Julkalender Lucka 4: Omvänt lockande – vår favorithjälp

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 4

Dagens julklapp är en av våra absoluta favoritböcker om vardagsträning: “Vardagslydnad med klicker” av Åsa Jakobsson och är en klapp från författaren själv. Åsa driver bloggen Åsas hundar där hon generöst delar med sig av tankar kring sin träning – i både med- och motgångar. Åsa driver även Canis Hundskola Avdelning Skåne  och hon är en väldigt omtyckt instruktör som ofta beskrivs med orden klok och lugn. I boken beskriver Åsa bakgrunden till klickertänket och ger väldigt praktiska och tydliga förslag på hur du kan lösa vanliga vardagsutmaningar med din hund på ett trevligt sätt. Lena har recenserat boken på sin andra blogg – här kan du läsa recensionen.
(Boken går för övrigt att beställa på Adlibris).Canis Hundskola avdelning Skåne


Självbehärskning genom omvänt lockande

En grundläggande tanke bakom “klickertänket” är att hunden ska lära sig att tänka själv, inte minst i inlärningsprocessen. Vi vill att den ska klura ut hur den ska göra olika saker, lösa olika uppgifter eller komma på hur den ska utföra ett visst beteende genom att prova sig fram. (Det är det vi kallar att den erbjuder frivilliga beteenden). Vi belönar sedan den för varje steg i rätt riktning och vips – så har vi ett beteende som hunden gärna gör ofta och med stort självförtroende. Men vi måste inte till varje pris forma fram vartenda beteende som hunden ska lära sig på detta vis. Vi kan till exempel använda olika slags hjälper när vi tycker att det är en fördel. Vissa hjälper kan vara lite svåra att banta bort, dock, så vi tänker gärna efter före innan vi lägger till en hjälp. Men andra hjälper är smått geniala att ta till och en sådan hjälp är omvänt lockande.

Dagens julklapp: Boken Vardagslydnad med klicker
Dagens julklapp: Boken “Vardagslydnad med klicker”

I jaktträningen är självbehärskning a och o. Det går liksom inte att utföra någon slags jakt om din hund inte kan behärska sig. Den måste kunna klara av en väldans massa störningar som att titta på när något kastas eller dimper ner eller andra hundar som jobbar och så vidare.

Omvänt lockande är en slags blandning av hjälp och “tänk själv”-övning. Den går ut på att hunden ska göra motsatsen till att låta sig lockas – alltså hejda sig och vara stilla.

Här kommer en liten film när Elsa lär en liten Hamlet omvänt lockande för första gången:

https://

Jag har även tidigare skrivit om hur jag har kombinerat de snabba sättandena (stoppsignal) och stadga med hjälp av omvänt lockande. Det kan du läsa om i inlägget Stoppsignal och stadga – från full fart till stilla där det även finns ännu mer film på hur jag gjort med Tassla. I den filmen visar jag även hur du kan göra för att överföra det här tänket till leksak.

Tänk bara på att vara tyst när du gör den här övningen. Belöna gärna även med rösten men säga ALDRIG nej eller något annat förbudsord utan hela poängen är att hunden ska tänka helt själv och göra valet att behärska sig själv.

I slutändan vill vi även att hunden ska kunna välja bort störningar aktivt även när den jobbar i full fart, en slags självbehärskning i farten. Omvänt lockande är början på den resan. Här visar Diesel prov på hur hon aktivt väljer bort störningen hamburgare för att ta dummyn:

Diesel

Det är bara att använda fantasin när du tränar självbehärskning. Tänk bara på att inte göra det för svårt i början och starta gärna med störningen en bit ifrån hunden. Vi vill ha många lyckanden även här. I slutet av det här träningspasset fick Diesel äta upp hamburgaren eftersom hon varit så duktig på att låta bli den. Genom att behärska sig fick hon det hon ville!

Vinnaren av lucka 2

Tack för alla önskningar till lucka 2. Vi log åt alla fina rim och fantasifulla beskrivningar och svettades förstås när vi var tvungna att välja en enda. Vinnaren av lucka 2 är:

Mimi, vars önskning löd:
“Jag önskar mig denna lucka å min goda vän Jennies vägnar. Hon och hennes fantastiska hund förtjänar detta då de gick en kurs för ca ett år sedan där de fick lära hundarna att ta apport genom tvång.
Min goda vän har sedan dess tränat o tränat, för att göra detta roligt igen…
Vad kan vara bättre än denna julklapp? 
Tack Jennie, du är super!”

Vinnaren får mail av oss!

/Elsa & Lena

Lucka 4: Boken Vardagslydnad med klicker

Canis Hundskola avdelning SkåneFör att önska dig Åsa Jakobssons bok Vardagslydnad med klicker i julklappskriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 4 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 4

Vi säger även grattis till Annica Furia, som vann boken “Vardagslydnad med klicker” av Åsa Jakobsson, i lucka 4. Annica skrev:

“Åhhh!! Detta är den perfekta julklappen till min väninna som så gärna vill lära sig klickerträna men har så svårt att få till det. Hon kämpar med 3 småhundar som skäller och ylar var de än går”.

Grattis Annica, vi mejlar dig!

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 4
Varukorg