Tankar från träningsjaktprovet – Mio & Åsa

Träningsjaktprovet som vi hade för ett par veckor sedan var väldigt lyckat, och vi tänkte därför dela med oss ytterligare lite av hur upplägget såg ut och hur vi hade fyllt i träningsuppläggslappen. Nedan ser ni Åsa med Mios upplägg innan provet och tankar efter detsamma.

Instruktion till funktionärer

NYBÖRJARKLASS

 

Störningar / att tänka på

(dessa extra störningar vill jag ha, jag kommer göra si eller så innan jag skickar etc)

Om det går fel

(vad gör jag om det går fel, vad vill jag att funktionären gör ex lyfter upp vilt etc)

Enkelmarkering på land

Skott. Kommer skicka när hon känns lugn och stadig

Flyttar hon sig fram vid skott kommer jag bryta, vända om, gå jaktfot och göra om.

Enkelmarkering på vatten

Ej skott. Skickar när hon känns lugn och stadig. Ha matskål som avståndsbelöning om hon lämnar i hand/p>

Samma som ovan. Ej trut

Fotgående

 Belöna så ofta som behövs 

Kommer ej gå fram till anvisat ställe förrän jaktfoten är bra

Sök

Ej skott. Enbart fyra vilt; duva/kråka/kaja

Tar hon inte viltet går jag ut och hjälper henne. Byter hon går jag ut och gör om.

Riktat närsök

Skott. Ta tid på mig att rikta

Samma som vid markeringar. Max 4 dirigeringar innan jag 

bryter och gör om

Passivitet / stadga

Belöna bakom hunden när andra hunden sticker på markeringen

Piper hon kommer jag ta längre avstånd

Vill bli filmad                Ja            Nej 
Vill ha protokoll            Ja            Nej

Åsas kommentarer kring träningsjaktprovet:

IMG_8746Viktigast inför provet var stadgan, både i fotgående och vid markering och skott. Jag var genomgående nöjd med stadgan och fotgåendet genom provet. Jag belönade fotgåendet ofta och det höll provet igenom trots att hon i början var väldigt het. Hon kan brista i fotgåendet i sidled om hon får något i näsan, men drar sig inte mycket framåt. Hon satt stilla och fint vid alla skott så vårt främsta mål med provet blev nått.
De första två markeringarna spikade hon och lämnade viltet fint i handen. Vid vattenmarkeringarna var jag nöjd med beslutet att inte ha skott, jag märkte att hon blev hetare. Hon hämtade bägge fåglarna fint, men det blev för långt avstånd till mig ur vattnet så hon lade ner bägge vilten och skakade sig. Att ha skålar fungerade alltså inte, det skulle vi behövt träna mer på för att fungera i provlik miljö. Jag skulle också ställt mig närmare vattnet och tagit emot.

Söket började bra, jag tycker farten var anpassad och två vilt kom snabbt in och lämnades fint. Den tredje hämtade hon från dirigeringen bredvid, och lade ner framför fötterna och verkade tycka var lite äcklig. Söket behöver också bli mer effektivt och hon behöver täcka ny mark bättre.

Fram till dirigeringen hade hon ändå jobbat fint och hållit ihop bra. På dirigeringen tappade hon dock huvudet totalt och var inte med alls. Jag fick gå riktigt nära för att kunna skicka henne. Den sista fågeln på söket blev också strulig så helt klart hade hon kroknat efter söket.

Vi behöver jobba mer med olika slags vilt och avlämningar ur vatten. Mer med skott och störningar vid vatten och också växlingar mellan sök och dirigering kommer vara fokus framöver. Mer balans och uthållighet skulle behövas, inte bränna ut sig i början för att krokna i slutet 🙂

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Mio
Varukorg