Seekers första “träningsjaktprov”

IMG_7829_beskurenI helgen var vi på vackra Sjöön och hade ett träningsjaktprov. 4 hundar i öppenklass, 7 i nybörjarklass och i år även två i valpklass 🙂

Valpklassen bestod förstås av Seeker och Tod. Här kommer en kort beskrivning av mina tankar kring Seekers första lilla “träningsjaktprov”.

Seeker är jätterolig att träna med – han älskar att leka och han tycker allt är kul. Men han är bara en liten bebis och orkar inte fokusera så jättelänge. Därför har vi jobbat i korta, korta pass med små nyttiga grunder. Träningsjaktprovet var första gången vi satte ihop flera saker efter varandra och första gången vi hade någon annan som kastade ett föremål åt oss. Fördelen med ett träningsjaktprov är just att det går att anpassa helt och hållet efter vad hunden kan och behöver och du kan belöna precis som mycket som behövs. I träningstävlandet fokuserar vi främst på uthållighet, helhet och attityd, och de detaljer som inte fungerar tar vi sedan med oss till kommande träningspass och tränar på detaljerna – för att sedan sätta ihop nya kedjor. Det går därför aldrig att börja för tidigt med kedjandet – så ut och kedja det du kan!

Jag valde bland de beteenden Seeker kan – gå korta, korta sträckor vid min sida, sitta, bytaleken och inkallning – och byggde en kedja som såg ut så här:

  • Fotgående fram till “domaren”
  • Sitta vid min sida, jag hälsar på “domaren”
  • Fotgående
  • Bytaleken med leksak på marken (och om det fungerade bra skulle “domaren” kasta en av leksakerna åt mig)
  • Sitta medan jag håller lite i halsbandet (stadgan är inte riktigt där än 😉 ) och “domaren” kastar leksaken
  • Hämta leksaken och låta det gå över i bytaleken
  • Sitta, domaren håller honom och jag går iväg för att avsluta med en inkallning

I filmen nedan ser du hur det såg ut.

Jag är väldigt nöjd med hur han höll ihop och fokuserade, trots att han tyckte det var svårt. Han har aldrig gått vid min sida med någon framför oss innan, och det var svårt 😉 Han kom dock tillbaka till min sida snabbt när jag stannade och vände om. Han satt fint vid min sida (vilket jag inte trodde eftersom han tycker det är så kul med människor som kommer fram, därav att jag helt ignorerade domaren och var ganska oartig när vi hälsade 😉 ). Bytaleken såg ut som den brukar (jag skulle vilja ha lite mer sug in till mig och till min hand), vilket var kul trots den nya miljön och störningarna. Markeringen var väldigt fin, och han kopplade ganska snabbt att det bara var en variant på bytaleken, kul!

Sedan var han väldigt söt och tänkte att han skulle kolla om det fanns något mer på samma ställe, men sedan kom han igång och lekte igen.

Därefter avslutade vi starkt med en fin inkallning, duktig liten Seeker 🙂

Så nu blir det fler korta träningspass på nyttiga grunder, och sen testar vi att sätta ihop det hela igen – kanske lite mer avancerat nästa gång men nu var det här precis lagom för vårt lilla “valpträningsjaktprov”.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg