Valpträning med Quling

Att finurla kring vad jag behöver lägga för grunder för min valp för att den senare ska kunna göra det jag vill att vi ska göra ihop är bland det roligaste jag vet! Och bra grundträning är a och o för mig. Dessutom tycker jag träning som handlar om att reparera beteenden för att jag lagt dåliga grunder är halvtrist. Och vill jag få till bra grundträning gäller det att studera valpen jag har framför mig och tänka efter vad just den här valpen kan behöva träna på.

Eftersom jag tränar min valp Quling (snart 6 månader) samtidigt som jag håller valpkurs online kan man säga att jag går kursen samtidigt som jag gör den. 😉 Den första uppgiften i kursen är att studera sin valp utifrån några olika rubriker som till exempel följsamhet, förmåga att slappna av och föremålsintresse. Därefter får varje valpägare göra en liten analys och en plan för vad de behöver fokusera lite extra på. Och den här planen kan behöva revideras många gånger under valpens första månader – för givetvis kan saker och ting ändra sig.

Men jag tycker ändå att man kan upptäcka en del tidigt hos en valp som sedan hänger kvar. Det kan handla om både arv och miljö förstås, men oavsett så förstärker jag det jag gillar och börjar medvetet träna det jag vill att valpen ska bli bättre på. Det är oftast inga stora revolutionerande grejer utan småsaker som kan styras upp så att jag (i möjligaste mån) slipper problem som måste tränas bort senare.

Grundregeln är att inte låta valpen anti-träna sig. Med det menar jag att låta den träna på fel saker – alltså göra fel saker i vardagen. (Det man gör igen och igen blir man bra på – gäller alla varelser.) Om jag låter valpen rusa runt 50 meter ifrån mig på var och varannan promenad vad gör det för dess följsamhet och uppmärksamhet på mig? Vad gör det med dess förmåga att arbeta väldigt nära mig (asviktigt inte minst om du har en spaniel som ju ska söka framför dina fötter)?

När det gäller grundträning i övrigt så påbörjar jag med små, lekfulla övningar alla delar i det som sedan ska göras när jag och min hund går på jaktprov eller jakt. Jag tränar väldigt korta pass. Och jag studerar alltid hur min hund är efter träningen. Har den gått upp i stress och kan inte varva ner? Vad i min träning gjorde att det blev så? Var passet för långt? För hetsigt? Då blir det till att ändra något i träningen till nästa gång!

Bland de saker som är enkla och lekfulla att börja med är att lära valpen början till att stoppa vid uppflog. Detta borde varenda hundägare i hela världen som har en hund som är det minsta intresserade av vilt lära sin hund, för ingen vill väl att ens hund ska gå efter vilt? Om det inte är en sådan typ av jakthund förstås. 😉

I den här övningen kastar jag en boll och håller mina armar som ett stängsel kring valpen. Om han vill springa efter håller jag bara emot. Minsta ansats att dra sig lite bakåt, hindra sig eller till och med sätta sig så säger jag “varsågod”.

Detta är andra gången vi gör övningen. Därför väntar jag på hans ansats till att sätta sig eftersom vi kom så långt att han började göra det förra gången vi tränade.

Stopp vid uppflog, bebisövning nummer 1:

https://

Komma in med leksak och INTE släppa den för tidigt (som är Qulings stora utmaning) tränar jag på olika sätt men ett är att inte ta leksaken från valpen när han kommer in utan hålla den ihop med valpen (leka lite) tills jag mycket tydligt säger tack. Att mina händer sträcks mot valpen och föremålet får aldrig betyda att han ska släppa. Han får bara släppa på mitt kommando.

https://

En annan jätteenkel och rolig övning är den första dirigeringsövningen med hjälp av en matskål. Superlätt att bygga upp i vardagen hemma i köket. Jag börjar med att valpen får lära sig att gå till till en matskål på “varsågod” när han sitter och tittar på den. Därefter lägger jag på mitt kommando “ut” innan “varsågod” och så fort valpen börjar gå på “ut” slutar jag säga “varsågod”. Därefter lägger jag på mitt handtecken. Jag placerar det bredvid eller över valpens huvud och när han tittar åt det håll jag pekar (mot matskålen) säger jag “ut”. Här kommer de tre stegen i turbofart när jag flyttat ut träningen på gräsmattan (han har gjort alla stegen innan, därav att jag kan visa alla tre i en rad, men de flesta på våra kurser klarar faktiskt av att göra alla steg på några få repetitioner).

https://

Sedan börjar jag fort länga avstånd, skifta terräng, placera matskålen halvt och helt dold och så vidare. Voilà! Så är den roliga dirigeringsträningen i full gång. Det är urbra att ha en medhjälpare här som kan lyfta skålen om valpen tjuvstartar, så slipper man fuska som jag gör här 😉 och ha en liten hand på honom ibland när jag skickar. Och så slipper man stoppa valpen om den tjuvstartat, tror inte det är en höjdare om man behöver göra det flera gånger – en del hundar tar illa vid sig. En sak som jag tänker på hela tiden är att så fort att jag ser honom låsa sig på/mot skålen (dit jag pekar) belönar jag med ett “ut”. Ibland går det därför väldigt fort och ibland tar det längre tid innan jag säger kommandot.

https://

Detta är bar några av de grejer jag pillar med ihop med min valp, blir du sugen på mer valpträning är det bara att hänga på valpkursen online. 🙂 Lektionerna gör du i din egen takt. Läs mer här om innehållet.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg