En rak linje från A till B kan kännas självklar för oss, men den är långt ifrån lika självklar för hunden – framförallt om det är kuperad terräng eller hinder i form av staket, omkullfallna träd eller snår på vägen. Springa rakt över en platt fotbollsplan eller längs en stig är inte så svårt, men att springa rakt över ett kalhygge, över en bäck eller snett över en stig är desto svårare. Därför gillar vi att lägga in hinder och terrängskiften i dirigeringsträningen så tidigt som möjligt.
När Åsa och jag var i England i höstas tränade vi på precis det. Vi hade dessutom turen att vara på ett ställe som var iordningställt för hundträning så hindren var utformade så att det var svårt för hunden att gå runt – och därmed lättare för oss att få till lyckade repetitioner. Vi började på nära håll och baklängeskedjade sedan hinder för hinder. Den färdiga linjen bestod av fem hopp: hopp över fårstaket med överliggare, hopp över fårstaket med överliggare, hopp över fårstaket utan överliggare, hopp över fårstaket utan överliggare och hopp över mur. Fårstaketen var gjorda som små runda hagar, så det gick att stå i dem och lära hunden att hoppa in och ut, vilket vi gjorde allra först för att få hundarna vana vid att hoppa över staketet. Vi har ju inte lika mycket staket här hemma så våra hundar var inte så vana vid att hoppa över staket, men det lärde de sig snabbt. ?
Vi började med att kasta en markering över en mur och låta hunden hämta den. Sedan kastade vi ut ett föremål till på samma ställe och klättrade över det första staketet tillsammans med hunden för att sedan skicka hunden över första staketet och över muren för att hämta föremålet. På det sättet fortsatte vi tills vi hade tagit oss över alla hindren tillsammans med hunden och hunden hade hämtat föremål från alla avstånden. För att göra det ännu svårare varierade vi ibland med att inte låta hundarna se att det kastades ut ett föremål utan lita på att det fanns något att hitta trots att de varit där innan. I filmen nedan kan du se hur vi gjorde:
Slutmålet är förstås att hunden ska kunna gå på ett dolt linjetag och hoppa hela vägen över hindren utan att ha sett att det finns något i slutet. Stegen som vi följer för att komma dit är (oftast ? ):
- Visa hunden att det finns något där:
- gå med hunden ut till stället och lägg ut ett föremål (föremålet kan förstås bytas ut mot en matskål)
- lägg ut ett föremål så hunden ser det (eller medhjälpare som gör ett litet ljud när föremålet läggs ner)
- Markering, sedan linjetag till samma ställe (utan att hunden sett att något nytt lagt ut)
- Markering, men vänta en stund innan vi skickar hunden på linjetag dit (memory/minnesmarkering)
- Komma tillbaka till samma ställe dagen efter och skicka på linjetag utan att hunden sett något
- Testa att skicka på linjetag på ett nytt ställe
I träningen ser vi då till att variera EN av följande åt gången:
- Avstånd
- Störning
- Svårighet (dvs hur ”dold”/suddad platsen är för hunden – om vi ökar avståndet gör vi oftast minnet starkare för hunden så att hunden får gå riktigt långt på minnesmarkeringar men kortare på dolda linjetag – allt anpassat efter hundens utbildningsnivå och för att den ska lyckas fyra gånger av fem).
Samma sak gör vi förstås sedan även med höger-, vänster- och vidare ut-dirigering, så att även de fungerar trots att det är hinder ivägen. Så nästa gång när du ska träna dirigeringar – leta upp den knöligaste vägen du kan hitta och testa att baklängeskedja den till en riktigt lång, rak linje!