Julkalender Lucka 5: Gör som jag säger! (dirigering)

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 5Dagens lucka gömmer ett vackert hundhalsband som är handgjort av Masaikvinnor (värde 395 kr). Halsbandet sponsras av Mary Wright på Marys hund. Mary driver Canis hundskola avdelning Stockholm samt Södra Dalarna, ridreseföretaget Greenways (som anordnar fantastiska ridresor, kolla på webbsidan!) och Marys hund.

 

Marys hund

Tillsammans med Mercy, som leder en liten grupp (Nasaru) Masaikvinnor i sitt arbete med läder och pärlor, driver Mary projektet “En liten skillnad” som säljer handgjorda hundhalsband, bälten och armband med mera. Mercy har samlat några ”Mamas” i en ”workshop” och tillsammans arbetar de med dessa fantastiska, unika och vackra hantverk. Kvinnorna är analfabeter. De är lämnade ensamma med barnen utan annan förtjänstmöjlighet när männen gett sig av. Mercy åker ut till kvinnorna och delar ut arbetet till dem. På det här sättet kan de arbeta i sina hem och samtidigt passa barn och boskap och slipper färdas till marknader för att försöka sälja. Här kan du läsa mer om projektet En liten skillnad.

Diesel med sitt fina halsband
Diesel med sitt fina halsband

Dirigering och självständiga hundar

Vattendirigering med Diesel
Vattendirigering med Diesel

Diesel är en väldigt självständig hund och jag får jobba hårt för att övertyga henne om att det faktiskt lönar sig att lyssna på mig när hon “vet” (eller tror sig veta…) vad det är hon ska göra. Naturligtvis finns det väldigt många fördelar med självständigheten också – hon tvekar aldrig att gå ut och jobba, hon ligger i och letar tills hon hittar osv, men balans har jag hört ska vara bra. 😉 Just nu jobbar vi mycket med dolda dirigeringar med uppenbara störningar, t ex har jag under sommaren gjort mängder med linjetag över bäckar och små sjöar där jag kastat en sten som störning. Stället där det plaskade tycker hon är väldigt svårt att strunta i, men skulle hon råka bli lurad av störningen så får hon ingen belöning för det.

I dagens övning jobbar jag på att skicka henne åt vänster till en dold dummie istället för att ta den som ligger precis bakom henne. Slutmålet är att skicka henne att hämta en markering, stoppa henne halvvägs och sedan dirigera henne mot den dolda till vänster. Just nu verkar vi vara på nivån att jag får henne åt vänster på försök två (jag stoppar henne, skickar vänster, hon går bakåt, jag stoppar henne igen och skickar vänster varpå hon går åt vänster) när det gäller helt dolda. “Vet” hon att det finns något till vänster går hon glatt dit. Det gör att jag varvar mellan att skicka henne till dummies hon sett att jag lagt ut med att skicka henne till områden hon varit i tidigare men inte sett att jag lagt ut något i. Dessutom skickar jag henne på helt dolda. De flesta gångerna skickar jag henne mot ett ställe som hon har någon sorts minne av för att det inte ska bli för svårt.

Stegen i övningen ser ut så här (när du vet att hunden har en grundförståelse för vänster och höger samt stoppsignal med störning):

 1. Sätt hunden i mitten av en tänkt “klocka”. Visa att du lägger en dummie kl 9. Kasta en markering till kl 12. Ställ dig kl 6 och skicka åt vänster.
 2. Lämna hunden på kl 6. Visa att du lägger en dummie på kl 9. Kasta en markering till kl 12. Skicka hunden att hämta markeringen, men stoppa den halvvägs och skicka den åt vänster.

Upprepa steg 1 och 2 utan att hunden fått se att du “fyllt på” kl 9. Du kan dels göra det direkt efter hunden precis varit där och dels sudda minnet ännu mer genom att t ex komma tillbaka nästa dag och lägga ut en dummie på samma ställe utan att hunden ser det.

Detta går självklart precis lika bra att göra med matskålar om du inte vill blanda in avlämningar.

Om du har en hund som är lite försiktig, tänk på att inte stoppa den på väg mot markeringar för ofta – då kan den bli tveksam till om den ska hämta markeringarna när du inte stoppat den halvvägs.

Nu kommer en film på övningen jag just beskrev. Jag började på steg två med dold dirigering till vänster för att ni skulle få se hur det ser ut. Sedan visar jag steg 1 och 2 med en dummie som hon sett att jag lagt ut.

Vinnare lucka 3

Idag säger vi grattis till vinnaren av lucka 3: Lena Muchardt, som rimmade så här för att få ett täcke från Mad Flatter:

När vi blandar träning och passivitet,
då är ett täcke av fleece det bästa vi vet.
Om det är kyligt och rått,
ett täcke från Mad Flatter värmer gott!

Grattis Lena, vi hör av oss på mejlen till dig!

Lucka 5 – Handgjort halsband från Marys hund

Marys hund

För att önska dig det handgjorda halsbandet från Marys hund  (värde 395 kr) skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 5 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

 Vinnare lucka 5

Grattis till vinnaren av julklappen i lucka 5, ett halsband från Marys Hund: Cecilia Lundberg, som rimmade så här:

Vad stor han har blivit min lilla hund,
jag har inte hängt med alls!
Halsband och täcke passade bara en liten stund,
men nu kanske får jag chansen att göra “en liten skillnad” om hans hals!

Vi mejlar dig Cecilia!

24 reaktioner på ”Julkalender Lucka 5: Gör som jag säger! (dirigering)”

 1. Jag önskar det fina halsbandet till min ljuvliga flattik, tycker att min Humla kan behöva ett nytt snyggt halsband till alla underbara vinter promenader

 2. Apportering till vardag och fest

  sussiesbusar says:
  Idag blir Enya 7 månader och på hennes önskelista står ett eget snyggt halsband.

 3. Birgitta Vikström

  Halsbandet skulle passa perfekt i blå färg till Zigge, ursnyggt! Tak for det bra dirigerings tipset. det ska provas!

 4. Karin Arkmo Larsson

  Så härligt med alla bra tips! Ett snyggt halsband skulle absolut inte sitta fel tycker min Joker… ;-). Och jag kan bara applådera initiativet till projektet!

 5. Söta Zoya matte håller kär,
  kan hon bli finare än hon redan är?
  Jo med vackert halsband, som ett smycke.
  ”En liten skillnad” kan göra mycket…

 6. Cecilia Lundberg

  Vad stor han har blivit min lilla hund,
  jag har inte hängt med alls!
  Halsband och täcke passade bara en liten stund,
  men nu kanske får jag chansen att göra “en liten skillnad” om hans hals!

 7. Ett eget personligt halsband är nåt som Dusty skulle villa ha. Ett stort plus är att det går till ett jättefint ändamål.

 8. Malin Kånåhols

  Ett sånt här vackert halsband vill jag ge i julklapp till min finaste hund Ockra. Att få stötta ett så bra initiativ blir som att få två julklappar.

 9. Jeg har kjempelyst på et sånn halsbånd, deg har jeg hatt helt siden jeg så de for første gang for et par år siden. De er nydelige! Og helt fantastisk bra at det finnes fairtradeprodukter for oss hundeeiere med utstyrsdille!

 10. Min unghunds-tollare har tuggat på min vuxna hunds halsband. Vi har inte hittat något riktigt snyggt halsband att ersätta det med, men här ser jag att vi definitivt har en kandidat! 😀 Ett vackert handgjort halsband, det skulle passa min hane bra.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 5
Varukorg