Den roliga konsten att hålla ihop sig själv

Notera att denna text är en lektion i valpkursen online “Hallå vem har vi här då“, därav hänvisningar till andra lektioner i texten.

Här kommer ett tips om den bästa hjälp som finns: Omvänt lockande. Jag fattar inte ens hur folk kan träna utan den. Helt obegripligt faktiskt. 

Jag använder omvänt lockande på två sätt: Som en hjälp att träna hunden i självbehärskning (som ju är ASVIKTIGT att hunden kan i jakten, i vardagen, i lydnadsträningen osv osv) och som en störningsträning vilket blir nästan samma sak efter ett tag. Jag tänker gå igenom hur jag gör det men först – vad är omvänt lockande? Med omvänt lockande vill jag att hunden ska tänka ”aha du försöker lura mig att lockas att sluta göra det jag gör men det där går jag inte på, jag vet min uppgift”. Jag börjar alltid att lära hunden omvänt lockande med en godbit. Sedan gör jag det med leksak och även en kombo av leksak och godbit. Men en sak i taget! Vi börjar med en godbit.

GÖR SÅ HÄR: omvänt lockande med godbit
Nu kommer två filmer på när Quling lär sig omvänt lockande. Den första är allra första gången vi gör det och den andra är från träningspass nummer två. Detta är mitt allra, allra första organiserade träningspasset med min valp. Jag började med just omvänt lockande eftersom jag märkt att min valp är lite “galen” och nog behöver mycket övning på självkontroll nu och i framtiden för att kunna motstå frestelser.

Visas inte filmen kan du testa att trycka här

Som du ser är ”regeln” att jag stänger handen när han gör fel medan öppen hand betyder att han gör rätt. Med en så här ivrig hund kan jag inte börja introducera den regeln direkt utan först vill jag bara ha med honom på noterna kring vad han ska göra. Jag tror Quling, som är väldigt mjuk, tyckte det var lite obehagligt att jag stängde handen snabbt och då råkade komma åt hans nos med fingrarna några gånger – därav hans väldigt roliga backande de sista repetitionerna. ?

Jag håller också på och fipplar med hur jag ska belöna i början. Jag försöker ta godbiten med den vänstra handen och belöna från den men det funkar inte – däremot lärde hans sig blixtsnabbt var godbiten kom ifrån ;). Jag ändrar fort strategi och låter honom ta godbiten på “varsågod”. Det ordet kunde han inte innan den här träningen, så det blev samtidigt en inlärning av det.

Något som många gör inledningsvis är att de blir snåla och ställer för höga krav på att hunden ska klara leken direkt. Gör inte det! Var snabb att belöna så fort hunden bara backar det minsta lilla ifrån handen med huvudet, det kan handla om en millisekund som hunden inte har nosen mot min hand och i början är det kanske en slump vad hunden gör.

Tänk på att träna superkorta pass med en valp. Sätt helst en klocka. Kanske 1 minut är lagom innan du pausar? Många valpar behöver ännu kortare tid. Du märker om hunden liksom ”tappar det” och inte klarar av att hålla fokus eller inte kommer vidare i övningen. Då har du tränat för länge. Försök istället att aldrig hamna i den situationen och träna kort från början.

Mitt första träningspass varade under 11 minuter – allt som allt. Men då hann jag tex prata en stund med en hantverkare, parkera om Totte och Tassla, gosa och leka med Quling, plocka fram mer godis och kolla om kameran var på. Så träningen var kanske fem minuter i sammanlagt sex pass.

Här kommer vårt andra träningspass:

Visas inte filmen kan du testa att trycka här

Efter det här passet började jag överföra omvänt lockande i olika situationer i vardagen. När jag fikade i soffan, när vi skulle ut och gå men först sitta stilla i hallen, när hundarna kom till mig på inkallning och jag ville belöna dem en och en (jag säger den hundens namn som ska få godbiten och ingen får kasta sig över belöningen utan måste sitta lugnt). Jag tog också det rakt in i övningen Parkera som ni kunde läsa om i förra lektionen.

Målet med övningen är att hunden ska klara av att behärska sig själv både i vardagen och i träningen enligt principen “låt bli – så får du”. Så småningom ska min hund kunna sitta då den har stött ett vilt eller då den ser att en apport eller ett vilt kastas eller apporteras av en annan hund. Då är självbehärskning a och o!
GÖR SÅ HÄR: omvänt lockande med leksak
Jag lär även in omvänt lockande med leksak. Principen är den samma som med godbit: behärska dig så får du. Här kommer en film på vårt första träningspass med den övningen:

Visas inte filmen kan du testa att trycka här

Målet med övningen är densamma som i övningen med godbiten. Här drar jag bara upp tempot lite och för mig blir den en bra övergång till lekfulla uppflogsövningar och för många hundar är detta en lite svårare störningsövning då den är igång i intensiv lek innan den ska behärska sig. En bra övergång till både lydnads- och jaktträningen, då det är många växlingar mellan full fart och stilla.

GÖR SÅ HÄR: omvänt lockande med leksak och godbit “Lek trots störning”
Slutligen gör jag en lek som är mer av störningsträning och en helt suverän lek att lära in om man har en hund som släpper föremål för tidigt eller tuggar lite för mycket på det. Det är också en lek som är jättebra till att lära valpen att släppa på tack. MEN det är en lek som jag först gör med valpen när den faktisk har en väldigt engagerad och bra lek. Så gör inte denna leken riktigt än om du inte har en riktig fin lek där hunden hänger i leksaken och tycker det är askul att släppa. Jag tycker inte Qulings lek är tillräckligt bra än (han håller på att tappa tänderna när det här skrivs) så den här övningen får ni se med Totte.

  1. Lek igång hunden.
  2. När hunden leker engagerat tar du en tråkig godbit i din ena hand och håller den långt bort från leksaken, tex vid dit byxben (se i början på filmen nedan hur jag gör). Ha först handen knuten.
  3. Låt din knutna hand när närma sig hunden och leksaken. När hunden drar och håller bra säger du tack och placerar godbiten på hundens nos.
  4. Gör sedan om ovanstående och låt inte hunden släppa frivilligt. Om du ser att hunden sneglar på handen men ändå håller då säger du tack!
  5. Gör sedan övningen svårare genom att ha handen öppen. Börja gärna långt bort igen med handen, när du börjar öppna den.

Det vanligaste misstaget folk i allmänhet gör här är att de gör det alldeles för svårt. Vissa hundar är så godisglada att de behöver leka ganska länge medan man bara har en godbit i en stängd hand vid byxbenet. Glöm bara inte att även då belöna med att hunden får ta godbiten. Regeln är: Gör det jag vill så får du det du vill. ?

Visas inte filmen kan du testa att trycka här

Målet med övningen är att lära hunden att hålla i ett föremål vad som än händer – tills jag säger att den ska släppa. Dessutom kan du använda omvänt lockande för att få hunden att hålla utan tugg, eller bara hålla lång tid, om du har en hund som släpper. Du kommer kunna läsa mer om det i lektion 6 Jo, du kan lämna den där grejen till mig.

För ett tag sedan gjorde jag ett blogginlägg på Apportering till vardag och fest där jag visade hur jag arbetade med Tasslas dåliga grepp av vilt. Om du inte redan sett eller läst det så rekommenderar jag det som en slags “så här kan man använda övningen i förlängningen”.

https://www.apporteringtillvardagochfest.se/lost-och-oroligt-grepp/

Läs mer i boken: På sidan 56 kan du läsa om omvänt lockande och hur det kan utvecklas.

1 reaktion på ”Den roliga konsten att hålla ihop sig själv”

  1. Pingback: 7 saker att träna på när vädret suger: Dag 1 Avlämningar - Apportering till vardag och fest

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg