Störningstärning – ett sätt att få säkra beteenden

Vi har några grundstenar i vår träning som utgör själva fundamentet för allt vi lär våra hundar. Dessa är bland annat att vi jobbar med positiv förstärkning och ambitionen är att undvika fysiska och verbala korrigeringar.

Om detta kan sägas mycket! Men här kommer jag fokusera på en sak – nämligen vikten av att göra bra val.

Eftersom vi ha valt att undvika korrigeringar behöver vi ha hundar som hela tiden gör bra val. Val som de gör för att de VILL. Inte för att de inte FÅR. Det är en enorm skillnad mellan att göra ett val för att jag VILL eller göra det för att jag vet att det är förbjudet, eller hur?

Om hunden gör ett bra val kan vi ju belöna det och då är sannolikheten stor att den kommer göra ett bra val igen. Så lär den sig, lite förenklat, att göra det vi vill.

Och det är här störningsträningen kommer in.

Vi lär våra valpar från allra första början att det lönar sig att göra rätt val (rätt = det vi vill att de ska göra). Vi gör övningar som går ut på att de får belöning för självkontroll, och övningar där de hela tiden får välja bort ”fel” beteende (det vi vill att de ska låta bli) för att istället välja rätt (det vi vill att de ska göra). Vi lär dem också att det lönar sig att lyssna på oss, i alla lägen.

Det gör att våra hundar får beteenden som blir väldigt säkra. Det gör, för att göra en lång historia kort, att vi får hundar som kan välja en dummy framför en hamburgare. Det gör att vi kan få hundar som väljer att lyssna på oss trots att det går upp 50 fasaner som flyger åt höger – men hunden dirigeras åt vänster. Det gör att vi kan kalla in våra hundar från en springande hare. Det gör att de av våra hundar som har svårt för hundmöten kikar på oss och skvallrar istället för att flyga ut mot den andra hunden.

När vi första gången publicerade filmen med Diesel och hamburgaren (se länken nedan) fick vi många frågor på hur hon lärt sig det, och varför. Så nu tänkte vi att vi skulle svara på de frågorna. 🙂

Vill du veta mer om hur vi tänker kring den här träningen? Onsdagen den 24 oktober kommer vi ha ett webinar om det här ämnet. Ett webinar går till så att du anmäler dig och får då en länk. Sedan går du in på länken när webinaret startar. Vi kommer prata och berätta och kanske visa någon film, under tiden kan du ställa frågor i vår chatt. Det kommer även att gå att se webinaret efter att det ägt rum – du behöver alltså inte vara med exakt den tiden om den inte passar dig. Webinaret är på engelska så våra vänner i andra länder kan vara med. 🙂 Häng på du med! Ställ frågor och fundera ihop med oss.

Läs mer och anmäl dig här.

Välkommen!

Elsa och Lena

 

 

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg