Sköter du din uppgift?

Handen på hjärtat nu!

Visst är vi hundmänniskor otroligt bra på att gå på kurs för att lära oss nya, smarta lösningar på tekniska detaljer i träningen, hur vi ska lösa diverse träningsproblem som uppstår och så vidare? Men hur ofta riktar vi blicken inåt mot oss själva?

Sköter du din uppgift som förare?

Hur bäddar du för att träningen ska bli så bra som möjligt? Hur planerar och utvärderar du din träning? Och vad gör du om du blir så nervös när du ska ut på prov eller tävling att du glömmer bort att sköta dina uppgifter och du är så nervös att det mest känns som att det blir pannkaka?

Välkommen till en dag som kommer fokusera på dig som förare! Dagen kommer gå i tävlingspsykologins tecken samt handla om hur vi kan få bättre resultat genom bra upplägg och planering, strukturerad utvärdering och att sätta mål på ett sätt att de gynnar oss. Vill du bli en bättre förare är detta alltså en dag för dig.

Föreläsare under dagen två hundförare som skördat stora framgångar inom sina olika grenar: Eva Marie Wergård och Karin Bengtsson. Deras metoder och “tänk” kan du omsätta oavsett vilken gren inom hundsporten du tränar. Här kommer en presentation av Eva Marie och Karin:

Eva Marie Wergård:

em

“Vi förbereder våra hundar noggrant för att de ska kunna prestera maximalt på tävling. Vi tar dem till olika miljöer, lägger på allt fler störningar och bygger upp dem fysiskt och psykiskt successivt. Vad vi glömmer är att vi är två stycken där inne på tävlingsbanan – två faktorer som behöver förberedas för att helheten skall prestera maximalt! Hur tränar du dig själv för att prestera när det gäller – för att finnas där för din hund?

Målet med föreläsningen är att förstå mer om hur mental träning fungerar. Hur mental träning kan hjälpa dig och din hund att prestera bättre vid tävling.  Du kommer att få medel för att lära dig mer om dig själv. Att bli medveten är ett stort steg på vägen. Ett av målen är att hitta känslan av flow, så att ni tillsammans, du och din hund, kan prestera om och om och om igen där ute på tävlingsbanorna. Vara bäst när det gäller!”

OM Eva Marie:

Eva Marie beskriver sig själv som tjejen som föddes i hundens tecken enligt det kinesiska horoskopet, bokstavligen växte upp i valplådan och idag lever ett riktigt hundliv tillsammans med sina rovdjur: Piraya (11 år), Ozelot (6 år) och Bat (18 mån).

På tävlingsbanorna är Eva Marie främst aktiv inom agility. Året 2007 kom Piraya och hon med som reserv till agilitylandslaget och året därpå erövrade de en bronspeng individuellt vid agility-SM. Efterföljande år blev det en silvermedalj ihop med laget PapilLONE’s STARS. Året därefter (2010) blev det en 4:e placering individuellt. 2012 och 2013 åkte hon med Piraya & Ozelot till World Agility Open i Belgien respektive Spanien, och med sig hem hade hon bland annat ett par 2:a placeringar i delloppen med Piraya och en total 5:e placering i Gamesklasserna ihop med Ozleot 2012. I de norska öppna mästerskapen 2011 knep Eva Marie och Piraya en 2:a plats.

Tillsammans med sina border collies kör hon även barmarksdrag och från de två svenska mästerskap de har startat i har de fått med sig en silvermedalj (Ozelot 2011) och en bronsmedalj (Bat 2013). Båda hundarna vallar och Ozelot är Godkänd vallhund på får.

Vid sidan av hundträningen satsar Eva Marie på triathlon och swimrun. Denna bredd i satsning, från vallning till agility eller från teknik till ren uthållighet, när det gäller olika grenar ger henne en förståelse för tävling i många olika situationer.

Eva Marie brinner framförallt för inlärning och har tränat alla möjliga djurarter förutom hundar, allt från apor och tvättbjörnar till grisar och gerbiler. Hon arbetade tre år som djurtränare innan hon 2011 började doktorera inom djurträning. Akademiskt har Eva Marie en Master of Science i Etologi (läran om djurens beteende) (2008) och nu 1,5 år kvar till disputation. Genom sitt arbete och sina studier har fått chansen att resa världen runt (bl.a. Kenya, Hong Kong och USA) för att utbilda andra inom träning av djur.

Vid sidan av sina etologistudier har hon även läst Ledarskap och coaching, där fokus ligger på de mentala processerna hos människan. Eftersom hon även brinner för coaching och djurträning – två ämnen som ligger väldigt nära varandra i teorin – driver hon även företag vid sidan av med just fokus på samarbetet mellan förare och hund, både inom agility, vardagslydnad och i Canicross (barmarksdrag). Eva Marie är även utbildad till Agilitylärare inom SBK och utbildar idag nya agilityinstruktörer.

Läs mer om henne och hennes hundar här propiraya.wordpress.com

Carin Bengtsson:

cb

“Min träningsfilosofi bygger på det som händer såväl innan, under som efter hundträningen – oavsett vilken hundaktivitet jag utövar. Jag har några grundvärderingar som genomsyrar mina hundaktiviteter. De kan handla om allt från till exempel inlärning, att förbereda hunden inför tävling och rollfördelning.

Målet med föreläsningen är att förmedla mitt tänk kring hundträning och den kommer bland annat att handla om visioner, fastställande av målbilder och måluppfyllelse. Jag ser hundträning som en fantastisk kul och oändlig resa där visioner är en viktig del! Att just ha kul är för mig en förutsättning för att vi som team, jag och min hund, ska utvecklas positivt.

Jag har egenutvecklade strategier och metoder som jag kommer att dela med mig av på föreläsningen och som förhoppningsvis även kommer att underlätta för just er i er kommande träningsplanering och uppföljning. Glöm inte att ”Ett mål utan en plan är bara en dröm”!”

OM Carin:

Carin beskriver sig själv som ny inom hundvärlden. När man tittar på hennes meritlista verkar det osannolikt – men det är faktiskt sant. Hon blev medlem i SBK 2007 då det kom in en flatte i huset som sällskapshund. Två år senare flyttade border collievalpen Lyxa in.

2012 kom Carin och Lyxa 2:a på SM efter blott fyra elittävlingar. 2013 upprepade ekipaget succén. Samma år blev de uttagna i svenska lydnadslandslaget. 2013 kom de på en individuell 6:e plats på VM och tog även en 6:e plats på NM samt var det bästa svenska ekipaget på båda mästerskapen.

Carin är civilekonom och i hennes snart 25-åriga yrkesliv har till stor del handlat om metoder och strategier, att fastställa mål och utvärdering av måluppfyllelse. Att planera sitt arbete och även hundträning på detta sätt är en självklarhet för Carin. Med konceptet ”learning by doing” i ryggen tillsammans med utnyttjande av Carins tänk om metoder och strategier från arbetslivet har ekipaget inte bara nått framgångar inom lydnaden utan även inom vallning; Lyxa är godkänd vallhund på såväl får som nöt. Dessutom tränar ekipaget agility.

Det spelar ingen roll vilken av alla hundsporter du tränar – Eva Maries och Carins kunskap går att generaliseras till dem alla. Vill du utvecklas som förare så är detta en dag för dig!

ANMÄL DIG OCH LÄS MER OM PRIS OSV HÄR!

2 reaktioner på ”Sköter du din uppgift?”

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg