Dag 15: Fotgående på nördnivå

Jag gillar mätbara saker, staplar och diagram. Går det göra statistik över något så gör jag väldigt gärna det – helst i Excel. När jag började klickerträna förde jag mycket logg över olika beteenden jag tränade, men i jaktträningen har det inte blivit så mycket loggat utan mest tränat på det jag tyckte vi behövde för stunden. Men, jag har ett väldigt bra exempel på när jag haft nytta av loggning även i jaktträningen, och det är just i fotgåendeträningen.

För drygt ett och ett halvt år sedan startade jag på B-prov med Seeker för första gången. Det gick oväntat bra, men i fotgåendet kändes det verkligen inte som att vi hade någon kontakt så efter provet påbörjade jag en fotgåendekampanj.

https://
Fotgående på Seekers B-provsdebut

Sedan Seeker var liten har jag tränat fotgående varje dag – så fort vi gått ut genom grinden har vi gått fot ut i skogen. Så hemma gick han jättebra fot, men i svårare miljöer funkade det inte alls lika bra. För att motivera mig själv förde jag logg över var och när, samt hur mycket jag tränade och i hur svår miljö. På drygt en månad tränade jag 31 pass på 16 olika ställen och kunde verkligen följa hur det blev bättre och bättre. I bilderna nedan ser du sammanställningar över var hur det gick.

Varje pass loggade jag datum, plats, tränade minuter, svårighetsgrad (där 1 är jättelätt miljö/svårighetsgrad och 5 jättesvår), hur lång tid det tog innan fotgåendet var lugnt/som jag ville ha det och en beskrivande kommentar.
Sammanställning över svårighetsgrad, hur många pass jag tränat på varje svårighetsgrad och trend över hur lång tid det tog att få ett lugnt fotgående. Trenden visar att utvecklingen gick åt rätt håll, framförallt i svårighetsgrad 4 och 5.

I miljöer där han inte hade någon förväntan gick det jättebra även på nya platser, se filmen från vår träning på centralstationen i Göteborg nedan.

https://
Fotgående på centralstationen i Göteborg – lugnt och fint, utan förväntan trots duvor som störning.
Fotgående där Seeker går i bra position – jag kämpar med uppförsbacken och klarar inte av att hålla min position 😉

Däremot det som fortsatte vara jättesvårt och som vi jobbade vidare med även efter att jag slutat logga träningen var förstås förväntan i spännande jaktsituationer. Han gick lugnt och fint bort från störningarna, men så fort vi vände tillbaka var förväntan tillbaka. Med mycket envishet och fokus på förväntan gick det åt rätt håll, men det är ju rätt seg och tråkig träning att hålla på med. 😉 I filmen nedan ser du hur det såg ut på hans andra B-provsstart.

https://
Fotgående på B-prov efter vår kampanj – stor förbättring, men fortfarande mycket förväntan i så här spännande situationer (runt minut 4 syns det mest fotgående).
Lugnt fotgående utan förväntan (husse har inte samma krav på position som jag har i träningen 😉 )

Dagens uppgift

  • Fundera på hur ditt fotgående har utvecklats. Vad behöver du för att motivera dig själv att träna på fotgåendet? Hur kan du mäta att det går åt rätt håll?
  • Träna minst ett fotgåendepass (skriv upp hur många pass och minuter du tränar).
  • Berätta gärna om din egen träning och peppa andra genom att kommentera här på hemsidan och/eller på vår Facebooksida.
  • Om du inte varit med i utmaningen från början, läs mer om hur den går till här: Dag 1: Fotgåendeutmaning.

4 reaktioner på ”Dag 15: Fotgående på nördnivå”

  1. Spændende at se, hvordan din hunds fri ved fod bedres – og det at han har lettere ved at klare forstyrrelsen med duerne i by miljø, kan jeg sagtens nikke genkendende til.
    jeg bliver inspireret af at se dine små videoer og læse teksten, så jeg igen vil have fokus på det, da netop fri ved fod og stadig kan være udfordrende på min 8½ årige hund, som går en flot fri ved fod i championklassen til rallylydighed, men som mister mange points på WT på grund af dårlig fri ved fod (for høj forventning – skud).

  2. Hej! Vad intressant. Önskar jag var så nördig som du. En fundering, hade du samma typ av belöning vid de olika svårighetsgraderna? Och hur hanterade du de första minutrarna som du klassar som sämre fotgående”. Fortsatte du rakt fram eller började tex gå i cirkel för att hjälpa honom?

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg