Recension av Låtta Bergstrand

Under arbetets gång har vi haft hjälp av ett antal personer; fotografer, tecknare, faktagranskare, formgivare, korrläsare mfl. Låtta Bergstrand är en av dem som korrekturläst åt oss, och här får ni läsa hennes recension av boken.

Apportering till vardag och fest

Med denna kaxiga och inspirerande boktitel vill Elsa Blomster och Lena Gunnarsson slå ett slag för klickertänket (med eller utan klicker) i all hundträning inklusive apporteringsträning.

Detta är boken du inte kan vara utan, antingen du är ung eller gammal i spaniel/retriever-gamet. Detta är boken du saknade som nybliven spaniel/retrieverägare och som du därför själv tänkte skriva efter några år med den första hunden. Åtminstone jag hade halvvägs långtgångna planer på ”Spaniel/retrieverska för nybörjare – och avancerade”, men därav blev ju intet, liksom för de flesta av oss. Här har vi dock två som raskt fullföljde planerna!

De båda författarna, Lena Gunnarsson och Elsa Blomster är två tjejer/hundtränare som inte hållit på i ”hundra år” innan de skriver sin bok om apporteringsträning. Vad har väl de att komma med? Hur mycket erfarenhet har de att förmedla? Jo, verkligen en hel del. Gedigen Canis-utbildning, konsekvent tillämpat klickertänk och inte minst ett helhjärtat engagemang i hundträningen genomsyrar boken.

Detta är lättläst, lekfullt (!) och aptitligt serverat, med många bilder, skisser och detaljerat beskrivna övningar. (Inom parentes bjuds vi på diverse personliga erfarenheter och reflektioner). Detta är klickertänk även för ”icke-klickaren”. Här finns också ett antal ”OBS-punkter” i form av ”Tips från coachen” och ”Fallgropar”, små pedagogiska eftertänksamheter.

Boken framhåller positiv förstärkning i alla lägen. Med grundtanken ”förstärk bra beteenden och ignorera icke-bra beteenden” finns inte korrigering på kartan – inlärningen går snabbare om hunden får tänka själv. BRA belöning för BRA prestationer. Mmm, det kan vara svårt att lära gamla hundar sitta – för att inte tala om gamla hundförare! Men för den som vill lära om, till dels i alla fall, finns mycket att vinna.

God kontakt med hunden (förlåt, tvärtom: med föraren!) är A och O. I kapitlet ”Sök” framhålls att ”Följsamhetsträning är inte en räcka övningar du kan langa fram när du behöver få hunden följsam, utan en relation som bör byggas från det att hunden är en liten valp.”

Lite ovant var det att läsa om vad ”hen” tycker och gör. Det kändes faktiskt både modernt och fräscht.  Ordet används inte i ett genusperspektiv, utan helt enkelt som ett könsneutralt personligt pronomen. Både hundförare och domare finns av båda slag, och att byta ut ”han/hon” mot ”hen” ger flyt åt framställningen.

Prov? Jakt? För spaniel innebär jaktprov ju direkt jakt, men för retriever sträcker sej boken inte så långt som till jakt, utan till jaktprov. Har man kommit så långt behöver man inte längre denna bok, då kan man skriva en egen.

Författarna påpekar att man, som vid all inlärning, vad gäller kurser och böcker, måste ta hänsyn till sej själv och sin egen hund. Vad passar OSS?  Och så plockar man guldkornen ur just denna enhet. Här finns åtskilliga guldkorn att plocka – både till vardag och till fest!

Låtta Bergstrand, Göteborg, 2012-12-01

4 reaktioner på ”Recension av Låtta Bergstrand”

  1. Ååååh, vad spännande! Vad roligt att den kommer till jul – perfekt julklapp till mig och hunden! 🙂
    Längtar!!!!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg