Julkalender Lucka 9: Promenadträning – sök

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 9I dagens lucka hittar vi valfria produkter från Hundsystrarna till ett värde av 300 kronor. Hundsystrarna drivs av Lena och Anders Andreasson som nyligen tagit över företaget. Det är en av våra favoritbutiker på nätet när det gäller jaktprylar. Vi älskar deras dummies! Men de säljer även koppel, visselpipor, gamebags – ja helt enkelt det mesta du behöver för jaktträningen. Nu ska butiken bredda sitt sortiment och kommer erbjuda produkter för en mängd olika sorters hundträning till exempel viltspår, bruks och lydnad. Lena är även SSRK-instruktör och håller kurser för främst spaniel på www.angenskursgard.se.


HundsystrarnaJag vill vara solen i min hunds universum

Jag brukar säga att jag vill vara solen i min hunds universum. Allt gott kommer från mig, och genom mig får hunden tillgång till det den vill ha eller göra. Det ska alltid löna sig att lyssna på mig.

Visst måste våra hundar kunna arbeta självständigt i jakten, men ärligt talat så är det ju sällan den största utmaningen i träningen. Utmaningen ligger nästan alltid i att få hunden att samarbeta med mig, trots att den ska utföra flera uppgifter självständigt.

Dagens träningstips handlar om två saker som hör ihop med detta:

1. Lyssna alltid på mig för jag vet något som du inte vet. (Samarbete).
2. Använd nosen och börja leta så fort jag visar intresse för ett visst område eller en viss riktning. (Sökarbete).

Ett fantastiskt instrument
Ett fantastiskt instrument

Ni som har hängt med i den här bloggen från början vet att både jag och Elsa gillar promenadträning. (Om du söker här i bloggen på “promenadträning” finns det några specifika inlägg på temat). Vi använder helt enkelt en del av promenaden till träning.

Köp boken Apportering till vardag och fest för endast 195 kr tom 11 decemberNär mina hundar skuttar på ute på promenaden, lösa framför mig, passar jag på att slänga ut grejer till höger och vänster om mig. Bäst är att gå på en stig och ta ut riktmärken. Det där med att öva upp sin egen markeringsförmåga ska inte underskattas; det kan du ha användning av i jakten. Du bör ju alltid ha koll på var viltet faller så du kan dirigera din hund dit ifall den har missat markeringen.

120609_IMG_7136

Släng ut ett antal grejer med till exempel tjugo stegs mellanrum när hunden inte ser det. Efter ett tag kopplar du hunden, vänder och går tillbaka samma väg som ni kom. Eftersom du nu har tagit ut riktmärken och vet var föremålen finns kan du stanna till en bit bort från leksaken och speja ditåt. I början håller jag emot i kopplet när jag riktar mig mot föremålet (som inte syns). Jag försöker också säga något som blir en signal för att hunden nu bör bli nyfiken, till exempel “är det nåt där”. Om hunden drar lite framåt då så släpper jag bara kopplet.

De första gångerna kan du också ta lite hjälp av vinden och försöka stå i motvind så all doft från föremålet sköljer över er. Senare vill jag kunna göra detta oavsett hur vinden blåser och jag utvecklar övningen till att bli ett linjetag som blir allt längre och svårare. Pass på om du har en hund som gärna byter föremål ifall den skulle få doften av mer än ett i näsan direkt. Då får du rigga övningen så att det helt enkelt inte blir så mycket doft.

Diesel

Om hunden inte visar det minsta intresse för att speja eller dra åt det håll du fokuserar inledningsvis, så gör ändå din “spejarritual” och gå sedan med hunden rakt på föremålet och visa stor glädje över att ni hittat en skatt. Efter ett tag kommer hunden troligen förstå att du vet något som inte den vet och börja bli nyfiken.

Lycka till!

 

Vinnare lucka 7

Idag säger vi grattis till vinnaren av lucka 7: Lili-Ann Henriksonsom önskade en “jagare” från Doggie Zen med de här orden:

GRATTIS, idag är min födelsedag – skulle jag dessutom vinna något till mej och min goaste Pippi så blev jag glad -)

Vi mejlar dig Lili-Ann!

Lucka 9 – Valfria produkter från Hundsystrarna till ett värde av 300 kronor

Hundsystrarna För att önska dig dagens julklapp från Hundsystrarna – valfria produkter för 300 kronor – skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 9 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 9

Grattis till Maria Jansson som vann klappen i lucka nummer 9 (ett presentkort från Hundsystrarna) med följande rim:
Idag på Anna-dagen ska lutfisken i blöt,
jag behöver utrustning till min spaniel så han kan göra en stöt.
Ett presentkort från hundsystrarna skulle sitta bra,
så jag hoppas att ni mitt namn dra 
God Jul!

Vi mejlar dig Maria!

Varukorg