Dag 10: Hjälp heta hundar genom att styra upp dem

Vissa hundar blir väldigt upphetsade så fort det händer något – de går fint när man vänder bort från störningen eller det som händer men går igång igen så fort man vänder tillbaka. Då är det ännu viktigare att inte låta hunden jobba ur den förväntan utan vända om, gå i cirklar (”tråkfotgående”) och få hunden att lugna ner sig igen. Först när den är i rätt känsloläge får den jobba.

Att vända bort från det roliga är svårt – men behövs ofta för att få hunden i rätt känsloläge.

Vissa hundar behöver helt enkelt hjälp för att hantera sin förväntan och att lugna ner sig. Tydliga rutiner är lugnande – och även om det känns frustrerande och tar tid så ger det resultat så var uthållig! För gärna en logg över hur lång tid det tar för hunden att lugna sig i olika miljöer så du ser att träningen går framåt.

Under fotgåendet styr jag upp hunden mycket. Jag låter den inte gå iväg framför mig utan vänder då och går åt andra hållet och jag låter inte hunden nosa eller kissa. Jag ser dock till att ta pauser där jag säger åt hunden ”varsågod, gå och kissa och nosa”. Jag lägger också ut föremål eller godis som hunden får leta efter lite då och då för att ”blåsa ur sig”. Självkontroll kostar och förr eller senare tar hunden slut i huvudet av det. Ibland får de springa på ett linjetag eller jobba på avstånd och ibland bara någon meter ifrån mig i koppel – allt beroende på vad hunden behöver.

”Tråkfotgående” och hög förväntan gäller främst heta hundar. Med en lugn hund som lätt sackar efter jobbare jag mer med belöningsförväntan och klickar och belönar för längre och längre sträckor vid min sida snarare än jobbar på ”tråkfotgående”. Huvudsaken är att anpassa träningen efter vad hunden behöver.

Dagens uppgift

  • Fundera på vad din behöver hund för att komma in i rätt känsloläge.
  • Träna minst ett fotgåendepass (skriv upp hur många pass och minuter du tränar).
  • Berätta gärna om din egen träning och peppa andra genom att kommentera här på hemsidan och/eller på vår Facebooksida.
  • Om du inte varit med i utmaningen från början, läs mer om hur den går till här: Dag 1: Fotgåendeutmaning.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg