Kan det gå för lätt?

När Tassla var liten hade jag nästan ingen koll på spanieljakten. Jag var tävlingslydnadsnörd med ett stigande intresse för jakten, men visste inte vad jag ville ha för egenskaper eller grundfärdigheter hos en jakthund. Hon var dock helt fantastisk – hon vara snabb och smart och härlig att jobba med, definitivt ett A-barn. När vi efter några år nådde elitlydnaden hade dock jakten tagit över och jag hade inte längre lust att träna lydnad på den nivå som krävdes för att satsa.

Tassla
Tassla

När Quling var liten visste jag betydligt mer och kunde se saker jag gillade och saker jag inte gillade rätt tidigt. Och jag jobbade den hel del med sådant som jag visste att en fågelhund av spanielsort skulle behöva, fast med viss fördröjning på grund av det struliga första året då Quling dessutom var sjuk en stor del av året.

Nu när Flippa har flyttat in vet jag ganska väl vad jag gillar, vill och behöver ha för att hon ska bli en fungerande jakthund i framtiden. Och det allra mesta går lekande lätt. Hon har så många medfödda egenskaper som är busenkla att ”fånga” – det vill säga belöna – och vips så kan hon det. Hon fattar blixtsnabbt.

Ett exempel är stoppsignalen. Jag provade att blåsa stopp när hon var rätt nära mig och hon stannade omedelbart upp och tittade på mig. Jag belönade det några gånger på en promenad och sedan testade jag igen i en mer uppstyrd träning. Japp, valpen klarade av att sätta sig på tio meters avstånd utan att jag behövt varken para ihop signalen med beteendet eller träna avstånd. Wow liksom!

Det låter ju lätt och lyxigt kan man tycka. Men det finns ett aber. I och med att jag inte gjort någon grundträning av beteendet har jag inget att falla tillbaks på. Skulle jag få problem en dag så finns det inga grundfärdigheter, inga byggstenar som byggt beteendet steg för steg. Inga delar att dela upp beteendet i, inga delar att plocka ut och fila på ifall en del brister.

Så efter att ha vältrat mig lite i hur lätt allt går har jag vackert fått börja ge mig på lite mer grunder nu. För hela mitt träningssystem rasar liksom ihop annars. Vad gör jag om det blir fel och jag inte har några delar att gå tillbaks till? Som belöningsinriktad tränare behöver jag något specifikt att belöna. Och det brukar alltid finnas någon del i beteendet som går att belöna och utveckla för att få en stark helhet. 

Nej jag tror inte det kan gå för lätt. J Men det kan gå för fort! Fort och i förlängningen fel. Och grundträningen är ju superkul så nu ska jag börja lära Flippa det där med stoppsignal från början även om det känns avigt att börja i omvänd ordning. Men det är ju faktiskt ett lyxproblem. 😉

1 reaktion på ”Kan det gå för lätt?”

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg