Vattenträning

Vattenträningssäsongen i det här landet är ju inte så lång, så det gäller att göra det mesta av den. Vi har jobbat mycket med dirigeringarna på land och det har vi förstås nytta av även i vatten. Keen simmar gärna, men det är helt klart jobbigare att simma än att springa på land så vi har jobbat en hel del med att gå i vattnet på dolda dirigeringar (så fort han bara hoppat i har jag kastat en boll framför honom) och på att bara simma långa sträckor fastän han inte vet att det finns något.

Det som har funkat allra bäst är pärlbandsövningen – ett sätt att shejpa ut hunden på dolda linjetag. Jag har lagt ut flera dummyer eller tennisbollar på rad efter varandra i vattnet utan att han sett det. När han gått i och simmat en bit har han fått syn på första och hämtat den. Till nästa repetition har han fått simma lite längre innan han fått syn på nästa föremål. Det svåra här är att lägga dem med lagom avstånd – inte för lätt så det inte blir någon utveckling men inte heller för svårt så han börjar snurra runt i vattnet istället och tappar den raka linjen.

Första repetitionen i filmen nedan blev lite för svår, han började gå ut med självförtroende men kom sedan av sig. Han tog dock min push back fint och kom ut rätt. Till andra repetitionen gick han ut med mycket bättre självförtroende och simmade hela vägen ut till andra föremålet (där syns också nackdelen med vatten, den tredje bollen har flyttat på sig så att linjen inte längre var rak …). Jag önskar mig en drönare som kan släppa ner föremål på exakt rätt ställe 😉

https://

Är du sugen på att komma igång med vattenträningen? Häng på vår helt nya onlinekurs om vattenarbete! Där får du lära dig mer om dirigering, markeringar, stoppsignal, närsök mm i vatten!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg