Promenadträning; stoppsignal

Åh jag älskar de här långa, ljusa försommarkvällarna då vi kan ta promenader nästan mitt i natten!

I kväll var det dessutom inte en människa ute eftersom Sverige spelade EM i herrfotboll. Jag mötte bara en enda levande varelse. När jag passerade förbi en glänta i skogen så såg jag i ögonvrån att det var något som inte var som det brukade. I det gröna meterhöga slyet stack två stora bruna, ludna älgöron upp som telskop i ett hav av grönt. 20 meter ifrån mig och Totte. Jag kopplade vovven i all hast, hela tiden med ett öga på de där viftande öronen, och tog det långa benet före bort genom skogen. Jag kunde faktiskt inte låta bli att vända mig om några gånger för att se om vi var förföljda. Det var vi inte. 😉

Attans att jag inte hade mobilen (kameran) med mig!

Temat för kvällens promenad var annars stoppsignal. Jag har varit slarvig och flyttat ut stoppsignalen alldeles för fort i för svåra miljöer och därför misslyckats alldeles för många gånger. Det blir det ju ingen bra inlärning av! Så nu har jag tränat den i lätta situationer ett tag, till exempel när Totte är väldigt nära mig och jag vet att han har mycket fokus på mig eller i miljöer som inte har så svåra störningar. Svåra störningar för Totte är viltdoft och när det händer väldigt mycket i miljön som till exempel många hundar som springer runt.

Idag flyttade jag alltså ut signalen i en svår miljö; vi var förvisso själva i skogen – förutom älgen då – men man kunde ana att fler av älgens kompisar rörde sig i trakten för Totte fångade vittring efter vittring som var högintressant.

Jag blåste 10 stoppsignaler (en lång vissling i pipan) på en halvtimme och ALLA funkade! Svårast var det när han var på väg i full fart ifrån mig. Men till och med då stannade han även om bromssträckan egentligen var för lång. ;0) Han ska ju tvärnita och dunsa ner med ändan i backen när han hör min vissling. Men han saktade ner och gjorde en liten sväng mot mig innan han satte sig. Jag belönar det ändå – massor – för det här är jättesvårt för honom och vi måste höja kriterierna försiktigt. MÅLET är ju tvärnit vid stoppsignal eller/och uppflog men där är vi inte än. Bara jag ser till att inte majoriteten av stoppen blir på det där viset så är det ingen fara att belöna det.

Jag passade även på att göra två markeringar och två linjetag, ett dolt och ett synligt, och även här var jag nöjd med Toots. För jag har fått backa i träningen när det gäller avlämningarna också – och gjort dem i lättare miljöer för att få till riktigt bra – och sedan lyfta ut dem i svårare miljö. I kväll grep han direkt och snodde omedelbart runt och kom in med dem. Precis som jag vill ha det!

Lite jaktfot blev det som vanligt också och när vi kom innanför dörren så avslutade jag med en spontan stadgeövning genom att kasta en näve godis på golvet framför Totte. Han ryckte till i hela kroppen men satte sig sedan helt stilla. Medan jag hängde av mig jackan och kopplet så satt han som en stenstod. Då fick han ett “varsågod”.

Promenadträning äger!

 

 

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg