Vad kan hända på ett working test?

Jag skrev inlägget nedan på Instagram och Facebook, men tänkte lägga det här i bloggen också för alla er som inte följer oss på Instagram och Facebook (än 😉 ) Årets första WT-start är gjord 🙂 Vi var lite ringrostiga och några omständliga dirigeringar gjorde att poängen inte blev jättehöga men det viktigaste var att Keen var glad – för blir han pressad/tycker det är jobbigt kissar han väldigt lätt.

Vi startade i öppenklass, på ett WT som är känt för att vara väldigt klurigt och utmanande – vilket jag tycker är oerhört roligt. Det är inte på något sätt “elakt”, utan är bara väldigt genomtänkt, utnyttjar terrängen till max och återskapar situationer som kan uppstå på en jakt. Ett working test är en tävling bestående av fem rutor där det gäller att så snabbt och effektivt som möjligt få in dummyn/dummyerna (en eller två apporter per station). Varje ruta ger max 20 poäng – så totalt kan en få 100 poäng.

Ruta 1 – dold dirigering över ett dike och genom nybörjarklassens markeringsområde

Många hundar sprang till vänster innan diket, så jag tänkte vara beredd att stoppa tidigt, men jag stoppande ändå för sent så jag tappade honom för mycket till vänster. När han stannat sa jag dessutom “ut” istf “höger”, och då gick han ju ut 🤣🙈 ett par stopp och höger till så kom vi rätt. Markeringsområdet tyckte han inte var så svårt som jag trodde utan det sprang han faktiskt bara rakt igenom. 11 poäng

Ruta 2 walkup där det först sköts en apportkastarmarkering till parkompisen, sedan var det en dirigering till vänster om den till mig. Sedan bytte vi plats och så fick jag apportkastarmarkeringen och parkompisen en dirigering längre fram.

Han tog en bra linje på dirigeringen men lyssnade inte riktigt på stoppet. Dock ”föll” han åt rätt håll, så stopp igen och närsök.

Markeringen började jättebra, men sedan gick det utför 😉 lyssnade inte på stoppet, fick dirigera om tre gånger sedan fick vi in den. Men!! Glad och inget kiss trots alla signaler 🙂 11 poäng

Ruta 3 klurig linje där man kunde tappa dem bakom en kulle. Det gjorde jag 😉 två höger och två inkallning för att få ut honom, sedan ut, stopp, närsök. 15 poäng

Ruta 4 en dubbelmarkering där den första hamnade över ett dike ut i en massa sly och den andra bland grästuvor på mer öppen mark. Den första markeringen hamnade han lite långt till vänster så jag stoppade och dirigerade om, sedan hamnade han helt perfekt, men det tog lång tid att hitta dummyn så jag hann börja fundera på om jag markerat fel. Han letade dock jättefint i helt rätt område, den var bara väldigt svår att hitta. Sedan fick jag dirigera en hel del på den andra markeringen, vilket han tyckte blev jobbigt och då hade jag slappnat av lite för mycket och glömde kalla in när han väl hittat dummyn så han hann kissa. 8 poäng

Sedan avslutade vi med en lång markering i uppförsbacke över ett dike och snett över tre stenmurar – 20 poäng 😀💪👍

Välarrangerat WT med kluriga rutor som utnyttjade terrängen till max, det tackar vi för!

Praon fick komma ut och titta lite ett par gånger, det tyckte han var spännande så sedan sov han gott både när jag och Keen startade och i bilen hela vägen hem 🤣😍

Är du sugen på att träna inför start på WT? Jag kör igång en WT-kurs 12 april och det finns några platser kvar – häng med 🙂

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg