Rätt aktivitetsnivå går alltid först

Min man Lars har varit på kurs med Flippa för Tomas Stokke från R+Gundogs – Belønningsbasert fuglehundtrening. (Kolla in deras sida om du inte redan har gjort det.) Tomas sa en sak om Flippa som gjorde mig extra nöjd. Det var när Lars och Filippa skulle göra en dirigering i vatten. Flippa var cool och lugn och väntade på att få instruktioner av sin husse. Thomas kommenterade det – att hon hade en fin attityd vid vattnet – och sa något i stil med att många hundar har alldeles för hög förväntan vid vatten på den aktivitet som eventuellt skall ske där. Och ja, det håller jag verkligen med om. Och ja, är det någonting som jag verkligen håller hårt på så är det aktivitetsnivån på hunden när den ska utföra olika uppgifter och det är också en av mina styrkor, även som instruktör.

Varken mina eller mina elevers hundar får jobba om de har för hög upphetsningsnivå. Det slutar aldrig väl. De kan sällan lyssna och vår kommunikation upphör. Dessutom lär de sig att utföra ett moment med fel känsla i kroppen. Så när jag nu jobbar med en av delarna i Vides sommar-kampanj, som är avlämning från vatten, så är det egentligen inte avlämningarna som är det primära. Först måste han vara i rätt mode. Vatten gör någonting med många hundar även om du har tagit det jättelugnt vid vatten “alltid”. Jag är så nöjd med hur vi jobbade med Stomp hela förra sommaren. Hon är helt tokig i vatten och fick jobba bredvid vatten uppifrån vattnet och göra lugna saker tillsammans med mig i vattnet. För er som inte har sett de filmerna så lägger jag upp en här.

Stomp tränar i vatten med fokus på fotgående:

https://

Och hon är fortfarande ganska het vid vatten – det kommer nog inte försvinna och det behöver det heller inte göra – men nu är hon inte bara FÖR galen utan oftast riktigt fin! Lyssnar, är med mig och kan göra mycket svårare grejer i år. 

Så nu är det Vides tur att träna på ungefär samma sätt. Häromdagen när vi var vid vattnet tänkte jag först att han nog aldrig ens skulle få doppa tassarna – han var nästan blockerad. Men det gick otroligt mycket bättre än vad jag trodde – efter ett tag. Man ser på filmen att det är svårt. Jag får flera gånger fånga upp honom antingen med tuben eller hindra honom med min kropp. Någon gång får jag också lägga handen på hans bringa så att han inte ska simma iväg. Men det går åt rätt håll så därför fortsätter jag träningen under detta pass, och jag förväntar mig att det redan nästa gång kommer gå bättre.

Här kommer filmen från träningspasset, som varade ungefär 30 minuter sammanlagt. Jag har klippt lite från början, mitten och slutet av träningen. Allra sist fick Vide göra sin första dirigering i vatten, den blev lite svår för jag kastade en sten alldeles för kort som skulle hjälpa honom ut så han fastnade där. Men med lite övertalning kom han vidare. 😉

https://

Detta att jag låter honom slicka mycket på tuben är av två anledningar. Den ena är att han gillar det – det är en belöning – men jag använder den också för att styra upp honom, kan man säga. Eftersom det här är svårt så skulle han som sagt “flyta iväg” eller börja göra annat SKRÄP mellan de uppgifter han får och det hunden GÖR lär han sig. Så det värsta som kan hända när jag låter honom slicka på tuben länge och väl är att han inte lär sig särskilt mycket just då. MEN han lär sig i alla fall inte FEL sak! I bästa fall skapar också slickandet ett visst lugn och jag påverkar alltså hans känslor åt rätt håll. Ett annat sätt hade varit att ha ett halsband på honom och hindra honom fysiskt från att gå iväg. Det finns situationer då det är en fördel men inte här. Det skulle bara skapa en konflikt. För honom är det inte en konflikt att sitta och slicka på tuben – hade han känt press hade han faktiskt slutat äta. På så vis är han enkel att läsa.

Om du också har en hund som “drar upp sig” vid vatten så vill jag ge ett tips: Våga göra saker vid vatten, men gör sådant som ändrar hundens känsla. Ställ dig inte och kasta till den – med massor upptrissande plask – utan använd din fantasi. Sitt inte heller och gör ingenting hela sommaren – visst det kanske lugnar för stunden men troligen har du en upptrissad hund ganska fort igen så fort du börjar träningen. Hoppas filmerna här har gett dig lite inspiration!

PS: Och behöver du mer hjälp med vattenarbetet kan du såklart hänga på vår vattenkurs online. Behöver du hjälp att reglera din hunds upphetsningsnivån och dess stress generellt eller i vissa situationer kan Galenpannakursen vara något för dig. Den startar både IRL och online under för-hösten/sensommaren. DS

2 reaktioner på ”Rätt aktivitetsnivå går alltid först”

  1. Susanne Andersson

    Inspirerande. Jag tränade vatten på ett helt annat sätt idag tack vare filmerna. Gjorde liknande övningar och det fungerade jättebra.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg