Stopp och närsök

Den här veckan har jag gått från de första grundövningarna i närsöket till nästa steg. Jag har tränat närsök ganska lite med Quling men återupptog träningen för en månad sedan som ett led i att göra övningar där han får fokusera under en längre stund utan att springa som en tok. Han springer nämligen gärna som en tok, hela tiden om han får. ?

I början kastar jag bara godis på marken och sätter på visselsignalen när han letar. Sedan låter jag honom sitta och vänta på att jag ger signalen, efter att han har sett mig lägga ut godis eller ett föremål. Han sitter i området hela tiden – det vill säga jag skickar inte ut honom till det. Därefter har jag testat signalen utan retningen att Quling sett att jag lagt ut något. Under de här övningarna har jag växlat hur långt bort jag stått från området när jag blåser närsök. Så fort jag gjort det svårare har jag gått närmare igen.

De här stegen har jag tagit ganska kvickt. Häromdagen provade jag att för första gången skicka honom in i ett vittrat område med en gömd boll. Det var en liten chansning. Du kan börja med att skicka till området och när hunden börjar leta på signal kasta en boll till området som belöning. Då riskerar du inte att hunden “hoppar över” att stoppa för att självbelöna sig med att leta – och hitta.

I första klippet – som är första gången jag skickar till ett område – sätter sig Quling inte på stoppsignalen men står stadigt. Jag låter honom gå vidare till att leta ändå men noterade att sittet försvann. Jag repeterade den delen i kedjan – att stoppsignal betyder sitt inte stå – och dagen efter provade jag igen.

Min stoppsignal blir väääldigt lång eftersom jag var lite nervös för att han inte skulle stanna. Jag får bara vara lite observant på att jag inte lär in att signalen betyder “stanna men spring först några meter”. ?

https://

 

I nästa steg lägger jag på avstånd. Jag ska också komma ihåg att låta honom sitta olika lång tid fast med fokus på lång tid. Och ibland gå fram och belöna just stoppet.

PS: I Apportering till vardag och fest har vi ett helt kapitel om närsök. 🙂 DS.

2 reaktioner på ”Stopp och närsök”

 1. Caroline Andersson

  Hej
  Har en 7 mån golden pojke, som ja så gärna vill träna jakt med och så småningom att vi kan gå på jaktprov
  Har ni någon kurs ja kan gå hos er?
  Har er fina bok

  1. Hej!
   På klickerforlaget.se/kurser hittar du alla våra kurser. Passar ingen av dem har vi även onlinekurser som du kan göra när du vill.

   Hoppas vi ses framöver!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg