Julkalender Lucka 9: Promenadträning – sök

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 9I dagens lucka hittar vi valfria produkter från Hundsystrarna till ett värde av 300 kronor. Hundsystrarna drivs av Lena och Anders Andreasson som nyligen tagit över företaget. Det är en av våra favoritbutiker på nätet när det gäller jaktprylar. Vi älskar deras dummies! Men de säljer även koppel, visselpipor, gamebags – ja helt enkelt det mesta du behöver för jaktträningen. Nu ska butiken bredda sitt sortiment och kommer erbjuda produkter för en mängd olika sorters hundträning till exempel viltspår, bruks och lydnad. Lena är även SSRK-instruktör och håller kurser för främst spaniel på www.angenskursgard.se.


HundsystrarnaJag vill vara solen i min hunds universum

Jag brukar säga att jag vill vara solen i min hunds universum. Allt gott kommer från mig, och genom mig får hunden tillgång till det den vill ha eller göra. Det ska alltid löna sig att lyssna på mig.

Visst måste våra hundar kunna arbeta självständigt i jakten, men ärligt talat så är det ju sällan den största utmaningen i träningen. Utmaningen ligger nästan alltid i att få hunden att samarbeta med mig, trots att den ska utföra flera uppgifter självständigt.

Dagens träningstips handlar om två saker som hör ihop med detta:

1. Lyssna alltid på mig för jag vet något som du inte vet. (Samarbete).
2. Använd nosen och börja leta så fort jag visar intresse för ett visst område eller en viss riktning. (Sökarbete).

Ett fantastiskt instrument
Ett fantastiskt instrument

Ni som har hängt med i den här bloggen från början vet att både jag och Elsa gillar promenadträning. (Om du söker här i bloggen på “promenadträning” finns det några specifika inlägg på temat). Vi använder helt enkelt en del av promenaden till träning.

Köp boken Apportering till vardag och fest för endast 195 kr tom 11 decemberNär mina hundar skuttar på ute på promenaden, lösa framför mig, passar jag på att slänga ut grejer till höger och vänster om mig. Bäst är att gå på en stig och ta ut riktmärken. Det där med att öva upp sin egen markeringsförmåga ska inte underskattas; det kan du ha användning av i jakten. Du bör ju alltid ha koll på var viltet faller så du kan dirigera din hund dit ifall den har missat markeringen.

120609_IMG_7136

Släng ut ett antal grejer med till exempel tjugo stegs mellanrum när hunden inte ser det. Efter ett tag kopplar du hunden, vänder och går tillbaka samma väg som ni kom. Eftersom du nu har tagit ut riktmärken och vet var föremålen finns kan du stanna till en bit bort från leksaken och speja ditåt. I början håller jag emot i kopplet när jag riktar mig mot föremålet (som inte syns). Jag försöker också säga något som blir en signal för att hunden nu bör bli nyfiken, till exempel “är det nåt där”. Om hunden drar lite framåt då så släpper jag bara kopplet.

De första gångerna kan du också ta lite hjälp av vinden och försöka stå i motvind så all doft från föremålet sköljer över er. Senare vill jag kunna göra detta oavsett hur vinden blåser och jag utvecklar övningen till att bli ett linjetag som blir allt längre och svårare. Pass på om du har en hund som gärna byter föremål ifall den skulle få doften av mer än ett i näsan direkt. Då får du rigga övningen så att det helt enkelt inte blir så mycket doft.

Diesel

Om hunden inte visar det minsta intresse för att speja eller dra åt det håll du fokuserar inledningsvis, så gör ändå din “spejarritual” och gå sedan med hunden rakt på föremålet och visa stor glädje över att ni hittat en skatt. Efter ett tag kommer hunden troligen förstå att du vet något som inte den vet och börja bli nyfiken.

Lycka till!

 

Vinnare lucka 7

Idag säger vi grattis till vinnaren av lucka 7: Lili-Ann Henriksonsom önskade en “jagare” från Doggie Zen med de här orden:

GRATTIS, idag är min födelsedag – skulle jag dessutom vinna något till mej och min goaste Pippi så blev jag glad -)

Vi mejlar dig Lili-Ann!

Lucka 9 – Valfria produkter från Hundsystrarna till ett värde av 300 kronor

Hundsystrarna För att önska dig dagens julklapp från Hundsystrarna – valfria produkter för 300 kronor – skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 9 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 9

Grattis till Maria Jansson som vann klappen i lucka nummer 9 (ett presentkort från Hundsystrarna) med följande rim:
Idag på Anna-dagen ska lutfisken i blöt,
jag behöver utrustning till min spaniel så han kan göra en stöt.
Ett presentkort från hundsystrarna skulle sitta bra,
så jag hoppas att ni mitt namn dra 
God Jul!

Vi mejlar dig Maria!

34 reaktioner på ”Julkalender Lucka 9: Promenadträning – sök”

 1. Då min retrieverflock har utökats och då jag nu har min tredje flatcoated kull så är jag i stort behov av att utöka mitt dummyförråd. Därför håller jag tummarna att jag har tur i dagens lucka, och OM jag har sån tur att jag vinner skulle jag utan tvekan välja balansdummy, 3- delad dummy och fågeldummy för dom skulle jag verkligen ha användning av både till mina egna hundar samt viktigast på allt – på mina träningsträffar för valpköparna!

 2. Idag är det ju Anna-dagen och då skulle det vara fantastiskt för en Anna att få vinna ett presentkort hos Hundsystrarna!
  Då skulle jag kunna få ihop lite fina prylar så jag kan smygträna till apporteringskurs i sommar!

 3. Supert blogginnlegg!! Ut og promenadsträna! Jeg har vært altfor flink til å skille mellom “trening” og “tur”, noe som har gjort at mine hunder ikke skjønner et kvekk når jeg ber dem om å spore eller søke midt under en promenad. Men nå skal vi endre på det!
  Og jeg gleder meg hur mycket som helst til sommerens apporteringskurs 🙂

 4. Apportering till vardag och fest

  Kristine says:
  Supert blogginnlegg!! Ut og promenadsträna! Jeg har vært altfor flink til å skille mellom “trening” og “tur”, noe som har gjort at mine hunder ikke skjønner et kvekk når jeg ber dem om å spore eller søke midt under en promenad. Men nå skal vi endre på det!
  Og jeg gleder meg hur mycket som helst til sommerens apporteringskurs 🙂

 5. Tack för alla blogginlägg med bra tips! Jag önskar mig kaninbollar och bolldummies för att kunna belöna stoppsignalen på flera varierande sätt och kunna kasta långa markeringar när jag tränar själv. Ser också fram emot kursen i sommar! 🙂

 6. Apportering till vardag och fest

  Kajsa fagerström says:
  Tack för alla blogginlägg med bra tips! Jag önskar mig kaninbollar och bolldummies för att kunna belöna stoppsignalen på flera varierande sätt och kunna kasta långa markeringar när jag tränar själv. Ser också fram emot kursen i sommar! 🙂

 7. Therese Gidlund

  Med en blivande jakthund i huset, skulle detta presentkort göra susen, fler dummies till träning och snöre till pipan skulle vara bra för oss.

 8. Johanna Karlsson Svensc

  Med nya jakthunden, vore det super att få ett presentkort och kunna ha fler dummies och andra fina jaktprylar.

 9. Karin Arkmo Larsson

  En balansdummy skulle passa bra, då jag har en flatkille som gärna försöker se ut som Hitchkock :-). (Cigarrgreppet…)

 10. Birgitta Vikström

  Jeg kombinerer også promenadtræning med at træne søg og mit søgsignal samtidigt. Vi ville blive ellevilde for at vinde noget fra Hundsystrarna, for de har mange gode sager.

 11. Idag på Anna-dagen ska lutfisken i blöt,
  jag behöver utrustning till min spaniel så han kan göra en stöt.
  Ett presentkort från hundsystrarna skulle sitta bra,
  så jag hoppas att ni mitt namn dra 🙂
  God Jul!

 12. Anna-Karin Johansson

  Tänk vad mycket roligt man kan köpa hos hundsystrarna för att få till alla bra sök som ni gav tips på!

 13. Erica Antonsson

  Läser tipsen varje dag för det gör mig go’ och glad! Snart har jag en retriever i staffekostym 😀

 14. Både dummy- och leksaksförrådet behöver fyllas på här hemma och favoriten bland hundarna är kaninbollar! Tror därför att de skulle uppskatta en vinst minst lika mycket som jag!

 15. Annika Ingemarsdotter Skoogenäs

  För många år sen köpte jag 2 retrieverkoppel fr Hundsystrarna. Det ena försvann på en promenad för länge sen. Döm om min förvåning när våren smält bort snön hittade jag kopplet! Det var helt oförstört och har använts flera år sedan dess!! Nu är hundskaran utökad och vi behöver fler fina koppel mm mm från Hundsystrarna! Står mycket högt på önskelistan!!!

 16. När vi går på promenad,
  så blir jag alltid extra glad.
  När matte kastar iväg en boll,
  oftast gör hon det åt mitt håll.

  Om de till höger och vänster ska fara,
  vårt lager med dummies fullt måste vara.
  Sen går vi ut och spejar ihop,
  möter vi nån tror de inte man e klok…

 17. Jag ska bli jakthund när jag blir stor, det är iaf vad matte tror, och kanske, om jag vill så ska jag bli bra, men några dummies till matte att träna på vore bra

 18. Nå er det på tide at jeg tar over tastaturet her, jeg er en jaktspringerjente som fyller ett år på nyåret og som enda ikke eier en eneste dummy. Bare lydighet og brukstrening står i hodet på den matmoren min… Men jeg er sikker på at hadde jeg vunnet meg noen dummyer, så kunne jeg lokket henne med på vannapporttreninger så fort isen forsvinner. Så please send gavekortet til meg. Vennlig hilsen Flink

 19. Om denna skulle jag vinna;
  Skulle den ges till en speciell kvinna;
  Som är alltid hjälpsam och snäll;
  Denna skulle förvandla hennes julafton till en underbar kväll.

 20. För att träna sök med min spaniel behöver jag ha,
  något från Hundsystrarna som är riktigt bra.
  Det finns mycket att välja mellan,
  så det är lätt att hamna i köpfällan,
  med ett presentkort i handen
  kan vi köpa grejor som gör det lättare att finna anden!

 21. Helene Fogelberg

  Då en av mina bästa jaktträningskamrater just nu är stillasittande på grund av en operation så önskar jag mig dagens “klapp” för att muntra upp henne lite extra.

  En nyopererad kamrat ifrån Valla
  nu ofta på hjälp måste kalla
  Tänk att henne få glädja med en extra klapp
  genom att på ett presentkort få napp
  Då skulle hon säkert sin smärta bättre palla.

 22. Hej!
  Önskar att tomten kommer med dummies och en fågelleksak till min spaniel. Tack för de fina tipsen som ni ger! De lyser upp och gör vardagsrundan lite roligare. 🙂

  Soliga hälsningar

 23. Min pojkväns valp åt upp min cockerspanieltiks dummy. Hon vill gärna ha en ny och valpen kan få en egen i ettårspresent! Då slår vi två flugor i en smäll med hjälp av presentkortet!

 24. Hej!
  Jag skulle vilja vara självisk och önska den till mig själv. Jag går en utbildning till hundinstruktör och nu när jag har börjat hålla mina projektkurser inser jag hur bra det vore med en REJÄL väska för alla leksaker, papper, skålar, flaskor och annat som man drar med sig vid all träning. Hundsystrarna säljer en superfin sådan så nu håller jag tummarna! (:

 25. Pingback: Tips til aktivisering og søksarbeid på tur | Retrieveren.com

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg