Julkalender Lucka 7: Push back – dirigering vidare ut

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 7

Julklappen du kan önska dig idag kommer från hundföretaget Doggie-Zen som drivs av systrarna Hanna & Sara Pettersson. Förutom att hålla kurser baserade på klickerträning så har de en härlig shop med roliga och fantasifulla hundtillbehör där du bland annat kan designa din egen leksak eller ditt eget koppel. Du kan önska dig en julklapp – för ett värde av MAX 150 kronor – bland leksakerna under rubriken “jagare”: http://doggie-zen.shop.textalk.se/leksaker/jagare/


Doggie-Zen

Dirigering längre ut

Vi gjorde flera roliga markeringsövningar i England i somras. Bland annat gjorde vi en dubbelmarkeringsövning som gick över i dirigering vidare ut (push back, dvs att vi “trycker” hunden längre ut med vårt kommando).

Först hämtas nr 1, sedan stopp på platsen för nr 1 och därefter push back till nr 2
Så här ser övning-en ut

Först kastades en dubbelmarkering på linje. (Tänk dig att du står kl 6 i klockan, en markering hamnar i mitten där visarna sitter och en markering hamnar på kl 12). Därefter skickas hunden att hämta nummer 1 och sedan nummer 2.

Nästa gång skickas hunden att hämta nummer 1 och sedan skickas den på nummer 2, men stoppas där nr 1 låg tidigare, för att sedan skickas vidare ut (push back).

Vill du göra det här ännu klurigare så går du tillbaka nästa dag och skickar hunden till samma ställe fast gärna utan att hunden sett att du lagt ut något. Slutligen kan du testa att skicka hunden på dolda dirigeringar på nya ställen, och även att göra samma sak i vatten.

Allt eftersom hunden blir duktigare kan du även öka avståndet, både mellan startpunkten och nr 1 och mellan startpunkten och nr 2. Du kan också göra så att hunden får se markeringen kastas vid nr 2 och så skickar du den men stoppar den vid nr 1, där du lagt ut en dummy utan att hunden sett det. På så sätt får du träna både stoppsignal och närsöksignal med störning. 

Push back behöver du träna även i vatten
Push back behöver du träna även i vatten

Skulle det bli för svårt för hunden så att den inte stannar, be din medhjälpare plocka upp dummyn som hunden är på väg mot (om du inte har någon medhjälpare får du antingen träna på lagom avstånd så att du vet att hunden kommer att lyckas eller ha långlina på hunden så att du kan få stopp på den om det skulle gå fel (tänk bara på att fästa linan i en sele och inte i hundens halsband). Blir det fel får du göra det enklare, till exempel repetera bara stoppsignalen ett par gånger vid nr 1, där du ska stoppa hunden senare, så att hunden känner igen platsen. Belöna stoppsignalen rikligt och varva med att belöna med att du går till hunden och ger godis/kastar boll/leker och att skicka hunden vidare ut mot nr 2.

 Vinnare lucka 5

Idag säger vi grattis till vinnaren av julklappen i lucka 5, ett halsband från Marys Hund: Cecilia Lundberg, som rimmade så här:

Vad stor han har blivit min lilla hund,
jag har inte hängt med alls!
Halsband och täcke passade bara en liten stund,
men nu kanske får jag chansen att göra “en liten skillnad” om hans hals!

Vi mejlar dig Cecilia!

Lucka 7 – Leksak från Doggie-Zen

Doggie-Zen

För att önska dig julklappen Doggie-Zen för ett värde av MAX 150 kronor – bland leksakerna under rubriken “jagare”  skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen samt vilken “jagare” du vill ha. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 7 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 7

Köp boken Apportering till vardag och fest för endast 195 kr tom 11 december

Idag säger vi grattis till vinnaren av lucka 7: Lili-Ann Henriksonsom önskade en ”jagare” från Doggie Zen med de här orden:

GRATTIS, idag är min födelsedag – skulle jag dessutom vinna något till mej och min goaste Pippi så blev jag glad -)

Vi mejlar dig Lili-Ann!

27 reaktioner på ”Julkalender Lucka 7: Push back – dirigering vidare ut”

 1. Lili-Ann Henrikson

  GRATTIS, idag är min födelsedag – skulle jag dessutom vinna något till mej och min goaste Pippi så blev jag glad -)

 2. Min aussie som är av det lite mer försiktiga slaget skulle verkligen vilja ha en bläckfiskjagare i fårskinn. Hon kan ibland gå ner sig i träningen och att just kunna leka utan ledsna miner är ett av våra projekt för att få henne lite mer modig, framåt och tålig för press, stim och stoj. En gång fick vi låna en fårskinnskampis och då sken hela Fendi upp, så att få en egen vore nog den finaste julklappen till henne. Att den dessutom sitter i ett långt band gör att man kan variera leken ännu mer. Tummar och tassar hålls 😀

 3. Jag önskar bläckfiskjagaren till min kompis vars hund inte gillar kamplekar och tror att denna leksak skulle vara perfekt för att få igång honom 🙂

 4. Maija Cederwall

  Min kompis fick prova en liknande leksak med sin hund och han blev helt galen! Han verkligen älskade att få leka jaktlekar på långt snöre! 🙂 Jag tror att det här vore en perfekt leksak i julklapp till dem. Hon har precis börjat tränat jaktapportering med honom och det här vore även perfekt för att träna självkontroll när han ser roligt “vilt”. Jag tror att han skulle tycka bäst om bläckfiskjagaren med alla roliga armar 🙂

 5. Hej!
  En elastisk fickkampis av kaninskin (140:-) till min cocker som både gillar att kampa och jaga. Nu kan hon få utlopp för sin jaktlust tillsammans med mig utan att sticka iväg efter en livs levande kanin… 😉

 6. Maria Johansson

  En tvättbjörnsjagare för kan barnen leka med både mormor o morfars hund o farmor o farfars hund utan att bli nafsade i sina händer av deras tänder.

 7. Lilla cocker-Ika är nyopererad och har det inte alls kul, med en kaninjagare skulle hon nog få en bättre jul!

 8. Idag mitt bustroll 6 månader fyller. En rolig tvättbjörnssvans att då jaga vore kul.
  Det hennes dagar då förgyller, när man jaga svans får innan jul.

 9. Om träningen står still,
  och hunden inte vill.

  Man får ta till alla knep,
  till exempel en bläckfisk i rep.

  Med en jagare från Doggie Zen,
  blir träningen rolig igen.

 10. Ramona Hansson Järnving

  Jag och valpen (min förhoppningsvis nya stjärna) önskar oss en “Bläckfiskjagare” för att få igång en rolig start i vår framtida träning! 🙂

 11. Jaga rådjur det gör inte min hund, vi har tränat att man måste skvallra och stå stilla en stund.
  Att istället få jaga en bläckfisk i snöre med full fart,
  det vore den perfekta belöningen, helt klart!

 12. Apportering till vardag och fest

  Annika Borde says:
  Jaga rådjur det gör inte min hund, vi har tränat att man måste skvallra och stå stilla en stund.
  Att istället få jaga en bläckfisk i snöre med full fart,
  det vore den perfekta belöningen, helt klart!

 13. Apportering till vardag och fest

  Annika Borde says:
  Jaga rådjur det gör inte min hund, vi har tränat att man måste skvallra och stå stilla en stund.
  Att istället få jaga en bläckfisk i snöre med full fart,
  det vore den perfekta belöningen, helt klart!

 14. Jag önskar mig en Bläckfiskjagare som jag vill ge till min hund Ester i julklapp! Hon kan vara lite för lugn när vi tränar och jag tror att bläckfiskjagaren vore perfekt för att jaga igång henne till högre akvivitetsnivå!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 7
Varukorg