På allmän begäran: inkallning

Vi fick ett mail med önskemål om att skriva lite om inkallning, så här kommer ett par tankar om inkallning.

Inkallning är ett område där jag tycker man ska jobba med många olika delar samtidigt. Jag lär hunden att:

1. Hålla koll på mig när den är lös.
2. Hantera oväntade situationer (att välja bort störningar och alltid välja mig).
Inkallning för mig handlar med andra ord mycket om förebyggande träning och att jag fokuserar på vad jag vill att hunden ska göra.
3. Komma när jag ropar.
022.jpg
Jag kommer matte!

Första steget handlar om följsamhet och att hunden ska veta att det lönar sig att hålla kolla på husse eller matte i skogen. När hunden tittar på mig, eller spontant kommer tillbaka till mig på promenaden, passar jag på att belöna den. Jag varierar belöningarna. Ibland kanske det blir en godis ur handen, ibland en boll, ibland hoppa upp på en sten och få en godis, ibland leta godis på marken och så vidare. Jag vill ha en “gummibandshund”, det vill säga den går iväg en bit (20 till max 50 meter, jag vill helst se hunden hela tiden) och kommer sedan tillbaka och kollar läget. Om hunden inte håller koll på mig kan jag gå och gömma mig, eller gå åt ett helt annat håll. När hunden kommer till mig eller håller sig nära händer roliga saker som till exempel ett litet träningspass, lite kurragömma, leta godis och så vidare. Här gäller det att vara uppfinningsrik!

Nästa steg handlar om att lära hunden vad den ska göra i oväntade situationer. På promenaderna vill jag inte hela tiden behöva hålla stenkoll på hunden, utan jag vill lära hunden att om det händer något oväntat, till exempel om en människa eller en hund dyker upp, så ska den ta kontakt med mig istället för att springa fram. Jag börjar att träna det i koppel. Först låter jag hunden titta på störningen. När den står stilla och tittar klickar jag och belönar. Till slut kommer hunden att titta på störningen och sedan titta tillbaka på mig för att få sin belöning. När det fungerar i koppel börjar jag träna samma sak när hunden är lös. Eva Bodfäldt har skrivit en väldigt bra artikel om skvallerträning, ni hittar den på hennes hemsida.

Sista steget handlar natuligtvis om att lära hunden att komma när jag ropar på den. Viktigt att tänka på är att successivt öka störningarna och att hunden ska lyckas många gånger.
Inkallningar handlar ju till stor del om att hunden ska välja bort störningar. Därför börjar jag gärna tidigt med att lära hunden (helst när den är en liten valp) att välja bort väldigt enkla störningar. En väldigt bra övning att börja med är att låta hunden nosa på din eller en medhjälpares knutna hand. I handen finns det en godisbit. I början kommer hunden nog försöka slicka och buffa på handen men så fort den tar bort nosen från handen så klickar du och belönar för det. När hunden börjat förstå att den får belöning för att inte närma sig handen gör du övningen lite svårare genom att ha en öppne hand med godis. Sedan kan du försvåra på alla möjliga sätt, genom att hunden ska ta kontakt med dig för att få belöning eller med att medhjälparen tar fram en rolig leksak som hunden ska välja bort. Tänk bara på att du ska ha ännu roligare grejer att erbjuda hunden än de som din medhjälpare frestar med!

Tanken är att “hjärntvätta” hunden så att den inte vet något annat än att kom betyder att den ska komma till föraren och att roliga saker händer då. Om du misstänker att hunden inte kommer att komma, låt bli att kalla in den och gå och hämta den istället. En rolig inkallningshjärntvättsövning som du kan läsa mer om på Lenas blogg, är Triangeln. Nedan ser du film på hur den kan gå till.

Vid inkallningen är det också väldigt bra att lära hunden handtarget, det vill säga att den kommer och sätter sin nos i din hand. Det gör att du får hunden hela vägen in till dig på inkallningen och att du enkelt kan koppla den. Dessutom blir det ett tydligt kriterie för dig. Kom betyder sätt nosen i min hand, och det kan hunden inte göra om den är 2 meter bort utan den måste vara nära dig för att kunna göra det. Börja med att hålla fram din handflata nära hundens nos. När hunden tittar på den eller råkar röra vid den klickar och belönar du. Utveckla sedan det så att hunden aktivt letar upp den hand när du håller den på olika ställen och så att den går fram till den även när ni är en bit ifrån varandra. Handtargeten blir dessutom en snygg tyst inkallning, och den kommer att lyckas nästan varje gång eftersom du bara kan visa den för hunden när den tittar på dig (var helt tyst och vänta tills hunden tittar på dig). Så fort hunden får se handen kommer den att bli väldigt glad och springa mot handen eftersom den lärt sig att det är väldigt roligt att sätta nosen i din hand. Handtargeten blir också en rolig lek där hunden får leta upp din hand på olika ställen (högt, lågt, framför dig, bakom dig) och du kan efterhand även låta den dutta först i din ena hand och sedan i din andra hand. Ofta tycker hunden att det är väldigt roligt och gör bättre och bättre duttar. På filmen nedan visar jag hur man kan använda handtargeten.

Handtargeten kan även användas till att “flytta” på hunden (genom att den följer efter din hand dit du vill ha den), till avlämningar så att hunden lämnar föremål i din hand utan att du behöver sträcka dig efter dem, till att gå slalom mellan dina ben och till att ta på kopplet frivilligt. Just att ta på kopplet frivilligt tycker jag är något som alla borde lära sina hundar. Då slipper man problem med att hunden tycker det är tråkigt att bli kopplad, plus att det ser väldigt snyggt ut när hunden kommer springandes i full fart och sätter in huvudet i halsbandet. På filmen nedan visar jag hur man kan lära hunden att ta på kopplet frivilligt med hjälp av handtargeten. Efter hand arbetar man bort handtargeten så att hunden sätter huvudet i halsbandet utan att få hjälp av handtargeten. Detta är lättast att göra med ett hel eller halvstryp till att börja med (jag rekommenderar alltid ett halvstryp som inte stryper, ett helstryp eller ett halvstryp som stryper är väldigt obehagligt för hunden om den drar i kopplet). När hunden kan det går det även att överföra till ett fast halsband, se filmen nedan.

Utmaning: Gör 20 lyckade inkallningar och belöna din hund varje gång den spontant tar kontakt med dig

Att fundera på: Vilka störningar kan du kalla in din hund från idag? Vilken störning skulle du vilja kunna kalla in din hund ifrån? (vad är ditt slutmål?) Var så konkret som möjligt, “alla störningar” är inget bra mål eftersom det inte går att träna!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg