Men släpp då – utveckling av bytaleken

Vi har precis startat upp en ny omgång av vår onlinekurs i grunderna i apporteringsträningen. I en av de första lektionerna introducerar vi förstås vår favoritlek “bytaleken” och hur man kan börja, fortsätta och komma ännu längre i apporteringen – med hjälp av en enda lek.

Den här leken är genial!!! Jag tror jag fick den presenterad för mig första gången av Maria Brandel (vars bok Från valp till stjärna vi har gett ut på Klickerförlaget). Jag har också gjort ett längre inlägg om bytaleken tidigare (i vår populära julkalender som vi hade för två år sedan).

Häromveckan arrangerade vi en clinic ihop med Maria för framför allt lydnadsinstruktörer. Maria gav då – till min stora glädje – lite fler tips på utveckling av leken. I filmen i Marias inlägg 140 instruktörer på två dagar ser ni en filmsekvens där hon bland annat visar hur man kan arbeta med den här leken om man har en hund som gärna vill behålla leksakerna för sig själv.

Idag på onlinekursen svarade jag en av eleverna med en liten film (nä, det göra jag inte varje gång men ibland när tiden räcker till och det är bättre att visa med film istället för att förklara med ord så händer det). Syftet med filmen var att visa hur jag genom att träna hunden så mycket i leken att byta på mitt kommando att det blivit automatiserat – sedan kan börja föra över leken till att handla om att komma in snabbt med leksaken fast jag släpper den. En superbra övning för hundar som vill behålla sina grejer. Tror jag ska köra den lite på Totte som ju som liten valp inte ens av misstag kom in med grejer till mig – vilket ibland poppar upp i hans beteenderepertoar igen. 😉

Så här var min film:

https://

Just nu håller jag också valpkurs IRL och givetvis har vi med leken där. Det går oftast väldigt fort att komma vidare med den här leken med en valp, men jag har även haft hundar på kurs som varit flera år gamla som lärt sig alla stegen otroligt fort.

För er som vill gå onlinekurs i apportering så går det hur bra som helst att hoppa på nu eller även senare. Du gör kursen i din egen takt och den är öppen ända fram till siste november. Läs mer här om kursen!

 

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg