Från detaljer till helhet

Jag gillar att träna detaljer – de där små delarna som behövs för att helheten ska fungera. Men ibland har jag lite lätt att fastna i att träna bara en detalj, till exempel stoppsignalen, eller belöna rent slentrianmässigt för att jag brukar göra det. Utan att tänka på om det faktiskt leder träningen framåt. Märker jag att jag är på väg att falla ner i den gropen får jag påminna mig om att ta mig vidare från detaljerna.

Hur gör vi då för att gå från detaljer till helhet? Jo, först ser vi till att ha en tydlig målbildvart vill vi att träningen ska ta oss?

När vi har vår målbild och vet vad vi vill träna på brukar vi utgå ifrån något som vi kallar kedjeanalys, för att få en bättre struktur på träningen. Vi gör kedjeanalyser redan från när vi får hem valparna (på en väldigt grundläggande nivå förstås) och har även det med oss på alla våra kurser. Med hjälp av kedjeanalysen kan vi plocka ut den eller de detaljer som är viktigast att slipa på just nu, träna på dem och sedan sätta ihop helheten/kedjan igen. En klassisk PDCA-cykel helt enkelt (plan, do, check, act) – planera, testa (helheten/kedjan), utvärdera, träna (på detaljer) för att därefter planera igen och så vidare.

När vi kommit en bit i träningen gillar vi att utgå ifrån svåra situationer vi stött på på jakt eller prov och så anpassar vi upplägget efter vår hunds nuvarande nivå. Vi vill att upplägget gradvis ska bli svårare och svårare så att vi närmar oss målbilden, men vi är inte rädda för att göra väldigt mycket förenklingar i upplägget om det behövs för att hunden ska klara av det. Nästa gång kan vi troligtvis göra det lite svårare igen. 🙂

Så här genomför vi en kedjeanalys: först planerar vi, sedan testar vi helheten/kedjan, därefter utvärderar vi och tränar på de detaljer som behöver slipas vidare på. Sedan upprepar vi det hela. 🙂

Två andra viktiga delar i träningen är störningar och att träna uthållighet. De kan förstås också ingå i kedjeanalysen , men vi tycker de är så viktiga att vi vill lyfta upp dem lite extra.

Störningar lägger vi på tidigt. Så fort hunden gjort ett par repetitioner som är rätt ändrar vi något i miljön så att hunden lär sig att upprepa beteendet – oavsett vad som händer runtomkring. Störningsträningen fortsätter förstås hela hundens liv – med gradvis svårare och svårare störningar.

Och så till slut den viktiga uthålligheten – hunden ska ju klara av att jobba länge utan belöning i form av godis eller lek när vi går på prov eller jagar. För många hundar blir själva apporteringen i sig en belöning och det gör att de fortsätter jobba, men det kan å andra sidan också innebära att de blir för heta – knallar, blir för yviga i fotgåendet och så vidare – så då måste vi vara extra noga med vad vi låter dem göra. För att öva upp uthållighet kan vi utgå från ett sådant upplägg jag nämnde tidigare: Vi testar om hunden klarar av att jobba sig igenom hela upplägget utan belöning med bibehållet fokus och precision i utförandet. När vi tränar uthållighet så släpper vi ibland igenom mindre detaljer som inte är helt perfekta – just för att vi just nu fokuserar på uthålligheten och vill belöna hunden för att den fortsätter försöka. Sedan får vi förstås träna på detaljerna igen och återigen “sätta in dem i helheten”. Och då blev det kedjeanalys av det hela igen! Kedjeanalysen och uthållighetsträningen går som sagt hand i hand.

Sammanfattningsvis tar vi oss alltså från detaljer till helhet så här:

  • Ha en tydlig målbild
  • Gör en kedjeanalys (där detaljträningen ingår)
  • Störningsträna
  • Träna uthållighet

Behöver du hjälp att komma vidare och se om helheten räcker för att lyckas på tävling eller jakt så har vi laddat upp med ett helt gäng kurser nu under våren. Vi har både kurser IRL i Hällingsjö och Hajom, ca 30-40 minuter från Göteborg/Borås/Kungsbacka och online, för dig som inte har möjlighet att komma till oss.

Först ut är just en sådan onlinesatsning – en helt ny kurs med coaching inför start på working test. Den passar både dig som är nyfiken på vad working test är och vill prova på det, och dig som startat i nybörjarklass på working test och vill få hjälp att få bra poäng och komma vidare till nästa klass. Jag håller också en working testkurs IRL hos mig i Hällingsjö.

Dessutom har jag ytterligare en helt ny kurs: Från kastad leksak till apporterad fågel. En retrieverkurs där vi under fyra helger förbereder hundarna för den avslutande jaktdagen – och går igenom vad föraren behöver kunna, vad hunden behöver kunna och saker som är bra att tänka på om en vill kombinera jakten med prov och tävling.

Det var ett helt gäng kurser som ger dig en tydlig målbild och träning på helhet. Och skulle inte helheten räcka så tränar vi förstås på detaljerna som behövs – för att därefter sätta ihop helheten igen. Och så vidare i en oändlig loop! 🙂 Vill du fördjupa dig ännu mer i vårt tänk kring att gå från detaljer till helhet så har vi även ett webinar på det temat den 1 mars.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg