Kedjeanalys – vad är det?

Något som vi brinner för när vi håller kurser och i vår egen träning är kedjeanalys. En kedja är ju bekant inte starkare än sin svagaste länk och om vi analyserar kedjan, plockar ut den svagaste länken, tränar på den och sedan sätter in den i kedjan igen får vi väldigt effektiv träning. Vi tränar helt enkelt på det som vi behöver träna på mest.

Oavsett vilken uppgift vi ställs inför så har vi med det här tänket. Det gör att vi kan ta väldigt svåra uppgifter och anpassa dem efter vår egen hunds nivå. På så sätt utmanar vi också oss själva – vi har en målbild som vi strävar efter: att klara den där svåra uppgiften.

I min egen träning har jag under hösten fokuserat på våra svaga länkar:

  • Närsök efter att ha sprungit snabbt (Keen tar lätt till benen istället och hamnar då någon helt annanstans)
  • Reagera på stoppsignalen när det är viltdoft i närheten
  • Lämna ett gammalt vittringsområde
  • Höger/vänster/vidare ut på långt avstånd

Efter dagens träning är jag beredd att köpa ett helt gäng trisslotter – träningen gick så otroligt bra! Inte för att den var lätt, för det var den verkligen inte, men allt slit med de svaga länkarna ovan har gett resultat. Innan vi tog ut hundarna la vi ut tre områden på ett väldigt kuperat kalhygge (utan att göra spår till områdena). Områdena låg ungefär kl 9, 12 och 3 från där vi sedan skickade hundarna. I varje område grävde vi ner två tennisbollar (VA HUR KUNDE NI GÖRA DET UTAN ATT GÖRA SPÅR TILL OMRÅDET?) och satte två vita dummies. Sedan skickade vi hundarna varannan gång men aldrig till samma område som den andra hunden precis varit i.

Första skicket, till kl 9, var ner för en backe där det tydligen var väldigt lockande att springa jättemycket åt höger istället för rakt fram, men efter två omskick gick Keen rakt ut som jag hade tänkt. Han hamnade lite snett på slutet, men tog ett vänstertecken väldigt fint (ca 90 meter bort), kom till området, stannade och sökte fokuserat på närsöksignalen – utan att ta till benen.

Andra skicket, till kl 12, gick också ner för en backe, men inte lika brant, och över lite stenar, en stig och buskar. Han tog en spikrak linje, stannade på stoppet, sökte och hittade. Där stod jag och gapade och undrade vad som hände – det gick så väldigt bra!

Linjen till området kl 12

Tredje skicket blev till det tredje området, kl 3, och det blev lite mer omständigt (jag såg knappt vart området var), men rakt ut, stopp, vänster, stopp, höger, stopp, vänster, stopp, närsök och han tog alla signalerna.

Inför fjärde skicket kastade vi först en markering halvvägs till linjen som gick så bra innan (andra området, kl 12), sedan skickade jag honom till första området, kl 9, igen, stoppade och blåste närsök. Den här gången var linjen ut jättebra, men så tappade han bort sig och försvann (?) så jag inte såg honom. Oklart vad han hittade på, men jag kallade in, gjorde om och han gjorde en jättebra linje igen – återigen bra stopp och bra närsök efter bollen.

Innan jag gjorde femte skicket, till kl 12, hade min kompis hund plockat upp markeringen, så jag skickade Keen på linjetag rakt igenom markeringsområdet. Han stannade till och nosade, men tog stoppet direkt och därefter push backen – rakt ut till rätt område, stopp och närsök.

Inför sjätte och sista skicket, till tennisbollen i det tredje området, kl 3, gjorde jag en liten “drive” och kastade fyra markeringar till höger om oss. Oftast brukar jag bara kasta en markering och glömma det där med att lägga på mer än en störning, så planen var att fixa det idag. Inga problem, rakt ut, direkt till området, stopp och närsök.

Sedan gick vi ner för backen och så skickade jag honom tillbaka upp för backen till området med de fyra markeringarna. Jag skickade honom med markeringskommandot, vilket verkade gå bra tills han kom halvvägs, då stannade han och kom på att han inte alls visste vad han gjorde. 😉 En push back hjälpte honom dock att komma på vart han skulle.

Allra sista skicket gjorde jag ett linjetag till det tidigare andra området (det klockan 12), men den här gången nerifrån för att skicka höger upp till driven. Då blev det svårt att lämna det gamla området, men på andra försöket fick jag loss honom – då hamnade han i det tidigare tredje området och fastnade där istället. Tog stoppen jättefint och lämnade området på andra försöket.

Så dagens kedjeanalys blev att lämna ett gammalt närsöksområde på ett högertecken fortfarande är lite skakigt, men dolda linjer även i kuperad terräng, höger/vänster/push back på långt avstånd och närsök trots att han sprungit en massa innan verkligen börjar fungera mycket bättre. Nu ska vi jobba vidare på det där med att lämna vittringsområden. 🙂

Vill du bli bättre på kedjeanalyser? Testa på kluriga upplägg och få hjälp att analysera dem och bryta ner dem till din hunds nivå? Häng på onlinekursen “Efterfesten – kluriga apporteringsupplägg och roliga analyser” som jag kör igång 3 februari! Varannan vecka under tio veckor får du ett nytt klurigt upplägg, hjälp att analysera svårigheterna och att sätta ihop upplägget på en nivå så att du och din hund klarar det. Sedan får du förstås tips på hur du ska träna på svårigheterna så att du till slut kan sätta ihop det ursprungliga upplägget och klara det också!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg