Kan din hund verkligen göra det du säger till den?

Vi är väldigt verbala varelser, till skillnad från hundarna som tycker kroppsspråk är mycket lättare att uppfatta. Det gör att vi hundförare ibland överskattar vad våra hundar faktiskt kan, det vill säga vilka beteenden hunden kan utföra när vi som förare ber den om det. Vi tycker oftast att hunden kan mer än vad den egentligen kan och tror att det till exempel alltid är ordet ”sitt” som får hunden att sätta sig.

Så är dock inte alltid fallet. Det är snarare så att hunden kan kommandot om det presenteras i ett sammanhang som hunden är van vid, till exempel hemma i köket bredvid matbordet, men flyttar vi ut det till skogen så är det som att hunden aldrig hört kommandot innan. Du känner säkert igen flera andra situationer: Om vi inte har händerna på magen när vi säger ”sitt” så sätter hunden inte sig. När vi står med ryggen mot hunden och säger ”sitt” så kommer hunden runt och tittar på oss istället. Om vi lägger oss ner på golvet och säger ”sitt” så lägger hunden sig bredvid oss. Och så vidare.

När vi är iväg och håller kurs och när vi tränar själva jobbar vi därför mycket på att störningsträna och generalisera kommandon och beteenden för att vara säkra på att hunden förstått vad vi menar.
I filmen nedan ser du några exempel på hur du kan störningsträna sittkommandot. Samma tankesätt kan du förstås använda för alla dina kommandon.

https://

Blir det för svårt går du bara tillbaka till ett tidigare steg igen och jobbar dig gradvis vidare mot den svårare situationen. Om hunden till exempel lägger sig ner när du ligger ner trots att du sagt ”sitt” kan du testa att stå på huk och säga ”sitt” (och belöna hunden när den sätter sig), sedan böjer du dig mer och säger ”sitt”, sätter dig ner och säger ”sitt”, halvligger och säger ”sitt” osv. Godis som du kan kasta iväg kan vara bra för att få hunden att ställa sig upp igen. När hunden satt sig belönar du den och sedan kastar du eller lägger en godis på marken och säger ”varsågod” så den ställer sig upp igen. Lycka till med träningen och skicka gärna bilder/filmer på dina störningar!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg