Över!

I somras var jag, Diesel och Åsa (som har Mio, en brun labrador. Hon finns på bild i boken, bland annat på baksidan) i England. Vi tog bilen över för att gå på kurs hos Philippa Williams på Dogs for Life, som jag gick på kurs för förra året fast då i Wales. Nu var vi lite norr om Inverness, så det blev en rejäl road trip. Det är även Philippa som har uppvisning på Crufts varje år, här kan ni se hennes uppvisning om apportering med belöningstänk.

Kursen pågick i en vecka och inkluderade boende på fantastiska Novar Estate samt frukost, lunch och tvårättersmiddag. Dessutom var det väldigt roligt att diskutera hund i en hel vecka tillsammans med de andra kursdeltagarna, vi blev som en stor familj! Har ni inget för er så rekommenderar jag verkligen att åka iväg på “hundsemester”/träningssemester på det sättet.

Vi hann med att träna på en massa olika saker under veckan och jag kommer återkomma till dem i fler blogginlägg framöver, men det jag tänkte börja med är “över”-träning och dirigeringsträning. I Sverige förekommer det sällan staket på B-prov, men det gör det ganska ofta på A-prov. Däremot kan det ofta finnas stenmurar, bäckar och andra hinder att ta sig över så tankesättet är det samma: Vi måste lära hundarna att ta sig över olika hinder. Philippa tipsade om att redan när man skickar ut hunden berätta för den att det kommer något som den ska ta sig över. På ett linjetag med ett ordentligt hinder på vägen har hon alltså ett annat kommando än på “bara” ett rakt linjetag för att göra det extra tydligt för hunden. Dessutom tycker hon att om man säger “hopp” eller “över” till hunden när den kommer fram till hindret så finns det en risk att den hoppar av när man säger “hopp” och alltså inte bedömer avståndet till hindret själv och därmed riskerar att skada sig om den landar i/på hindret.

Jag har tidigare bara använt “ut” oavsett hinder och vill då att hunden ska ta sig över allt som kommer i dess väg, men jag började testa att använda “över” då det gällde staketen – något som Diesel aldrig hoppat tidigare. Nu i helgen fick jag bevis på att det fungerat bra och att “över”-kommandot verkligen gör att hon letar efter något att ta sig över så jag kommer fortsätta använda det. När jag vill att hon ska ta sig över ett staket på vägen så skickar jag henne alltså med “över – ut” istället för bara “ut”. I fortsättningen kommer jag göra så att jag använder “över” på staket och svåra hinder, och bara “ut” på lite lägre hinder – sådant jag tycker hon bör klara av att springa rakt över ändå.

I England fick jag lägga en bra stund på att få henne att hoppa över ett fårstaket (ett sådant i metall) för hon tyckte det var väldigt läskigt. Först la vi en jacka över, sedan kastade jag en boll in i inhägnaden (den var gjord enbart för att träna på att hoppa över staket, så den var en inhägnad kvadrat på 3 gånger 3 meter) och försökte locka henne över men det som fungerade bäst var att kasta in bollen, lyfta henne över staketet och sedan kalla in henne ut ur inhägnaden ett par gånger. Sedan kunden hon tänka sig att hoppa både in och ut, och sedan kunden vi ta bort jackan. Efter hand flyttade vi oss runt inhägnaden så att hon fick hoppa från alla sidorna. Först stod jag väldigt nära, men efter ett tag kunde jag flytta mig längre ifrån och även börja sätta henne med sidan och ryggen mot inhägnaden så att jag kunde skicka henne åt höger/vänster eller längre ut in i inhägnaden.

Apportering dirigering över

Längs med en av kanterna på en stor hage hade de även byggt upp en hoppbana med trägrindar/staket som man kunde träna på att hoppa över. Den första var bara 50 cm hög, sedan blev de successivt högre och den sista var nog drygt en meter hög. Den högsta tyckte hon var lite klurig, men hon jobbade sig över den också till slut. Vi började med att kalla in henne mellan oss ett par gånger, först över de låga och sedan över de lite högre och sist över den högsta. Sedan fick hon hämta en markering genom att hoppa över alla grindarna.

 

I helgen hittade jag en ny sådan inhägnad på ett annat ställe där vi var och tränade. Den här gången var det ett trästaket, så jag testade att skicka henne på “över – ut” och hon hoppade över staketet med en gång utan att tveka, först på 10 meter och sedan på 30-40 meters avstånd både på linjetag och dirigering längre ut, höger och vänster.

 

2 reaktioner på ”Över!”

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Apportering dirigering över
Varukorg