Om vi ska hårddra det så kan man säga att vi försvårar vår träning på två sätt: Genom att öka avståndet och genom att lägga till störningar. Dock inte samtidigt.
Att arbeta med störningar är att kvalitetssäkra det vi lärt hunden. Om vi är riktigt kreativa och lär hunden konceptet med störningsträning – att den ska tänka att en störning är något föraren försöka lura den att falla för men det tänker den minsann inte gå på – så får vi en hund som blir ännu säkrare på sin uppgift.
Och störningar kan vi börja med redan när hunden är liten! Det finns alltid något som hunden kan och som vi kan försöka “störa ut”. (Fast vi vill att hunden ska lyckas de allra flesta gångerna och gör det förstås inte för svårt.) Till exempel kan vi störa ett “sitt kvar” genom att släppa saker i närheten av hunden, först försiktigt sedan öka svårigheten och slutligen kasta saker över hunden, kalla in hundar intill och så vidare.
När hunden “kan” hela moment lägger vi på olika och allt svårare störningar på olika ställen i momentet.
En typiskt bra – och svår – störning som jag gjorde i förra veckan var att träna dirigeringar inne i ett kaninhägn. Med synliga kaniner skuttandes omkring en bit bort och massor vittring, skulle Tassla ändå klara av att springa åt både motsatt och samma håll för att apportera. (Jag använde iofs matskålar denna gång så slapp vi greja med apporteringen och då kunde jag framför allt stoppa henne och dirigera vidare när hon ätit upp ur en skål.)
Jag tycker även att störningsträningen ger ett mervärde till det moment man tränar. Det är som att hunden blir väldigt säker i sitt utförande och kan generalisera störningarna – i alla fall till stor del. Den blir även en bättre lyssnare. Därför älskar jag den här typen av träning.
Men det finns alltid en sak som står i vägen för att den ska bli optimal – nämligen min fantasi. Ojojoj vad man gör som man alltid har gjort …
Om du känner igen dig, om du vill bli bättre på att tänka kvalitetssäkring av moment och om du även vill få tips kring hur DU som förare kan utmana dig och bli störningssäker så kommer dagens tips här:
Den 14 november arrangerar vi en clinic med tidigare VM- vinnaren i lydnad; Maren Teien som ihop med coachen Jørgen Rørvik kommer hålla en dag kring avancerad störningsträning och utmaningar i träningen. Clinicen utgår från lydnadsträning men jag vet att den kommer få oss alla – oavsett vad vi tränar – att tänka nya tankar kring hur man kan lägga upp sin träning och utmana både sig själv och sin hund. Det kommer garanterat bli fantasifullt och roligt!
Här kan du läsa mer om clinicen.