Lite tur och lite tajming – från dåliga till bra markeringar

Tassla är en asgrym markör som eye whipat många retriever i sina dagar. Jag har tänkt på det som att hon varit bra från början, och det var hon. Men hon tränade ju på att hämta apporter i lydnaden i ett år innan jag på allvar satsade på jakten. Jag har ingen aning om det hjälpte, lydnadsapportering är ju statisk, man kastar högst tio meter på en plan gräsmatta typ.

Totte och Quling är också bra markörer även om de inte når upp till Tasslas standard. Så jag har faktist inte brytt mig om att träna markering så där värst mycket. Visst har jag testat olika svårigheter som över murar och i olika slags terräng, med dolda nedslag osv. Men jag har inte stött på några större utmaningar.

Därför fick jag klura lite när jag upptäckte att Flippa inte hade särskilt bra markeringsförmåga. Hon markerade för kort, på tok för kort faktiskt. Jag började kasta vita dummies för att hjälpa henne lite – när hon sprungit en bit och nådde sin “maxlängd” såg hon dummyn. Men jag hade också tur för hon ger sig inte, så när hon råkade få en riktig ahaupplevelse på en markering där hon sprang ut, började söka för kort, flera meter från dummyn, så började hon söka utåt istället för mot mig. Och det trots att hon inte hade vinden på sin sida. Hon höll på länge, säkert en minut (det är länge för ena valp!) och hittade den sedan. Bingo! Redan nästa gång såg jag hur hon valde att jaga bortåt utåt när hon letade.

Jag började också kasta i relativt lätt mark, så hon som sagt fick hjälp av synen. Och dessa tvår träningssätt i kombo gjorde att hon snabbt blev en rätt bra markör. Visst, vi är inte uppe i särskilt långa avstånd men 30–40 meter går jättebra nu. Och hon har blivit väldigt bra på dolda nedslag! Hon spikar de flesta nu faktiskt – vilket inte var fallet för bara en månad sedan. 🙂

I filmen har jag lagt till svårigheten att markera i uppförs- och nerförsbacke. Det brukar vara trixigt för backar gör något med avståndsbedömningen. Men det löer hon fint nu!

https://

Vissa hundar verkar ha en bra markeringsförmåga medfött, medan andra måste träna väldigt mycket för att bli duktiga på det. Markeringsförmågan är dock något som i allra högsta grad är träningsbart. Vill du träna din hunds markeringsförmåga? Då har vi laddat upp med en helt ny onlinekurs som fokuserar enbart på markeringar – den börjar 30 mars.

De första 15 som anmäler sig får dessutom kursen med återkoppling för 1500 kr istället för 1800, så skynda att anmäla dig!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Onlinekurs: Markeringar - utan återkoppling
Varukorg