Träna en sak per dag; idag stoppsignal

Jag testade något nytt den här veckan och tränade en sak per dag, bara för att få lite träningsinspiration och framför allt för att få träningen gjord med fyra hundar i en period som är väldigt hektisk. På våra sociala medier har jag lagt ut filmer nästan varje dag av träningen (vi hade även två vilodagar i samband med att hundarna fick behandling hos sjukgymnasten). Det har blivit träning av dolda linjetag, närsök, markeringar och igår tränade jag stoppsignal.

Jag har antingen tagit med alla hundarna samtidigt så de andra tre får träna stadga medan jag tränar den fjärde, eller så har jag tagit dem två och två.

När jag tog ut dem för att träna stoppsignal ficka alla fyra följa med. Först ut var Stomp. Jag hade bestämt innan att jag ville testa att stoppa henne på långt håll i terräng med viltvittring. Hon var ute på cirka 75 m när jag blåste stopp. Jag såg henne inte så bra eftersom hon försvunnit bakom några träd men jag anade att hon fortfarande rörde sig så jag blåste en gång till. (se filmen) Andra gången stannade hon helt säkert och stod helt stilla. Då kastade jag bollen mot henne och ropade varsågod. Jag är väldigt nöjd med att jag nådde igenom trots viltstörningen, även om jag fick blåsa två gånger. Stomp är verkligen en jaktgalning. 🙈🙄

Sedan var det nästa jaktgalnings tur. Jag lät Vide gå kanske 40 meter, i viltdoftande mark innan jag blåste. Om jag ska vara ärlig var jag inte säker på att han faktiskt skulle stanna – han är verkligen i dofternas värld. 🙈🙄 Det gjorde han men sedan tyckte han det var onödigt att stå stilla så han jagade igång på vittringen igen nästan direkt. Jag fick både ropa ”stanna” några gånger och blåsa igen för att få stopp på honom. Jag gjorde direkt några repetitioner där han fick stoppa och sedan vänta innan någonting hände, jag förstärkte honom under tiden med rösten, sedan kom bollen antingen som en markering eller att ta direkt.

Efter Vide var det Filippas tur. För henne är varken avstånd eller störning av viltdoft på i marken en svårighet: Hon har en väldigt bra stoppsignal. Så jag försökte hitta på andra störningar. Jag lät henne springa mot en kastad boll och ändrade mig sedan och blåste stopp. Jag belönade henne med en push back till bollen. Det var också lätt. 😅😎

Bix fick göra samma men klarade inte stå emot frestelsen att springa efter bollen som jag kastade över huvudet på henne utan sprang efter. Då blåste jag stopp och hon tvärnitade; så av ett fel kom ändå en bra situation att stoppa när hon verkligen hade dragning till bollen. Nästa repetition satt hon i kastet.

Detaljer att jobba vidare med: med Stomp fortsätta att arbeta med avstånd och störning av viltdoft men med lite kortare avstånd när det är mycket doft och tvärtom så att hon klarar av att lyssna på första signalen. Vide: stadga efter stoppet kort och gott! Tålamod är inte hans bästa sida, än. 😎 Flippa: Hmm. Jo men stopp i vatten på långt håll har hon faktiskt svårt för. Bix: Hejda sig när jag kastar saker och vänta på att jag säger varsågod. Bix stopp på signal är väldigt bra, precis som Flippas.

Här kommer ett klipp per film, på första repetitionerna på alla fyra:

https://

Om du vill se mina andra filmer från veckan och läsa om vad som hände så finns vi på Instagram och Facebook. 🙂

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg