Kampleksmyten

En av de vanligaste missuppfattningarna som vi pratar med våra kursdeltagare om första gången vi träffar dem är “kampleksmyten” – myten att du inte kan kampa med en retriever/spaniel/jakthund för att det skulle få dem att förstöra viltet. Vi skulle vilja begrava den myten en gång för alla 🙂 I filmen nedan ser du ett exempel på hur vi jobbar med kampleken och använder det för att lära hunden grunder som den behöver i apporteringen.

https://

6 reaktioner på ”Kampleksmyten”

 1. Bra video! Vad skulle hända om man har använt denna metod och hunden ska apportera ett skadskjutet vilt?

  1. Tack!

   Filmen visar ju bara till och med kallvilt, men det är ingen skillnad på hur vi introducerar varmvilt eller skammat vilt. När man kommit så långt tar hunden oftast viltet med en gång och man behöver inte göra alla stegen med varje föremål/vilt (gripa från handen, vända, kalla in över osv) utan kan oftast bara låta hunden gå fram till det och ta det. Varmvilt tycker hundarna dessutom oftast är det bästa som finns att bära. När vi introducerat varmvilt har vi bara låtit hunden gå fram till det och uppmuntrat den att ta det. När den är van vid varmvilt har det sällan varit några problem för dem att även ta skammat. Vissa hundar kan tycka att det är läskigt med skammat vilt och inte vilja ta det med en gång, medan de flesta hundar som jag stött på glatt apporterat skammat vilt direkt. Mao är det ingen skillnad på hur de bär det och dummy/kallvilt i filmen. Vi uppmuntrar dem att bära med ett fast, mjukt grepp och kampar inte med viltet. Hundarna lär sig skillnaden på olika föremål och hur de ska hanteras. Får man sedan en hund som ändå tar slarvigt eller för hårt i viltet får man jobba på att lugna ner den och t ex med hjälp av extern belöning eller omvänt lockande förstå att det är just hålla lugnt och fast den ska göra.

 2. Pingback: Kampleksmyten #favoritirepris - Apportering till vardag och fest

 3. Marie-Louise

  Super bra film. Hur ska jag tänka kring min valp (nio månader) som nu har börjat kampa med dummin. Han älskar kamp lekar med sin fleccfläta men vill gärna “döda” den.
  //Marie-Louise

  1. Tack, så roligt att du gillar den! Jag hade försökt avbryta om han börjar busa med dummien och hitta en leksak som du kan träna med att både leka med och att bära ordentligt som i filmen. Hör gärna av dig om du t ex vill boka en privatlektion (IRL eller online) så kan vi titta på hur det ser ut!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg