Vattenträning med Keen

Vattenträningssäsongen i det här landet är ju inte så lång, så det gäller att göra det mesta av den. Vi har jobbat mycket med dirigeringarna på land och det har vi förstås nytta av även i vatten. Keen simmar gärna på markeringar, men det är helt klart jobbigare att simma än att springa på land så vi har jobbat en hel del med att gå i vattnet på dolda dirigeringar (så fort han bara hoppat i har jag kastat en boll framför honom) och på att bara simma långa sträckor fastän han inte vet att det finns något.

Det som har funkat allra bäst är pärlbandsövningen – ett sätt att shejpa ut hunden på dolda linjetag. Jag har lagt ut flera dummyer eller tennisbollar på rad efter varandra i vattnet utan att han sett det. När han gått i och simmat en bit har han fått syn på första och hämtat den. Till nästa repetition har han fått simma lite längre innan han fått syn på nästa föremål. Det svåra här är att lägga dem med lagom avstånd – inte för lätt så det inte blir någon utveckling men inte heller för svårt så han börjar snurra runt i vattnet istället och tappar den raka linjen.

Första repetitionen i filmen nedan blev lite för svår, han började gå ut med självförtroende men kom sedan av sig. Han tog dock min push back fint och kom ut rätt. Till andra repetitionen gick han ut med mycket bättre självförtroende och simmade hela vägen ut till andra föremålet (där syns också nackdelen med vatten, den tredje bollen har flyttat på sig så att linjen inte längre var rak …). Jag önskar mig en drönare som kan släppa ner föremål på exakt rätt ställe 😉

https://

I filmen nedan syns tredje skicket i en smal å – väldigt svårt sa Keen, det hade ju varit mycket smidigare att gå upp på land 😉 Fjärde och sista skicket fick jag inte på film, men det är bort till strandkanten på andra sidan, ca 80 meter.

https://

Utöver de helt dolda linjetagen har vi även jobbat på semidolda dirigeringar, till exempel där han sett att jag lagt ut ett föremål eller där han någon dag tidigare varit i samma område.

I första filmen hade vi lagt ut ett föremål på andra sidan sjön, där hade han hämtat en markering dagen innan.

https://

I filmen nedan har vi flyttat oss till andra sidan sjön, men innan vi gjorde det så lämnade vi en dummy där vi stod i första filmen. Sedan gick vi iväg och tittade på när Lena tränade sök med Kat, tränade fotgående och gjorde lite markeringar och dirigeringar inne i snåren. Efter ca en halvtimme kom vi tillbaka och då fick han en störning till höger om linjen – det tyckte han var svårt 😉 Men när jag fått stopp på honom och gjorde en push back kom han ihåg vad det var han skulle göra. Sedan gick han vägen runt (den vi hade gått på tidigare) istället för att simma tillbaka, så att ta samma väg tillbaka har jag sedan jobbat vidare på separat.

https://

Ofta har jag tränat med en markering som störning, men flera kast är en ännu större störning. Här kastar min medhjälpare i ett antal stenar i dammen och sedan gör jag en push back över dammen och en bra bit upp på andra sidan. Han hade varit både precis på andra sidan dammen och längre upp några veckor tidigare när vi var här och tränade sist, men hade inte sett mig lägga ut dummyn den här dagen.

https://

Vill du också träna vatten nu när det är säsong? Hoppa på onlinekursen vattenträning – med eller utan återkoppling!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg