Sommartider och vattenträning – del 2

Den här sommaren har jag ett helt litet gäng privatelever som kommer för att de vill ha hjälp med vattenträningen och då specifikt avlämningar vid vatten.

Majken

Här kommer en film på hur Ann-Britt och Majken jobbade med avlämningar vid vatten under en lektion. Majken vill också släppa precis när hon kommit upp och skaka sig. Majken har en avlämning där Ann-Britt tar emot med båda händerna framför sig men mot slutet går vi över till att Majken får gå rakt in i en hand som är en tydlig target för henne. Majken, som tycker det är en kul lek att dutta nosen i mattes hand, blev också bättre på att hålla efter att vi ändrade lite på avlämningen. Superfint jobbat av matte och hund!

https://
Matte kom på att det visst var dumt att ha långbyxor vid denna träning men offrade sig glatt 😉

En viktig sak att tänka på vid vattenträning är att undvika en massa kast och plask. Det behövs inte många plask för att en hund ska bli vattentokig och det kan ta månader att fixa till. Ett smart sätt att undvika det är att träna på ett ställe där dummyn kan landa på andra sidan – på land – så får du både markeringstärning och simning i ett. Men i den tidiga träningen – som går ut på att hunden ska lämna av utan att skaka rekommenderar jag en medhjälpare som lugnt lägger ner dummyn i vattnet.

Det som filmen inte visar är att vi också jobbade väldigt mycket åt andra hållet. Linjetag längs med vattnet, linjetag bort från vattnet, kasta en sten i vattnet och sedan sätta gång ett närsök på land i stället. Allt för att förstärka “lyssna på mig” hos hunden. Och givetvis kan man också belöna med vattnet! En elev jag hade fick belöna med “gå och bada” när den vattentokiga huden klarade av att jobba längs med vattenbrynet utan att “tjuvbada”.

Passa på nu när det är så varmt i vattnet att träna vid och i vatten! Lycka till!

PS: Tack till Majken med matte för att jag fick dela med mig av er träning! <3 DS

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg