Något vi pratar mycket om på kurser är belöningsförväntan och belöningsplacering. Rätt använt är de jättebra träningsverktyg, men oönskad belöningsförväntan kan också motverka träningen om jag inte är medveten om den. Jag använder helt enkelt belöningsplacering för att skapa en belöningsförväntan där jag vill ha den och på så sätt förstärka beteendet jag vill ha lite extra. Till exempel kan jag belöna ett sättande genom att placera godisen långt bak, över hundens huvud så att jag förstärker att den sitter tungt på rumpan och inte reser sig upp för att ta godisen.

I jaktfoten får hundarna ofta väldigt snabbt en belöningsförväntan framåt – där händer allt roligt. De kan också lätt få en stor förväntan på våra händer – därifrån kommer ju godisen.

I fotgåendeträningen försöker jag nästan alltid belöna med vänster hand och placera den vid vänster byxsöm eftersom det är där jag vill ha hunden. Belönar jag med höger hand riskerar jag att hunden drar sig in snett framför mig för att möta min hand och då hamnar den i fel position.

Om hunden har en tendens att hamna för långt ifrån mig i sidled kan jag överdriva belöningen lite och placera den på utsidan av hundens nos så att hunden böjer sig som en ostbåge för att ta belöningen. Samtidigt hamnar nämligen hundens bog mot mitt knä så jag förstärker den för att vara nära.

Belöningsplacering på utsidan av hundens nos så att hundens bog kommer nära mitt ben.

Jag försöker också undvika att ha godis i händerna utan vill ha händerna hängande längs mina sidor tills jag belöningsmarkerat, då plockar jag upp godisen ur fickan och ger hunden. Jag vill ju inte att hunden bara ska gå fot när jag har godis i händerna eller när jag har händerna på min mage.

Om det är svårt att få upp godisen ur vänster ficka tillräckligt snabbt, det vill säga hunden hinner lämna fotpositionen innan belöningen är framme, kan jag ha godisen i höger hand men flytta över den till vänster bakom min rygg. Testa gärna det ett par gånger utan hund först, det tar ofta ett litet tag att själv få ordning på det 🙂

Oönskad belöningsförväntan i fotgåendet har jag jobbat mycket på med Keen för så fort jag satte handen i närheten av godisfickan flög han ut snett framför mig – för att se godisen bättre helt enkelt. I filmen nedan visar jag de olika belöningsplaceringarna och exempel på belöningsförväntan som jag vill jobba bort.

https://

Dagens uppgift

  • Fundera på hur du belöningsplacerar. Hur ser din hunds belöningsförväntan ut?
  • Träna minst ett fotgåendepass (skriv upp hur många pass och minuter du tränar).
  • Berätta gärna om din egen träning och peppa andra genom att kommentera här på hemsidan och/eller på vår Facebooksida.
  • Om du inte varit med i utmaningen från början, läs mer om hur den går till här: Dag 1: Fotgåendeutmaning.


Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker
Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker

%d bloggare gillar detta: