Julkalender Lucka 23: Walk up

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 23I dagens lucka hittar vi en sista julhälsning från  Hundsystrarna där du kan önska valfria produkter till ett värde av 300 kronor. Hundsystrarna drivs av Lena och Anders Andreasson som nyligen tagit över företaget. Det är en av våra favoritbutiker på nätet när det gäller jaktprylar. Vi älskar deras dummies! Men de säljer även koppel, visselpipor, gamebags – ja, helt enkelt det mesta du behöver för jaktträningen. Nu ska butiken bredda sitt sortiment och kommer erbjuda produkter för en mängd olika sorters hundträning som till exempel viltspår, bruks och lydnad. Lena är även SSRK-instruktör och håller kurser för främst spaniel på www.angenskursgard.se.  


Hundsystrarna

“Gå på linje”

Något vi gjorde en hel del när vi var i England i somras var att “gå på linje”, eller walk up som det också kallas. Det är helt enkelt ett sätt att jaga: Hundar och förare går på en lång linje en liten bit bakom skyttarna och hjälper till att driva upp viltet så att det kan skjutas. I somras sköt vi inget vilt utan hade istället personer med apportkastare och dummies längst ut på ändarna av linjen.

En fin linje (vi var nog 20 ekipage på linjen, så den var ganska lång)
En fin linje (vi var nog 20 ekipage på linjen, så den var ganska lång)

 

Här har linjen börjat krokna lite, men är ändå hyfsat rak. Är den helt rak skulle personen till höger om mig enbart ha sett mig och inte de andra personerna i linjen.
Här har linjen börjat krokna lite, men är ändå hyfsat rak. Är den helt rak skulle personen till höger om mig enbart ha sett mig och inte de andra personerna i linjen.

 

De som ännu inte var helt säkra på att bära dummies fick hämta andra föremål, t ex små mjuka leksaksdjur.
De som ännu inte var helt säkra på att bära dummies fick hämta andra föremål, till exempel små mjuka leksaksdjur.

Vi övade på att skicka hundarna längs med linjen för att hämta markeringar/dirigeringar i den andra änden av linjen. Tanken är att hunden ska lära sig att ta stöd av linjen och springa längs med den och sedan fortsätta i linjens riktning tills den får vittring på det den ska hämta. På en jakt hamnar markeringarna både framför, bakom och bredvid linjen och det svåraste då är oftast att hämta dem som hamnat bredvid linjen. Därför övade vi på det och inte på markeringar precis framför linjen.

De yngre hundarna fick vara i mitten så att de bara behövde springa halva linjens längd, medan de mer rutinerade hundarna fick stå i ytterkanterna på linjen så att hundarna fick springa längs med hela linjen. När det inte var ens tur att hämta något blev det väldigt mycket bra träning på fotgående, både framåt och att vända runt/följa föraren för att ha en chans att markera var dummyn föll. Här gäller det att inte gå för långt bakom eller framför linjen, så man råkar skymma för den som ska skicka sin hund (eller om det hade varit på riktigt, vara i vägen för skyttarna).

När det är ens tur att skicka hunden tar man ett steg fram ur linjen och skickar. Även när hunden är på väg tillbaka är det viktigt att stå lite framför linjen så att hunden vet var den ska ta vägen. När det är ens tur att skicka hunden tar man ett steg fram ur linjen och skickar. Även när hunden är på väg tillbaka är det viktigt att stå lite framför linjen så att hunden vet var den ska ta vägen.
När det är ens tur att skicka hunden tar man ett steg fram ur linjen och skickar. Även när hunden är på väg tillbaka är det viktigt att stå lite framför linjen så att hunden ser vart den ska ta vägen.

Här ser ni en liten film på hur träningen gick till
 

Vinnare lucka 21 

Idag säger vi grattis till Nina Steinbach och Ebba som vann lucka nummer 21, valfria leksaker för ett värde motsvarande 250 kronor hos Doggie Zen:

Jag heter Ebba o jag är en liten goldentjej på 3 år. Igår efter träningen råkade min storasyrra få tag på MIN kaninboll (japp – den var bara min eftersom syrran inte kan vara försiktig m ngt som innehåller en tennisboll – men det kan jag) – o hon bet genast sönder den! Om jag vinner så vill jag gärna ha en ny leksak m ngt spännande skinn på – såg att det fanns grävling o det tycker lilla jag låter jättespännande! Ebba

Vi mejlar dig Nina!

 

Lucka 23 – Valfria produkter från Hundsystrarna till ett värde av 300 kronor

HundsystrarnaFör att önska dig julklappen skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen samt vilka produkter du skulle välja från Hundsystrarnas hemsida. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG -det vill säga den 23 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp. 

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

 

Vinnare lucka 23

Vi gratulerar Anna Widerberg som vann lucka nummer 23, valfria varor hos Hundsystrarna för ett värde av 300 kronor:

Nya fina dummies, önskar sig en guldig retriever Så hon kan få utlopp för sin arbetsiver Tänk så kul för en hund som älskar att apportera Att inte bara ha en ensam sliten dummy, utan nya, flera! Och en visselpipa vore inte fel för matte Anna Så vi kan träna på det svåraste av allt – att stanna! Dan före dopparedan hoppas vi på lite tur Kanske har årets julklapp päls från ett långörat djur?

Grattis Anna, vi mejlar dig.

21 reaktioner på ”Julkalender Lucka 23: Walk up”

 1. Therese Gidlund

  Denna klapp hade suttit bra, med en golden och en blivande jakthund av rasen münsterländer skulle vi köpt dummies och matte skulle behövt ett snöre till visselpipan.

 2. Om jag skulle ha turen att vinna denna julklapp, så skulle den lyckan vara i flera år! Hundsystrarna har precis det jag behöver för att komma i gång på allvar med apporteringsträningen. Kanske, kanske, kanske skulle vi våga anta utmaningen att starta på Flatmästerskapet 2014? Det skulle vara mot alla odds med min diagnos ME/CFS, men skulle kunna funka med rigorös planering och hjälp utifrån. Vill så <3 ans gärna glädja både mig, min älskade Stella och min uppfödare med denna prestation. Oj vad det skulle hjälpa med lite utrustning som pepp! Kassan är ju inte vad den borde vara efter 9 år som heltidssjuk. Inte hjälper det med 160 högskolepoäng i det läget. Men jag fick glädjen att bli hundägare ialla fall och den resan ångrar jag aldrig! 😀

 3. Med tre aktiva fyrfotade killar <3 skulle det vara härligt att få botanisera lite nytt hos Hundsystrarna 🙂 Det skulle glädja oss all fyra och bidra till ny inspiration inför 2014 🙂

 4. Det finns några dummies jag har funderat på som skulle sitta fint i vår dummies samling. Har rätt några för tillfället och en tredelad dummy skulle va bra att ha. Finns mycket av intresse på sidan, så absolut hittar man nåt att köpa.

 5. Johanna Karlsson

  Om vi skulle få chansen att vinna, skulle vi kanske en julklapp finna.
  Livet som student kan ibland vara hårt, och köpa julklappar kan då vara svårt.
  Allt jag vill är att min hund med en dummy ska ha kul, så nu önskar vi er en GOD JUL!

  Johanna och (S)tollaren Tippa!

  *Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp*

 6. Nya fina dummies, önskar sig en guldig retriever
  Så hon kan få utlopp för sin arbetsiver
  Tänk så kul för en hund som älskar att apportera
  Att inte bara ha en ensam sliten dummy, utan nya, flera!
  Och en visselpipa vore inte fel för matte Anna
  Så vi kan träna på det svåraste av allt – att stanna!
  Dan före dopparedan hoppas vi på lite tur
  Kanske har årets julklapp päls från ett långörat djur?

 7. En fattig student jag är,
  Med allt vad det innebär,
  Jag pluggar, läser & lär,
  För en blivande förskollärare jag är,

  Jag har en glad golden i mitt bagage,
  Men min plånbok är tom på gage,
  Så nu när julen står för glänt,
  Vill jag kunna ge min bästis en present,
  För då skulle han bli så himla glad,
  & vifta på svansen hela långa dan,

  Så nu vill jag & min bästis bara önska,
  En god jul till er alla,
  Ta väl hand om varandra,
  För man vet aldrig hur länge vi tillsammans får vandra!

 8. Marie Löfqvist

  Det vore trevligt att få shoppa loss lite hos hundsystrarna utan att få så dåligt samvete efter julen… 🙂

 9. Dagens lucka är nummer 23.
  Från Hundsystrarna vill jag en fleecejumper till min hund ge.
  En kaninboll skull hon nog också tycka vara kul!
  Till er allihopa önskar jag en God Jul.

 10. Maria Johansson

  Idag behöver jag inte lida kval.
  För boken är mitt enda val!
  Apportering till vardag o fest.
  Av tomten jag önskar mest!

 11. Jag har precis börjat träna jakt med min golden tös så en visselpipa och några dummies skulle passa bra! Bra och inspirerande sida, fortsätt med den =D

 12. Matte glömmer alltid nåt,
  och springer in med skor fast det är vått.

  Sen skyller hon på mej,
  för att det blev skitigt när hon hämtade sin grej.

  Hon behöver ett par Sloppas,
  så skiten vid dörren stoppas.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 23
Varukorg