Eftersom fotgåendet består av många delar och ska fungera i många miljöer tycker jag det behövs mer än ett sätt att träna det på. Här tycker jag det är perfekt att kombinera jaktträningen med detaljtänket från lydnadsträningen. Jag delar in träningen i tre olika delar som jag jobbar parallellt med: detaljer, uthållighet och störningsträning. Sedan kombinerar jag dem. 🙂

Detaljträning

Första detaljen som måste lösas är var hunden ska vara. Det är personlig preferens som styr, men oftast är det smidigare att du har hunden lite bakom hellre än lite framför dig för att du ska kunna svänga åt vänster utan att snubbla på hunden. Det beror naturligtvis också på hur stor hunden är – en liten hund kanske får ha bogen i nivå med dina tår medan en större kanske ska ha örat i nivå med ditt knä.

Jag tycker det är lättare att träna om jag har en tydlig bild av en hyfsat exakt position där jag vill ha hunden. I oländig terräng kommer positionen förstås naturligt växla lite, jag vill inte begära en orimlig position av hunden utan hellre att den då glider in lite bakom mig eller ut lite i sidled för att sedan komma tillbaka till min vänstra sida. Det viktigaste är inte exakt var hunden går utan att det syns att vi går tillsammans, att hunden följer mig och att jag inte behöver fokusera på hunden utan kan ägna mig åt det som händer runtomkring.

Ställ hunden bredvid ditt vänstra ben genom att låta den gnaga på en godisbit – hunden ska inte lära sig något nu, du ska bara se var du vill ha hunden. Ställ dig gärna vid en spegel så du kan se hur det ser ut – från olika håll – och ta en mental bild av det så du kan belöna just den positionen sedan.

Jag vill ha Keens bog lite bakom mitt knä och fem-tio centimeter till vänster om mig.
När han sitter ner vill jag ha hans framtassar i nivå med mina tår.

Dagens uppgift

  • Ta reda på hur din perfekta jaktfotsposition ser ut.
  • Träna minst ett fotgåendepass (skriv upp hur många pass och minuter du tränar).
  • Berätta gärna om din egen träning och peppa andra genom att kommentera här på hemsidan och/eller på vår Facebooksida.
  • Om du inte varit med i utmaningen från början, läs mer om hur den går till här: Dag 1: Fotgåendeutmaning.


Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker
Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker

%d bloggare gillar detta: