När inspirationen tryter

Jag kan ibland känna att motivationen och inspirationen för att träna tryter. Kommer jag väl ut och tränar så är det väldigt kul, men om jag inte har en plan eller en tanke innan träningen blir det ett projekt bara att komma på vad jag egentligen ska träna. Då gillar jag att ha ett tydligt mål att träna mot – till exempel en provstart – så jag får en knuff att verkligen se till att träningen blir genomförd.

Något jag ofta gör är att utgå från ett upplägg jag stött på på prov eller jakt och så testar jag det på min hunds nivå. Träningen behöver inte nödvändigtvis bara vara “lyckad” och hunden gör rätt på första försöket, den får gärna innehålla en del klurande och ändringar i upplägget så att jag känner att hunden utvecklas och lär sig något.

Här om kvällen tänkte jag att jag skulle få till ett sådant träningspass och hade hittat tre klurigheter

  • dold dirigering åt höger där Keen inte såg mig – på andra sidan ett dike, bakom en massa sly, ca 40 meter rakt och sedan 30 meter åt höger
  • dold linje över en stenmur, genom en massa ormbunkar, över kortklippt gräs, upp för en slänt (ca 80 meter)
  • dold linje över en väldigt bred stenmur, genom högt gräs och ut på ett fält (ca 100 meter, så fort han passerat stenmuren såg jag dessutom inte honom).

Jag placerade ut dummyerna tillsammans med Rowan och barnen när vi var ute och plockade smultron på eftermiddagen och precis innan kvällsmaten gick jag ut med Keen för att testa. 5 minuter senare var vi klara – han gick som en klocka 🙂 Det jag trodde skulle bli klurigt löste han galant så det var ju ett fantastiskt fint kvitto på att en massa saker fungerar. Jag tyckte jag hade tagit i och gjort det riktigt klurigt, men nästa gång får jag visst göra det ännu klurigare. Stoppsignal på långt avstånd med viltvittring som störning eller när han “vet” att det finns något och push back på långt håll blir nästa sak att fokusera på.

Behöver du mer inspiration i din träning? Spana in till exempel onlinekursen coaching inför working test, working test-kursen i Hällingsjö med start 24 augusti eller vår fortsättningskurs, Efterfesten – kluriga approteringsupplägg och roliga analyser (vår kanske mest omfattande kurs – där får du verkligen allt!) som finns både IRL och online. Parallellt med working test-kursen i Hällingsjö finns det även möjlighet att träna i provlik miljö – då lägger du själv upp din träning men får möjlighet att höra skott i bakgrunden och utnyttja markerna under tiden som ett working test pågår.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg