Valpyra!

bina_pups_10days tod2Våren är här och valpar föds till höger och vänster. Det roligaste är att Klickerförlagets lilla “flock” kommer utökas med två valpar! Åsa Davidsson, vår instruktörskollega, hämtade för bara några dagar sedan en liten svart labbepojke från England. Meet Castleman’s Tonga – vår alldeles egna Tod!

Och jag kommer i slutet av juli att hämta hem en liten goldenpojke från samma uppfödare i England. Namnet är inte bestämt än, så jag tar tacksamt emot alla förslag ni har 🙂 (Jag vill ha ett tvåstavigt namn som går att uttala på både svenska och engelska, alt. bara engelska, och som passar ihop med Ludde och Diesel. Bensin har vi redan valt bort 😉 )

Av naturliga skäl kommer det därför bli mycket valpträning på bloggen framöver. Det är mycket en liten valp behöver lära sig. Vad fokuserar ni först och främst på när valpen kommer hem?

Min short list ser ut så här

 • Lära känna familjen (husse, matte, hundar, katter – katterna kommer nog vara måttligt roade)
 • Utforska världen i lugn och ro (nya miljöer och nya personer, men utan att det blir alltför mycket intryck, när man är liten måste man hinna vila också.)
 • Lära sig ta det lugnt och slappna av (på sin filt, i sin bur, där jag är och med mig en bit bort, t ex i ett annat rum)
 • Inkallning (att veta vad man heter är jätteviktigt!)
 • Koppelträning (några minuter varje dag, inklusive att ta på sig kopplet själv och gå runt saker så att kopplet inte trasslar in sig)

Mycket av det här kommer ske naturligt i vardagen enligt vår vanliga devis “träna, förhindra, avbryt”. Jag vill att valpen ska få bra grunder och bara öva sig på det den ska få göra när den blir äldre. Så jag gör en plan för det jag vill lära den och tränar det, ser till att den inte kan lära sig något jag inte vill när jag inte aktivt tränar (t ex genom att sätta upp kompostgaller för att valpen inte ska bära iväg med skorna) och avbryter hunden om den gör något jag inte vill (oftast genom att ta hunden lugnt i halsbandet, eller genom att kalla in den).

Naturligtvis kommer jag även fokusera på grunder som är bra för framtida jaktträning

 • Lek – som en grund för nästan allt 🙂
 • Handtarget – som en grund för avlämningar
 • Avlämningar (i leken uppmuntra valpen att komma tillbaka med saker, och överlag uppmuntra valpen att komma till mig med saker)
 • Stadga (när valpen kommit igång i leken – vänta på “ta den” innan vi leker och belöna stadga och självbehärskning i alla möjliga vardagssituationer)
 • Fotgående (belöna valpen när den spontant kommer till min vänstra sida på promenader, gå ett par steg vid vänster sida varje gång innan kopplet tas av)
 • Använda näsan och leta upp godis och leksaker (redan från början lära valpen att leta noggrant, vara kvar i området och verkligen använda näsan)

Så nu längtar vi efter att får träffa våra nya flockmedlemmar och ni kan vara säkra på att ni får se och höra mer om dem framöver!

1 reaktion på ”Valpyra!”

 1. Vad roligt att ni ska få tillökning, min lilla är 3.5 mån. nu och det är helt uuuuuuunderbart , försöker ändå att ge Saga all den träning som hon är van vid och tycker det går riktigt bra, lycka till !!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg