Redo för PLASK?

Snart börjar vattensäsongen i hela vårt avlånga land – även om det fortfarande är lite väl kallt i vattnet norröver. Men det går att börjar planera för vattenträningen hur som! Överst på listan över vad våra elever vill ha hjälp med vatten står avlämningar. Att lämna av en dummy eller en fågel från vatten är lite extra trixigt för de flesta hundar.

Här kommer några snabba tips:

  1. Dina avlämningar på land måste funka först! Gör de inte det så kommer vattenavlämningar ganska säkert inte lösa det problemet utan bara göra det värre.
  2. Dela upp avlämningsträningen i delar! Kan din hund handtarget? Bra! Då har du EN del på plats. Kan din hund skaka sig på kommando? Bra! Då har du ytterligare en del på plats. Kan din hund springa rakt upp ur vattnet i hög fart och sikta på dig (och din hand)? Bra! Då kommer detta inte bli svårt. 🙂 Kan den INTE allt detta? Då blir det träningen framöver. 😉
  3. Ha en tokbra belöning när hunden kommer till dig från vattnet. Det gäller oavsett om du bara tränar att komma upp i full fart – utan att hunden har ett föremål i munnen – eller om den faktiskt kan hålla föremålet och lämna det i din hand. Belöningen får gärna ta lång tid – här är en tub med mat suveränt.

Här kommer en film på när en av Lenas elever tränade vatten förra året, och tränade just på detta att skaka sig på kommando (inte innan!) och vänja sig vid att vattnet droppar längs kroppen:

https://

Nummer två på listan på vad våra elever vill ha hjälp med är förväntningar vid vatten. Många hundar blir lite tokiga i och vid vatten och det råder inte precis någon sans och balans. 😉 En del är vårt fel – vi har exempelvis skapat den höga förväntningen vid vatten genom att tex kasta mycket på vatten – och en del verkar sitta i generna. Vatten är kuuul! Så många behöver göra annat vid vatten än att apportera. Och det finns massor att göra!

Sedan finns det såklart en lång lista med mycket annat; stoppsignal i vatten tycker många är svårt, att dirigera trots störningar kan vara riktigt klurigt osv.

Vill du ha tips på vägen och konkret hjälp med vattenträningen? Häng med på vår onlinekurs “Boosta vattenträningen” som startar den 2 maj! Nu jädrar ska vi plaska – fast med sans och balans såklart. 😉 I skrivande stund finns early bird och second bird-platser kvar!

2 reaktioner på ”Redo för PLASK?”

  1. Det jag ofta saknar i alla apporteringsträningar är hjälp med lågintensiva eller försiktiga hundar, dvs dem som man snarare måste peppa upp för att få högre fart, mer vattenglädje etc.
    De är väldigt vanliga men det finns ingen fokus och inga tips eller hjälp att få hos någon aktör som jag sett, varken online eller i verkligheten.
    Så det är ett tips till er!

  2. De hundar vi möter är oftast dem som har problem åt andra hållet. Givetvis finns det lågtemprerade hundar och dem hjälper vi också gärna, så vill du ha ännu mer tips är du välkommen att höra av dig för en privatlektion eller hoppa på vattenkursen som vi tipsade om i inlägget så får du tips utifrån vad du och din hund behöver.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg