Spanielsök och träning med klicker

Häromdagen tipsade min kompis Lisa mig om en film på You Tube, där en kille tränar sin spaniel, och jag måste bara dela den här filmen med er, för dels visar den i mitt tycke ett så trevligt arbete OCH så använder ju snubben en klicker! 😉 Han använder den som belöningsmarkör så jag har ingen aning om han också har ett klickertänk i hela inlärningskedjan men det gjorde mig ändå på väldigt gott humör.

Den här filmen visar också väldigt bra hur en spaniel ska agera vid uppflog, se ungefär vid 0.50 i filmen då hunden stöter två kaniner samtidigt och hur fint den tvärnitar.

Sedan är jag dessutom väldigt impad över hur otroligt fint hunden släpper det den har stött upp och söker vidare på signal genom att vända sig IFRÅN den riktning som uppfloget varit. Uj, uj vad snyggt! (Ungefär vid 2.40 i filmen). Precis detta tränar jag just nu. Jag tror det är väldigt lätt att fastna i att hunden får söka utåt mot det håll som fågeln/kaninen försvunnit och den dragning som hunden har åt det hållet kan göra att hunden går lite ur hand och bara springer på utan att komma ihåg sin uppgift – att söka. I alla fall har jag sett det på både Tassla och träningskompisarnas hundar. Dragningen förstärks ju förstås också av att man (för ofta?) låter hunden apportera.

I filmen får vi också se några fina dirigeringar och här använder föraren en klicker vid avlämningarna och ger godis som belöning. Han belönar även hunden när den går ett fint fotgående (runt 7 i filmen).

Jag tycker det ser väldigt trevligt ut hur som helst!

Här är filmen:

Och det här är killen som tränar:

http://finnogundogs.co.uk/training.html

 

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg