Två år av skratt och tårar – två år av lärande

Idag fyller min “valp” Quling två år. Jag älskar honom bland annat för att han är den mysigast hund jag någonsin haft – varje morgon när han märker att jag vaknar kommer han och bokstavligen kramar mig. Viftandes på hela kroppen glider han upp i min famn och lägger tassarna på båda sidorna av min hals och trycker sitt ansikte mot mitt och gör små mysljud. Bedårande! Som att han säger “Matte! Du är äntligen vaken!”. Sedan ska vi gosa och mysa innan vi kliver upp. <3 Han är den av mina hundar som krupit under skinnet på mig mest och som är nära på ett alldeles särskilt sätt.

Han har lärt mig att tänka utan för boxen, jag har ännu mer förstått vikten av att träna korta pass, inte repetera samma sak mer än högst två gånger, jag har blivit bättre på lek, på belöningar, på relation, på att inte göra “bara en gång till”, på att läsa hund, på att inte jämföra mig med andra, på att inte jämföra honom med andra, på att se vad som är vad i ett beteende, på att hantera stress, på att hantera en hund som vill ge upp, på att hantera en hund som sticker all världens väg, på inkallningar, på press och på att förstå vad som är sjukt och vad som är friskt, på att skynda långsamt och låta var sak ta sin egen tid. Quling håller mig ödmjuk, jag har fått känna på hur det är att ha en fullständig jaktidiot och jag har blivit snabb på sporten “100 meter språngmarsch efter långlina”. 😉 Jag har definitiv blivit rynkigare och gråhårigare. Och klokare. 🙂

Inför hans tvåårsdag kikade jag igenom lite filmer på vår träning från att han kom till mig som 15 veckor gammal till nu. Han har massor fina grunder. Och kan massor saker. Detta till exempel:

Mysapportering: (en alldeles egen gren inom apporteringsträningen, som alla borde hålla på med)

https://

Lämna av saker i mattes hand: (kan ju se lätt ut men det är jättesvårt när man inte får göra ett ärevarv innan)

https://

Apportera vilt: (bra att kunna när man ska bli en jakthund)

https://

Springa ut till en skål och äta godis: (eller som vi oftast kallar det: dirigeringar)

https://

Springa bakåt på kommando: (det vi kallar “push backs” eller “vidare ut”)

“>https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=BQ0vzq5rXnU

Stoppa och sätt på näsan på kommando: (också kallat närsök)

https://

Sedan ett halvår tillbaks har han även fått testa agility och då kan det se ut så här (jag är nybörjare så var inte för stränga när ni ser mig föra honom ;)):

https://

Dessutom är han världens snygging:

https://

Och så har han ett brinnande trädgårdsintresse: (och som ni ser så är han bra på att härma ;))

https://

Grattis på födelsedag finaste bästa kanon-Qulan, flipper-Qulan och bus-Qulan! Jag hoppas vi får många födelsedagar till att fira dig på, och många år av lärande till. <3

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg