gunnarsson (60 min, värde 500 kronor). Det kan vara en lektion IRL eller en nätlektion då du filmar din träning och får coahing per mejl och/eller telefon. Lena är lydnadsnörd med stor passion för jaktträningen men kan även ge lektioner i spår, shejping och problemlösning i vardagen. Du väljer! Vill du veta mer om Lena kan du även kika in på hennes blogg Klickersmart där hon företrädelsevis bloggar om sin lydnadsträning.


För stor förväntanKlickerförlaget

Så här två dagar innan julafton tycker jag det är på sin plats att prata lite om förväntningar. 😉

Nej, jag ska låta er ha era förväntningar kring jul ifred (fast jag önskar er lugn och glädje). Men låt oss prata lite om det här med hundens förväntningar kopplat till jaktträning (eller kopplat till vilken träning som helst egentligen). Ett hett ämne som vi aldrig kan prata för mycket om eller påminna oss för ofta om, tycker jag.

Lugna och fokuserade, i väntan på sin tur.
Lugna och fokuserade, i väntan på sin tur.

En hund med för höga förväntningar på arbetet som ska utföras är en hund som lätt slår över. Den kan till exempel börja ljuda, knalla, “stänga av öronen”, bli för “hård i munnen” (tugga på viltet) eller vara allmänt okontaktbar. Den kan också visa lite mindre tydliga stressymptom inför arbetet som att gäspa ofta, flåsa, fixera blicken, darra eller börja nosa väldigt mycket.

“Stress är livsviktigt, utan stress dör vi”, säger alltid min vän hjärnforskaren strängt när jag ibland oroar mig för huruvida jag stressar mina hundar i olika situationer. Och det är ju sant. Vi behöver ju att hunden ska gå upp lite i stress när den ska jobba – annars blir det inte fart och tryck och fokus i arbetet. Utmaningen är att hitta den där berömda balansen, ni vet.

Det finns massor i den preventiva (tidiga) träningen av hunden som jag försöker tänka på när det gäller stress och förväntningar, till exempel att lära hunden en av- och påknapp, att vänja den vid att slappna av i olika miljöer från det att den är valp och så vidare. Att inte köra järnet med bara en massa aktiva övningar när hunden är valp utan variera träningen mycket och ha stort fokus på miljöträning.

Olika förväntan?
Olika förväntan?

Men sedan – när vi kommit igång lite mer med vår hund, den har blivit lite äldre och vi kan träna allt mer aktivt med den och hunden börjar känna igen situationerna och övningarna – då kommer en minst lika stor utmaning: Att variera övningarna. Särskilt vi som har supersmarta hundar som säger “hej då, jag kan själv” efter en repetition …

Olika saker laddar ju olika hundar dessutom. Min Tassla behövde sammanlagt FEM markeringar på vatten NÅGONSIN (utspritt på ett antal veckor) för att totalt slå över i närheten av vatten därefter. Vi ägnade sedan några månader åt att “ladda av” vatten (träna intill men inte i vatten samt fika vid vatten) och därefter har hon bara fått göra några linjetag i vatten och en enda markering på hel hösten.

Förväntan vid vatten
Förväntan vid vatten

Så viktigast av allt är som vanligt att STUDERA DEN HUND DU HAR FRAMFÖR DIG och fundera över vad hen behöver eller inte behöver mer av.

Några saker som jag måste tänka på i min träning just nu, med min supersmarta 1,5-åriga spaniel för att bryta hennes förväntan:

1. Vara fantasifull när det gäller variation av träningsupplägg. Herregud så lätt det är att gå ut och göra på samma sätt som jag brukar! Känner du igen dig i det? Ett tips är att skriva ner 25 övningar på 25 papperslappar. Det kan vara enkla grejer som att “kasta en markering, vända och gå åt andra hållet” och “skicka hunden 20 meter på ett linjetag över ett dike, blåsa stopp” och så vidare. Sedan viker du alla lapparna, drar x antal (beroende på hur långa uppgifter du vill ha) sätter sedan ihop dem i den ordning du har dragit dem.

2. Så fort du märker att hunden har en stor förväntan att få gå åt ett visst håll eller på en viss uppgift, gör något annat. Annars bygger du upp hundens förväntan ännu mer och till slut har du fått ett problem.

Fikaträning pågår
Fikaträning pågår

3. Fikaträna. Det här kommer jag aldrig sluta med men visst, det är lite svårare i vinterväder, för jag vill inte att hunden ska frysa. Men om jag packar ner ett fårskinn i väskan och sätter täcke på hunden kan vi faktiskt fika lite även i kallare väder. Jag slänger ut några markeringar, sätter mig och fikar, går sedan och plockar upp föremålen och så fortsätter vi promenera som exempel.

Sedan är det ju som så att det kan bli för mycket av det goda förstås. Om din hund varenda gång du har kastat en markering får vända sig om och gå åt ett annat håll så skulle den ju – i alla fall i teorin – kunna börja förvänta sig just det och kanske släppa fokus på markeringen. Hunden måste ju också få en chans att utföra sina uppgifter på rätt sätt, med rätt känsla, förstås.

Vinnare lucka 20

Idag säger vi grattis till Elsa Brobacke som vann lucka nummer 20 -“Apportering till vardag och fest” som ljudbok:

I vår ska jag och en vän göra vårt livs resa. Vi ska tillsammans med våra hundar packa in oss i en bil och köra de 343 milen (!) till sicilien där vi skall tillbringa 4 härliga månader. Vi har båda varsin ung jaktretriever (våra första) och planerar nu såklart för hur vi ska lägga upp träningen. Er ljudbok skulle vara den perfekta sysselsättningen för våra många timmar i bilen och för att kunna planera den kommande jaktträningen som jag ser fram emot så mycket!

Grattis Elsa, vi mejlar dig!

Lucka 22 – Privatlektion med Lena Gunnarsson

Klickerförlaget

För att önska dig en privatlektion med Lena skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 22

Grattis till vinnaren av lucka nummer 22, en privatlektion med Lena, som Karin Ahlberg vann:

“Oj vad gärna jag vill vinna dagens lucka! Helt enkelt för att få mer lust, energi o struktur på träningen med mina goa labbar!”

Vi mejlar dig Karin!

20 reaktioner på ”Julkalender Lucka 22: Lite om att bryta förväntan”

 1. Anna Holmström

  Två himla bra tips idag som genast ska ner i min “verktygslåda”
  -lappar med övningar och
  -fikaträning 🙂
  Privatlektion vore en guldklapp till mej och mina guldgrabbar <3

 2. Toppentips. Det här behöver vi. Grabben har så svårt med av och på knappen.
  Han går så lätt upp i stress.

 3. Kerstin Eriksson

  En privatlektion skulle jag vilja ge till min Chia i julklapp. En stund tillsammans bara hon och jag utan att lillkillen stör.

 4. Madeleine Andersson

  En privatlektion är precis vad jag skulle behöva med min snart 5 åriga cockerkille som piper av förväntan. Ska ta med mig dagens tips när vi går ut också.

 5. Bra läsning som ger fina tips! Man kan aldrig få för mycket påminnelse om det här med lugn, och jag älskar fikaträning (bra för oss människor också). Denna lucka vill jag inte missa! Kan inte önska mig en bättre klapp än att komma vidare i jaktträningen med en av mina absoluta favorittränare. Så min förväntan e hög :o)

 6. Sanna Markebrand

  Skulle gärna vilja ge Lena en riktig utmaning vad gäller höga förväntningar med min glödheta mallehane 😀

 7. Annika Karlsson

  Oj vilken julklapp det skulle vara!! Här är inga pip av förväntan utan mera högljudd sång, dock ingen skönsång…

 8. Sofia Och Simon

  Jag vill ge bort den här presenten till min sambo som precis hittat glädjen med hundträning! Därför är sådana här tillfällen guld värda för att göda hans nyfunns intresse!

 9. Oj vad gärna jag vill vinna dagens lucka! Helt enkelt för att få mer lust, energi o struktur på träningen med mina goa labbar!

 10. Precis vad vi skulle behöva då vi nyss börjat med apporterings träningen och matte inte har en aning om vad hon sysslar med!!

 11. Apportering till vardag och fest

  Jessica Andersson says
  Efter tappat sug och hittat sug behöver jag någon som Lena som kan lära oss grunderna till rutan, dir.app och snyggare apportering.

 12. Visst vore det underbart,
  att få träna för Lena privat.
  Få hjälp med en massa problem,
  och kunna jobba vidare sen.

  Zoya “hör ibland lite dåligt”,
  medans matte väntar tåligt.
  Fast inombords hon koka,
  och försöker låta bli att ropa 😉

  Linjetag går inget bra,
  velig och osäker blir då jag.
  Vi behöver träna Klickersmart,
  för att på träningen få fart.

 13. Som vanligt nya aha-känslor i alla tips man får av er!! Måste säga att min fantasi måtte vara liten…..
  Uppskattar alla fina och matnyttiga tips man får. Önskar man hade mer än 24-timmar /dygn då man vill ut o prova och träna allt.

  Denna julklapp skulle vara en nyttig present för matte som skulle behöva ha andra ögon på sig och som kan ge ris o ros i träningen så man vet hur man ska gå vidare:)

 14. Apportering till vardag och fest

  Malin, Nova & Lukas says:
  Som vanligt nya aha-känslor i alla tips man får av er!! Måste säga att min fantasi måtte vara liten…..
  Uppskattar alla fina och matnyttiga tips man får. Önskar man hade mer än 24-timmar /dygn då man vill ut o prova och träna allt.

  Denna julklapp skulle vara en nyttig present för matte som skulle behöva ha andra ögon på sig och som kan ge ris o ros i träningen så man vet hur man ska gå vidare:)

 15. Kan inte önska en bättre present till Ika o Axl än en privatlektion med Lena!!!! Det vore en höjdpunkt för båda två.

 16. Oj! Det här låter som nåt för Dusty och mig det. Både för att få tillbaka vår träningsinspiration och för att få speciellt en så praktiskt grej som fotgåendet att börja fungera.

 17. Med hög förväntan så hoppas jag på turen att bli den lyckliga med att ha en timmas träning med Lena. Alltid bra tips och en bra påminnelse om den viktiga träningen av lugn och passivitet.

 18. Jag och min 2-åriga Flattetik vill vinna en Lena-timme. Att få goda råd angående ett bättre fokus, kontakt och lugn i träningen skulle vara guld värt.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg