Träning av skottberördhet del 2: Diesel

SkotträningSom Lena skrev i förra inlägget om skotträning så var Diesel lite skottberörd när hon var yngre. Då hon var runt 1.5 år testade vi för första gången att skjuta några skott i närheten (tidigare hade hon hört skjutbana och fyrverkerier på avstånd, utan att reagera) och då upptäckte jag att hon inte tyckte det var kul. Hon blev låg, gick åt andra hållet och ville inte fortsätta leka. Efter det gjorde jag en träningsplan och loggförde faktiskt träningen rätt bra (något som jag vanligtvis är rätt dålig på för det är så tråkigt 😉 ).

Vad jag gjorde för att hon skulle komma över skottberördheten var att leka med henne eller ge henne riktigt gott godis precis när skottet hade gått (t ex blöt kattmat). Skytten stod i början långt bort (50 meter) och flyttade sig sedan gradvis närmre oss, så att vi hela tiden befann oss på vår trygga och trevliga plats. Vi åkte till samma plats varje gång vi tränade under den här perioden och började med de svagaste skotten (gröna), och växlade sedan successivt upp till gula och röda. I början slutade hon leka när skotten gick men det gick ganska lätt att få igång henne igen. När hon inte visade någon oro efter skotten flyttade vi skytten närmre. Nästa steg var att flytta skytten längre bort igen och be henne erbjuda andra beteenden (t ex frivilliga lägganden som hon verkligen gillar). När det också fungerade började jag med andra stadgebeteenden (t ex sitta vid min sida). Sedan fick hon nästan lite för mycket förväntan på skotten, så då började vi jobba med att det inte hände så mycket efter skottet. Nedan ser ni mina anteckningar från träningspassen.

28 juli 2009
Diesel har inte reagerat alls på skott tidigare så jag tänkte jag skulle träna budföring och platsliggning med skott. Vi började med att jag lekte med henne och så sköts det ett skott. Dessvärre tyckte hon inte alls att det var kul och slutade leka med mig. Vi gjorde raskt om planeringen till att hon skulle tycka skott var kul. Jag tog ut Ludde (som tycker skott är väldigt kul, så fort han hörde skottet sprang han dit för att hitta dummy/klöv eller var det nu var han letade efter). Efter fem skott började Diesel också tycka det var lite kul, så då tog vi paus. Här ska helt klart skottränas mer.

4 augusti 2009
På kvällen åkte vi ut i skogen och sköt 10 skott. Skytten var mellan 50 och 30 meter bort och jag fokuserade på att Diesel skulle vara glad trots skotten. Hon fick äta kattmat, leta boll och på slutet sprang hon till skytten och kollade läget.

DATUM STARTTID SLUTTID PLATS LATENSTID
2009-08-04 18:00:00 18:30:00 Bakom Saab 0
STATUS FÖRE
Reagerar på skottet, blir rädd om det skjuts för nära
KRITERIE
Inte bli rädd för skottet, positiv attityd
KLICK REP.
10 10
   
   
   
STATUS EFTER
Springer till skytten. Äter gärna godis, letar boll men stannar upp vid skottet

5 augusti 2009
I onsdags gick vi ut och tränade lite skott igen. Vi sköt tio skott den här gången också, och nu vill Diesel gärna springa till skytten och kolla läget. Jag hade henne kopplad och kampade med henne. Då skottet gick av släppte hon, men det var lätt att få henne att börja kampa igen.

DATUM STARTTID SLUTTID PLATS LATENSTID
2009-08-05 11:30:00 11:45:00 Bakom Saab 0
STATUS FÖRE
Springer till skytten. Äter gärna godis, letar boll men stannar upp vid skottet
KRITERIE
Inte bli rädd. Bibehållen kontakt med mig
KLICK REP.
10 10
   
   
   
STATUS EFTER
Släpper kampbollen vid skottet men börjar gärna leka igen efteråt. Springer och kollar av skytten om hon får chansen
KOMMENTAR
Koppel på verkar vara smart 🙂

 

25 augusti 2009
I tisdags skottränade vi lite. Skytten sköt 13 skott, ett par gröna, ett rött och resten gula (de röda ska låta mest, fast jag tycker de gula låter mest), och det funkade jättebra. När jag kampade med henne släppte hon trasan och tittade till, men sen började hon kampa igen. Vi gjorde frivilliga lägganden också och hon låg kvar jättefint trots skotten.

28 augusti 2009
I morse skottränade vi lite till. Den här gången blev det 10 gula skott och det var inga problem. Dagens största problem var att Diesel trodde att ok betydde varsågod, dvs att hon fick gå och ta bollen, och det hade jag inte tänkt :)

11 september 2009
Tio röda skott sköt vi under dagens träningspass, och Diesel satt fint vid min sida, gick ut på ett litet sök, kampade (men släppte precis när skottet gick för att sedan börja kampa igen) och var helt enkelt väldigt duktig.

Mentalbeskrivning 12 september 2009
På mentalbeskrivningen sprang hon iväg och kollade in skytten då skottet gick, så hon fick en trea på skotten men då var hon inte det minsta berörd, bara nyfiken på varifrån skottet kom.

Ungefär här började jag nog tycka att vi hade kommit över skottberördheten. Sedan blev hon dock lite berörd på ett träningspass på brukshundklubben.

23 oktober 2009
Vi tränade linförighet, men hon var väldigt ofokuserad. Det sköts massor i närheten, inte bara ett fåtal skott utan långa skottsalvor. Jag hade svårt att få kontakt med henne, så när jag fick kontakt i tre steg valde jag att belöna det och leka med henne. Resten av linförigheten gick lite bättre. Läggandet och inkallningen gick jättebra och då kunde hon jobba på trots skotten.

Sedan la jag visst ner bloggandet ett tag, så jag kommer inte ihåg om vi tränade något mer på det, men på kommande träningar med skott var hon bara positivt inställd till skott och har sedan dess aldrig reagerat negativt på skott. Väldigt snabbt kopplade hon ihop skott – kast – hämta, så efter det tränade vi mycket på att minska förväntan vid skott.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg