Julkalender Lucka 4: Omvänt lockande – vår favorithjälp

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 4

Dagens julklapp är en av våra absoluta favoritböcker om vardagsträning: “Vardagslydnad med klicker” av Åsa Jakobsson och är en klapp från författaren själv. Åsa driver bloggen Åsas hundar där hon generöst delar med sig av tankar kring sin träning – i både med- och motgångar. Åsa driver även Canis Hundskola Avdelning Skåne  och hon är en väldigt omtyckt instruktör som ofta beskrivs med orden klok och lugn. I boken beskriver Åsa bakgrunden till klickertänket och ger väldigt praktiska och tydliga förslag på hur du kan lösa vanliga vardagsutmaningar med din hund på ett trevligt sätt. Lena har recenserat boken på sin andra blogg – här kan du läsa recensionen.
(Boken går för övrigt att beställa på Adlibris).Canis Hundskola avdelning Skåne


Självbehärskning genom omvänt lockande

En grundläggande tanke bakom “klickertänket” är att hunden ska lära sig att tänka själv, inte minst i inlärningsprocessen. Vi vill att den ska klura ut hur den ska göra olika saker, lösa olika uppgifter eller komma på hur den ska utföra ett visst beteende genom att prova sig fram. (Det är det vi kallar att den erbjuder frivilliga beteenden). Vi belönar sedan den för varje steg i rätt riktning och vips – så har vi ett beteende som hunden gärna gör ofta och med stort självförtroende. Men vi måste inte till varje pris forma fram vartenda beteende som hunden ska lära sig på detta vis. Vi kan till exempel använda olika slags hjälper när vi tycker att det är en fördel. Vissa hjälper kan vara lite svåra att banta bort, dock, så vi tänker gärna efter före innan vi lägger till en hjälp. Men andra hjälper är smått geniala att ta till och en sådan hjälp är omvänt lockande.

Dagens julklapp: Boken Vardagslydnad med klicker
Dagens julklapp: Boken “Vardagslydnad med klicker”

I jaktträningen är självbehärskning a och o. Det går liksom inte att utföra någon slags jakt om din hund inte kan behärska sig. Den måste kunna klara av en väldans massa störningar som att titta på när något kastas eller dimper ner eller andra hundar som jobbar och så vidare.

Omvänt lockande är en slags blandning av hjälp och “tänk själv”-övning. Den går ut på att hunden ska göra motsatsen till att låta sig lockas – alltså hejda sig och vara stilla.

Här kommer en liten film när Elsa lär en liten Hamlet omvänt lockande för första gången:

https://

Jag har även tidigare skrivit om hur jag har kombinerat de snabba sättandena (stoppsignal) och stadga med hjälp av omvänt lockande. Det kan du läsa om i inlägget Stoppsignal och stadga – från full fart till stilla där det även finns ännu mer film på hur jag gjort med Tassla. I den filmen visar jag även hur du kan göra för att överföra det här tänket till leksak.

Tänk bara på att vara tyst när du gör den här övningen. Belöna gärna även med rösten men säga ALDRIG nej eller något annat förbudsord utan hela poängen är att hunden ska tänka helt själv och göra valet att behärska sig själv.

I slutändan vill vi även att hunden ska kunna välja bort störningar aktivt även när den jobbar i full fart, en slags självbehärskning i farten. Omvänt lockande är början på den resan. Här visar Diesel prov på hur hon aktivt väljer bort störningen hamburgare för att ta dummyn:

Diesel

Det är bara att använda fantasin när du tränar självbehärskning. Tänk bara på att inte göra det för svårt i början och starta gärna med störningen en bit ifrån hunden. Vi vill ha många lyckanden även här. I slutet av det här träningspasset fick Diesel äta upp hamburgaren eftersom hon varit så duktig på att låta bli den. Genom att behärska sig fick hon det hon ville!

Vinnaren av lucka 2

Tack för alla önskningar till lucka 2. Vi log åt alla fina rim och fantasifulla beskrivningar och svettades förstås när vi var tvungna att välja en enda. Vinnaren av lucka 2 är:

Mimi, vars önskning löd:
“Jag önskar mig denna lucka å min goda vän Jennies vägnar. Hon och hennes fantastiska hund förtjänar detta då de gick en kurs för ca ett år sedan där de fick lära hundarna att ta apport genom tvång.
Min goda vän har sedan dess tränat o tränat, för att göra detta roligt igen…
Vad kan vara bättre än denna julklapp? 
Tack Jennie, du är super!”

Vinnaren får mail av oss!

/Elsa & Lena

Lucka 4: Boken Vardagslydnad med klicker

Canis Hundskola avdelning SkåneFör att önska dig Åsa Jakobssons bok Vardagslydnad med klicker i julklappskriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 4 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 4

Vi säger även grattis till Annica Furia, som vann boken “Vardagslydnad med klicker” av Åsa Jakobsson, i lucka 4. Annica skrev:

“Åhhh!! Detta är den perfekta julklappen till min väninna som så gärna vill lära sig klickerträna men har så svårt att få till det. Hon kämpar med 3 småhundar som skäller och ylar var de än går”.

Grattis Annica, vi mejlar dig!

36 reaktioner på ”Julkalender Lucka 4: Omvänt lockande – vår favorithjälp”

 1. Åhhh!! Detta är den perfekta julklappen till min väninna som så gärna vill lära sig klickerträna men har så svårt att få till det. Hon kämpar med 3 småhundar som skäller och ylar var de än går.

 2. Min hund har själv tränat in omvänt lockande. Hon kan stå väldigt nära människotallriken med mat utan att ta något, självklart händer det lite då och då att det trillar ner en bit till henne

 3. Det här skulle vara bra för oss, jag och min Golden tjej som så gärna vill starta på ett jaktprov eller WT. Just nu har vi lagt det lite på is eftersom hon stressar upp för mycket och blir lite okontaktbar. Detta skulle vara ett nytt sätt för oss att träna på som skulle funka bättre? Därför önskar vi oss gärna denna bok:)

 4. Therese Gidlund

  Denna bok skulle kunna ge oss massa tips i träningen med våra unghundar, en golden på 1 1/2 år och en münsterländer på snart 8 månader. 🙂

 5. Perfekt bok for meg som har goldenvalp på 8 mnd – i tillegg til voksen Golden, to barn og full jobb. Viktig at hverdagslydnaden blir bra da

 6. Katarina Sund Fd Larsson

  Boken hade passat mig och hunden utmärkt. Hunden är en sprallig snäll jakthund och trevlig att träna med men just inom vardagslydnaden är det lite sisådär med koppeldragande och skall när man får syn på andra hundar. Lite nya infallsvinklar hade inte skadat 🙂

 7. Karin Arkmo Larsson

  En av de bättre böckerna jag läst ever! Använder den som kurslitteratur i min slyngelkurs :-). Skulle gärna vilja ge den till en kompis som precis börjat klickerträna sin valp!

 8. Matte försöker locka mej,
  utan att säga nej.
  Höger eller vänster hand?
  Hon snurrar faktiskt till det ibland.

  Hon behöver en bok,
  för att bli lite klok.
  Och med en klicker i sin hand,
  gör vi framsteg… ibland 😉

 9. Erica Antonsson

  Har många bra böcker men har ännu inte läst denna. Den står på önskelistan, speciellt nu när jag jobbat så mycket det senaste och behöver ny inspiration till övningar och rolig hundträning. Har en övning med omvänt lockande redan på valpkurs för övrigt, det brukar vara uppskattat av valpägare och det bästa är att valparna lär sig otroligt snabbt medans matte och husse får kämpa med att vara TYSTA! 🙂

 10. Kerstin Eriksson

  En bok som jag skulle vilja ge i present till en kompis som ännu inte riktigt förstått styrkan med att jobba med klickerträning!

 11. Den har jag inte läst – faktiskt inte ens hört talas om =-O Känns som en bok jag verkligen skulle ha nytta av!

 12. Har kört klickerträning med goldenhanen min sen valp och blir mer och mer intresserad av att lära mig mer om klickertänket. Den här boken är på listan “vill ha böcker”. Tyvärr finns inte pengarna ännu. Dessutom har jag fastnat för tillfället i all träning med gossen, så hjälp på vägen så som boken skulle sitta fint!

 13. Apportering till vardag och fest

  Marie Löfqvist says:
  Önskeklappen!! Åsa har mycket intressanta tankar och denna boken låter spännande!

 14. Den här julkalendern är bara sååå bra. Tänk vad bra boktips. Dagens bok skulle vi verkligen behöva. Både unghunden och gamlingen har lite ojämnheter 🙂 som denna bok skulle kunna hjälpa mig att få bort.

 15. Catarina Söderlind

  Denna bok skulle jag verkligen vilja ha, man kan aldrig lära sig för mycket om klickerträning 🙂

 16. Anne Lillträsk

  Har klicker, tränar en del med klicker. Kanske vore dags att faktiskt lära sig klickeranvändning 🙂

 17. Jag kan fortfarande inte rimma eller skriva något fyndigt, men åh vad gärna jag skulle vilja ha den här boken! Jag har liksom misslyckats med att lära hundarna några elementära delar av vardagslydnaden 🙂

 18. Denna skulle jag vilja vinna till min matte Eva så jag och hon kunde träna lite roligare. Nu håller jag tassarna att jag vinner gå skulle matte gå den i julklapp av mig. Hälsningar Lova

 19. Är jätteintresserad av klickerträning och hur det fungerar i verkligheten så den här boken skulle komma väl till pass när vi ska börja träna med vår Jack Russelvalp.

 20. Jag skulle vilja ha denna julklapp till mig, min fästman och våran Rockys skull. Då vi alltid tyvärr jobbat åt olika håll med Rockans träning så har det inte gått så bra som vi velat förståligt nog. Vi har dock nu hittat klicker träning som alla tre verkar tycka om och som fungerar men vi skulle behöva all hjälp vi kan få då vi är nybörjare och det vi har hittat än inte har varit lika bra som jag har hört om denna bok.

 21. en klicker jag har
  men jag den mest i byrålådan spar
  lite tips och trix jag behöver
  så jag rädslan för den kommer över
  min hund behöver sig lite mera lära
  så jag på promenaden slipper åt mig själv svära.

 22. Min herlige hund Robin minner meg rett ofte på at han er smartere enn jeg tror! Jeg tror denne boken kan lære meg enda mer om hvordan vi skal få det aller beste ut av hverandre.

 23. Vore kanon för oss 🙂 ★vi går en grundfärdighets klicker kurs just nu och vi vill förkovra oss djupare i klickerträningens alla möjligheter 🙂

 24. Pingback: Linjetag för rookien - Apportering till vardag och fest

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 4
Varukorg