Working test – en rolig och bra form att prova på

På working test används dummies
På working test används dummies

Att starta på working test är roligt och spännande och ett utmärkt sätt att testa vad som är din och din hunds starkare och svagare sidor. För många retrieverägare kan working test vara en första anhalt innan det är dags att (träna lite till för att sedan) anmäla sig till ett “riktigt” jaktprov (B-prov). Så även för spanielägare.

Working test (WT) är förstås också “på riktigt” men resultaten registreras inte i Svenska Kennelklubbens (SKK) register till skillnad från retrieverns A- och B-prov. På ett WT (för retreiver) går du mellan olika stationer och testar olika färdigheter hos hunden. På ett prov är det en sammanhängande provsituation där hunden även bedöms i transporter mellan olika uppgifter. Men på ett WT bedöms hunden endast vid en station i taget och inte i transporterna mellan dem.

I år finns det fler möjligheter för spanielar att starta på working test
I år finns det fler möjligheter för spanielar att starta på working test

Working test för spaniel är, till skillnad från test för retrievers, väldigt ovanligt även om det i teorin funnits en längre tid. Men i år har har det börjat dyka upp lite working test för spaniel vilket vi applåderar och hurrar för! SSRK Västra slår dessutom på stort bjuder in till “den allra första WT-cupen för spaniel”! Superkul för oss spanielägare förstås!

Särskilt för alla oss som vill träna vår spaniel för “det den är gjord för” men kanske ändå är lite osäkra på om vi vill gå hela vägen och stöta vilt och apportera nyskjutet vilt, kan det här vara en jätterolig form att testa. Du och din hund bedöms ju av domare som ska titta på hundens jaktliga anlag – och kanske får du blodad tand och vill fortsätta jaktträna eller så är du nöjd med detta och gör annat med din spaniel.

WT för spaniel är inte heller upplagt som ett för retriever – med stationer – utan här är det ett lite längre arbetspass med sök, ett antal skott och kast, apportering och dirigering som testet är uppbyggt kring. Därför kan man hålla testen även när det inte är jaktsäsong (dvs inget vilt stöts och fälls).

För dig som tidigare har gått kurs för mig, Elsa eller Åsa och oavsett om du har spaniel eller retriever eller en stående fågelhund så är du välkommen på KURS hos oss söndagen den 9 mars i Vallda utanför Kungsbacka. Då ska vi hålla kurs med “working test-liknande träning”. Du kommer både få testa några stationer (för retriever) eller upplägg (för spaniel) som kan finnas på ett WT och dessutom kommer vi jobba med att få detaljerna på plats med fokus på:

• Avlämningar 
• Gripande 
• Jaktfot 
• Stadga
• Markeringar
• Närsök 
• Stoppsignal 
• Dirigering 

Givetvis anpassar vi träningen efter din och din hunds nivå. Men observera att detta är en fortsättningskurs, skott kommer till exempel att skjutas och du behöver ha kommit en liten bit på vägen i din träning. Och du behöver alltså ha tränat för någon av oss tidigare (kurs eller privatlektion). (Är du osäker på vad som behövs kan du bara mejla oss på info@klickerforlaget.se).

För att hitta var det arrangeras WT i närheten av dig rekommenderar vi Facebooksidan WT Sverige (C-prov Retriever) eftersom alla WT tyvärr inte läggs in på SSRK Prov (som är den sida där man anmäler sig till officiella jaktprov). Du kan också kika på  SSRK:s hemsida och gå till provsidan, där kan du få mer info om hur ett WT går till och hitta information om vissa kommande WT. Annars finns informationen om kommande WT på respektive arrangörs hemsida (din lokala SSRK-avdelning eller din lokala rasklubb).

För dig med spaniel finns även Jaktspaniels i Sverige som även de kommer arrangera WT i år. Här står det mer om WT-cupen för spaniel i SSRK Västra.

Lycka till på working testen i vår!

4 reaktioner på ”Working test – en rolig och bra form att prova på”

  1. Working test är jätte skoj att starta på… rekommenderar gärna att man åker och tittar på ett workingtest…. ta tillfället och kika på hur det ser ut i de olika klasserna… i år ska jag starta Enya i nybörjarklass är det tänkt medan förhoppningsvis paras Fame så för henne blir det inga elit-WT:n i vår =)

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

"Viltet" på väg in
Varukorg