Ibland händer det att folk hör av sig till oss och undrar om en annan instruktör som de funderar att gå för. Vågar man verkligen gå för hen? Är inte hen väldigt hård och korrigerar mycket?
Vi kan förstås bara uttala oss om instruktörer som vi har gått för. Men vi vill gärna dela med oss av några tips, saker som vi själva utgår ifrån när vi går kurs. De är till för alla er som liksom vi tycker att det är intressant att få kunskap från många olika håll. Vi tror nämligen att det finns något att lära även utanför den (begränsade) skara instruktörer som tränar med ett klickertänk, eller uttalat positivt träningstänk, i Sverige. 😉
Här kommer tipsen:
- Ha fotgående, avlämningar, stadga och stoppsignal på plats (och har du spaniel behöver du också ha en viss ordning på söket) när du går för en instruktör som du vet är korrigeringsinriktad i sin träning. Har du det kommer du troligen inte ens få förslaget att korrigera din hund, så då är det löst. J Men däremot förslag på smarta träningsupplägg, olika sätt att lösa saker på, olika sätt att tänka kring vad hunden behöver kunna osv.
- Samla en grupp likasinnad och hyr in dig hos instruktören för en kurs. Berätta att samtliga är tränare inriktade på positiva metoder i träningen och därför inte så intresserade av tips om hur och när man korrigerar – men gärna påpekande om VAD hen tycker att hunden ska kunna och kreativa lösningar på det den inte bör göra. En BRA, KOMPETENT, tränare med gott självförtroende slutar då att försöka övertala dig att göra något du inte vill utan talar om vad hen ser och vad hen gillar och inte och varför. Massor lärande att göra där!
- Ta ansvar för din egen träning. Du MÅSTE ALDRIG göra något som en instruktör föreslår, det vet du va? Vi har inga som helst problem att säga ”jag gör inte så men jag ska fundera på hur jag kan göra istället”. Men vi vet att det kan vara svårare om man inte ”varit med så länge” eller har väldigt stor respekt för auktoriteter. Fundera då igenom INNAN kursen vad du vill och inte vill göra, och hur du ska lösa att du inte vill göra vissa saker som instruktören föreslår. Vad ska du säga eller göra? Ofta är det bättre att vara förberedd.
- Prata med instruktören innan. Säg hur du vill ha det och fråga om det funkar för hen. Oftast gör det ju det. Och som sagt är det en trygg instruktör som är öppensinnad så är det inga problem.
- Lyssna INTE på rykten och skvaller. Se till att ha MINST andrahandsinformation om den instruktören. Det vill säga om du har haft en kompis som gått för hen så intervjua den personen. Fråga helst flera som gått för instruktören – för alla går inte ihop och ibland har ju instruktörer också dåliga dagar – de är ju också människor ;).
- Gå som observatör. Vi föredrar instruktörer som skapar trygghet i gruppen och som fokuserar på att ta fram det bästa i varje elev. Det är våra grundkriterier. Men ibland behöver man ta reda på hur en instruktör faktiskt är. Då kan du ju alltid gå som observatör. Då kommer du garanterat inte hamna i kläm eller behöva kompromissa med träningen av din egen hund, utan kan tänka över alla tips i lugn och ro.
Vi går för några instruktörer som vi gillar mycket, som inte alls har samma grundtänk som vi. Det går hur bra som helst. I några fall får vi dessutom till konstruktiva och intressant samtal om upplägg av träning och hur man kan göra på olika sätt. Oftast möts vi med respekt. Ibland inte. Då får man antingen göra kontraktet tydligt ”detta vill jag ha av dig, men inte detta, går du med på det?”. Och hör och häpna – det går folk oftast med på, även de mest hårdnackade ;), utan några svalda citroner. Det är fullt möjligt att den instruktören ger andra råd om korrigeringar men vi får dem i alla fall aldrig.
Det vi däremot inte står ut med och som ibland gör det jobbigt att anmäla sig till en ”öppen kurs” där vem som helst kan vara med, är folk som korrigerar sina hundar mer eller mindre hårdhänt och våldsamt – de som går kursen alltså. Och instruktören protesterar inte. Vi vill inte ens se det, för vi får helt enkelt ont i våra hjärtan. Men med punkt 2 kommer vi undan det. Och vi brukar alltid förhöra oss noga om instruktören innan vi går kursen, och avstår att anmäla om vi tror att detta blir helt fel.
Kunskapsutbyte är fina grejer! Det finns många instruktörer som kan mycket och som vi har mycket att lära av, även om vi inte delar allt. Vi tar guldkornen från dem och lägger till i vår kunskapsbank.
Och så gissar vi att många som går kurs för oss också gör – fast vi får förstås i princip aldrig folk med ett starkt korrigeringstänk på våra kurser. Ibland händer det men då kan vi gemensamt konstatera att de inte läst kursbeskrivningen eller tagit reda på något om instruktörerna innan. 😉
3 reaktioner på ”Kan jag verkligen gå för den DÄR instruktören?!?”
Riktigt bra skrivet! Ni missade dock två punkter.
1. Att tydligt tala om för instruktören att hen inte får ”röra” min hund med hårda fysiska korrigeringar!
2. Att jag mår dåligt av att se instruktören ta någon annans hund och utföra hårda fysiska korrigeringar!
Tack, så roligt att du uppskattade inlägget! Ja, vi ska lägga till lite om att ta ansvar för att t ex inte låna ut sin hund till instruktören för att visa med om man är osäker på det. Att i en grupp där man är ensam belöningstränare säga att man mår dåligt av att se andra ta tag i sin hund tycker i alla fall jag är väldigt svårt både att göra och få gehör för – upplever man att det blir för mycket så får man nog tyvärr undvika sådana kurser/sammanhang eller vara ett gäng man känner som går ihop och bjuder in en specifik instruktör för då är det lättare att ha en diskussion kring det när man själv styr både grupp och innehåll.
Är helt ny i apporterings världen , har tränat massor av olika typer av hund och är gammal immi instruktör och älskar klicker . Har lätt att vara säker i det man gjort inom ipo , lydnad rally , spår men nu är man liksom ny I denna värld med belönings hatare . . Så slutsatsen är att jag älskar erat inlägg ?