7 saker att träna på när vädret suger: Dag 1 Avlämningar

Välkommen till 7 dagar med tips på sådant du kan träna på när vädret suger. Häng på och träna vetja!

Idag står det avlämningar på schemat. Jag har två sorters avlämningar (eller tre om man ska vara petig för jag har en tävlingslydnadsavlämning vid sidan också). Men i jakten har jag två. Den ena är att hunden ska komma in och sikta på min hand och lägga viltet i handen på mig. Den andra är att hunden ska komma in och sätta sig framför mig. På båda två är tanken att hunden ska släppa på ”tack” –  inte innan. I praktiken är jag inte så noga om hunden till exempel kommer in med en skammad fasan om man säger så. Då fångar jag på bästa sätt. Men jag vill att hunden ska ha tanken ”jag håller tills du säger tack” för jag vill ju absolut inte att den ska börja släppa innan.

Idag har jag fokuserat på den första typen av avlämning, som är att hunden ska lägga dummyn eller viltet i min utsträckta hand. Vi brukar prata om att handen är en target, vilket ju betyder mål på engelska, och använder en handtarget som en signal till hunden att trycka nosen hårt mot handen.

Det är SÅ lätt att börja slarva med avlämningarna. Hur många gånger i vardagen tar man inte lite lojt emot saker som hunden kommer bärande på? Och för att inte tala om i jakten: Ju längre in på säsongen desto slarvigare avlämningar har Tassla. I januari var de rätt bedrövliga faktiskt. Hon liksom kastade viltet på mig – på håll – och jag handbollsräddade …

Handtarget kan man träna både med och utan att hunden har föremål i munnen. Jag fokuserade på att alla tre hundarna skulle släppa ENDAST på ”tack” eller ”rätt” när de hade något i munnen. Totte har väldigt bra avlämningar, han har ett hårt och distinkt tryck i handen som jag har shejpat in tidigt i hans liv. Tasslas är klart sämst i kombination med att hon alltid haft en lite orolig mun – något jag fått jobba med återkommande. Quling håller på att få riktig fina. Med honom har jag gjort lite mer av en haktarget – han placerar helt enkelt hakan i min hand, vilket gör att jag får ett väldigt bra grepp om det han ska lämna. Hans avlämning är än så länge också väldigt lugn vilket jag gillar. Så här såg dagens träning ut:

https://

 

Den skarpsynte kan se att jag ibland är lite, lite sen och säger mitt “rätt” samtidigt som hunden släpper. Jag drar också till med lite omvänt lockande med min andra hand ibland som en hjälp för att de ska klara av att hålla längre. Omvänt lockande är min favorithjälp och vi har skrivit spaltkilometer om hur vi använder omvänt lockande till både det ena och det andra  bloggen (sök på omvänt lockande). Till exempel det här:

Den roliga konsten att hålla ihop sig själv

 

Om du får inspiration så får du JÄTTEGÄRNA lägga upp en film eller ett foto på din träning i kommentarsfältet antingen i bloggen eller på vår Facebook! 🙂

PS: Och om du är sugen på mer avlämningsträning kan du alltid gå vår gratis onlinekurs eller ta någon av de andra apporteringskurserna vi har online. Här hittar du dem. DS.

 

 

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg