Jaktfoten är något som många med mig jobbar mycket med och ibland sliter sitt hår över. ”Hur svårt kan det vara att bara gå där?” tänker vi . ”Jättesvårt och jättetråkigt – allt roligt händer ju där framme” tänker hunden antagligen. Och det är just det som är nyckeln – eftersom (nästan) allt roligt händer framför oss och inte vid sidan gäller det att få hunden att förstå att det lönar sig att gå vid sidan för då får den (ibland) göra det där roliga.

Problemet är att vi som förare inte alltid orkar vara så noga med det – det är ju så mycket roligare att skicka hunden! Ofta leder det till att hundarna blir så förväntansfulla framåt att de glömmer bort att vara följsamma och missar att föraren till exempel svänger. På prov och framförallt på jakt kan det innebära att hunden missar en markering eftersom den tittade åt ett annat håll då. Det ser inte heller snyggt ut om det tar onödig tid att ställa upp och göra hunden redo – det drar ner helhetsintrycket.

Koppel på för att undvika antriträning

Med antiträning menar jag alltså träning som motverkar det jag vill lära hunden, sånt som händer när jag inte tänker på att till exempel hålla på kriterierna eller när jag tänker att jag tränar på något annat och glömmer bort att hunden lär sig hela tiden.

För att lösa det tror jag det är viktigt att ha tänkt igenom hur man vill göra och ha en strategi för olika situationer så att det inte råkar bli antiträning av bara farten. Hunden lär ju sig som sagt hela tiden – inte bara när jag tänker att den ska lära sig (eller det jag tänker att den ska lära sig). Är fotgåendet dåligt och hunden efter det får hämta en markering så får den ju belöning för det dåliga fotgåendet. Det är helt enkelt vår vanliga devis – träna, förhindra, avbryt. Jag tränar på det jag vill ha, jag förhindrar det jag inte vill ha (det vill säga jag vill inte ha antiträning) och jag ser till att kunna avbryta hunden utan att skrämma den om något blir fel.

Min strategi för att undvika antiträning i fotgåendet är att vara medveten om vad min hund klarar och inte och anpassa därefter. I vissa situationer tränar jag på att hunden ska gå ordentligt innan jag skickar den, i vissa får den gå ordentligt och så skickar jag den åt ett helt annat håll, i vissa situationer ser jag till att hitta ett transportsätt som i alla fall inte belönar ett dåligt fotgående (=antiträning), till exempel godismagnet, hålla i halsbandet eller ha koppel på hunden. På Agility right from the starts hemsida kan du se en film med exempel på olika sådana transporter som du kan använda utan att lämna träningsbubblan: https://www.agilityrightfromthestart.com/exercises.html

Dagens uppgift

  • Fundera på vad du har för strategier för ditt fotgående. När tränar du på det och när råkar det bli antitränning? Hur kan du eliminera antiträningen?
  • Träna minst ett fotgåendepass (skriv upp hur många pass och minuter du tränar)
  • Berätta gärna om din egen träning och peppa andra genom att kommentera här på hemsidan och/eller på vår Facebooksida.
  • Om du inte varit med i utmaningen från början, läs mer om hur den går till här: Dag 1: Fotgåendeutmaning.


Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker
Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker

%d bloggare gillar detta: