Säg hej till Miklaus Brie!

När det är stört omöjligt att skaffa en hund till, men man ändå vill planera lite för framtiden så gäller det att vara kreativ.

Jag har länge gått och sneglat på detta med avel och drömt om att en gång ska jag försöka ge mig in i avelsarbetet. Jag velade med Tassla, fram och åter, var lite rädd för att jag kanske inte kunde bedöma hennes förmågor utan var förblindad av att hon var min första jaktcocker och därför kändes så briljant. Nu ångrar jag det lite grann men jag tog beslutet att inte avla på henne för jag var osäker på hennes resursförsvar, som jag inte vill föra vidare.

Men hon har så många fina förmågor och har det mesta jag vill ha i en arbetande hund, så därför håller jag ögonen på hennes linjer – och jag gillar verkligen vad jag ser. Det är bra jakthundar, med stor samarbetslust och trevliga i vardagen, för att göra en lång historia kort.

Så när Tasslas kennel Miklaus (Finland) publicerade nyheten om en kull där Tasslas helbror var morfar, så tänkte jag “nu hoppar jag så får det bära eller brista”. Jag hade då redan träffat Johanna Andersson, som jag direkt kände var en person som jag skulle ha lätt att samarbete med så jag frågade helt enkelt om hon ville köpa en halv valp, som hon skulle äga men jag får avelsrätten till en kull. Johanna sa ja och vi flög till Finland i påskas för att göra valptest. Det i sig var ett fantastisk roligt äventyr. 🙂

Med oss hem hade vi beslutet att vi skulle köpa lilla Brie – den galnaste och mest terrierlika valpen i flocken, haha. Jag kände en viss skräck över valet men Johanna föll för Brie och den lugnaste valpen, som jag gillade mest, fick stanna i Finland. Och alla valparna kändes väldigt fina på alla sätt så troligen skulle det inte bli någon större skillnad på dem. Nu känns valet fantastisk bra och rätt, Brie är rolig, framåt, pigg och glad, och väldigt mjuk och väldigt, väldigt följsam. Hon är ingen terrorvalp utan virar de flesta hon möter runt sin tass. 😉

Dealen Johanna och jag har är också att jag hjälper henne så mycket hon vill med träningen – ett väldigt smart sätt att få njuta av en valp i lagom dos, hehe. Vi bor 25 mil ifrån varandra så det blir ju inte att vi ses så ofta men sedan Brie kom till Sverige 15 veckor gammal har vi setts två gånger och börjat lägga en liten träningsplan för henne.

Den första tiden kikade Johanna mest på hur Brie verkade vara och vande henne vid stora världen – men nu är hon fem månader gammal och lite lekfull träning är inledd. Jag är bara tacksam och glad över att få vara med på den här resan och hoppas att Brie ska bli en fin-fin jakthund och att hon ska vara frisk. Allt kan hända och det kan ju bli så att det inte blir några valpar alls i framtiden för Brie – om detta vet vi inget. Men att drömma är gratis!

I helgen har Johanna varit på besök med sin flock (hon har ytterligare en jaktcocker och dessutom en terrier) – Quling tog uppgiften som lekfarbror på stort allvar och vi kunde sitta och glo på dem hur länge som helst när de lekte. Tassla var väldigt upprörd, haha. Hon hatar valpar. Ändå tog det bara ett dygn när Quling flyttade in, innan hon började tokleka med honom. Så vi försökte skydda Brie från Tassla och Tassla från Brie, men kunde successivt släppa ihop dem och stödja Tassla i att acceptera Bries närvaro. På slutet av helgen kunde Tassla gå lugnt vid sidan av Brie och Brie lärde sig att ta det lugnt runt henne.

Vi passade också på att starta upp en del grundträning med Brie. Johanna har redan gjort lite grann som att träna inkallning och stoppsignal men mest fokus har hon haft på att leka med Brie – hon var inte särskilt intresserad av att apportera inledningsvis. Men i helgen visade hon att det inte är några problem längre då hon bland annat apporterade sitt första vilt. 🙂 Vi startade också upp de första sökövningarna, den första dirigeringsleken och stadgelekar med fokus på olika slags omvänt lockande-lekar. Hon var en fullkomlig stjärna och vi skrattade oss mest igenom träningen – hon är ju så jädra söt dessutom. 😉 Supersmart, lite lurig men väldigt glad och härlig, kan man sammanfatta hennes personlighet.

Här kommer en liten film från helgens äventyr med Johanna och Brie:

https://

Jag hoppas få återkomma med små rapporter ibland för hur det går för Brie här i bloggen. 🙂

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg