Jenny och Sally: Grundträning och problemklurande

Den här våren ha vi en gästbloggare: Jenny Nolhage med labradorvalpen Sally! Jenny har gått vår instruktörsutbildning och går vår valpkurs online just nu. Vi har förmånen att hänga med på Jenny och Sallys resa från kisspölar inomhus till strukturerad träning. Vill du läsa de tidigare inläggen har du dem här:

Men oj vad tiden går fort. Sally är snart fem månader och växer så det knakar. Våren är här och ute grönskar det. Och med våren kommer fästingarna och andra småkryp. För Sally är så mycket nytt. Häromdagen duckade hon när en citronfjäril fladdrade förbi och gjorde en loop mot henne. Men visst, hur ska man veta att fjärilar är harmlösa när man aldrig träffat dem förut?

Nya tänder – skönt för mattes händer. 😉

Hon är ibland rumsren, det kan gå några dagar när det fungerar att kissa och bajsa ute. Men så händer det igen att det kommer inne. Och ganska ofta handlar det om att jag har min uppmärksamhet på annat, men ibland tror jag också att det handlar om att det händer annat i hennes utveckling som påverkar. Som tandömsning till exempel, den är hon mitt i. Och rumsrenheten kommer ju när hjärnan utvecklats så att hon faktiskt kan hålla sig medvetet, innan den kognitiva förmågan är på plats så är kontot för hushållspapper stort. 

Det är också tydligt att hon har fått bättre kroppskontroll och tränat upp bakben och magmuskler. För hon är duktig att stå på bakbenen och gillar det ganska mycket, man kan ju få kolla vad som finns på borden och bänkarna då ?. Och när kroppen är sprudlande glad bara måste man hoppa rakt upp i luften. 

Nu har vår relation verkligen tagit sig och jag njuter av det. Hon väljer allt oftare mig istället för de andra vuxna hundarna, gillar att gosa eller vill sova med huvudet på mina fötter när jag sitter still. Jag tar tillvara när hon vill vara nära mig, allra helst när vi är i rörelse och hon är vid min vänstra sida. Gärna att hon känns lite lätt mot mitt ben, och det gör hon ganska ofta. I framtiden gör ju det att jag kan ha koll framåt på vad som händer och ändå veta att hon finns där vid min sida, det vill säga när jag har satt ett kommando och hon har lärt sig att det gäller tills jag säger något annat. Där är vi inte än. Men avigsidan med att hon gillar att vara nära är att hon ibland kommer springande och liksom dyker in mot mina ben, för det är ju mysigt och bra att vara nära. Hm, jag får nog träna min balans lite bättre …

Vi myser i soffan. <3

Grundträning på schemat

Med Sally utforskar jag grundträningen. Och jag älskar det! Att fundera på vad som är viktigt i vardagslivet och i jaktträningen, och att fånga det hon gör helt spontant och belöna. Att se henne klara längre stunder, nya miljöer eller störningar. Jag tycker det är så roligt! Det känns som att få något gratis att se henne göra bra saker spontant och att förstärka det med belöningar. Nu kan man tro att jag tränar jättemycket med henne. Men det gör jag verkligen inte. I bästa fall blir det ett kort pass per dag, ungefär 2 minuter eller 6-10 godisbitar långt. Men jag belönar förstås spontana beteenden utöver det. 

Det kan vara lite allt möjligt som hon gör spontant. Som att hon sitter still när det är dags för promenad och att ta på kopplet. Eller att vänta lugnt utanför dörren så jag hinner ordna kopplen och låsa i lugn och ro. Efter att ha belönat det några gånger så har Sally förstått och nu sätter hon sig lugnt ner utanför ytterdörren och väntar på något gott. Den känslan hon har då gillar jag! Alltså att komma ut genom ytterdörren innebär att hon fortsätter att ha fokus på mig och förväntan på vad jag ska hitta på, och att det inte är att kolla vad som händer ute på gatan.

Klura på problem

En annan del i det jag gillar med träningen av henne är att klura på problem som uppstår. Ett sånt har vi just nu när hon sitter i buren i bilen. Ibland blir hon intensiv och glad och vill verkligen komma nära mig. Min första reaktion var att gå närmre för att jag var rädd att hon skulle trilla ut. Ni vet små valpar som har mjuka skelett ska ju inte hoppa ner från höga höjder. Men så har jag klurat över vad det är som händer och vad det är som har gjort detta, för såhär var det inte i början. Jag vill ha lugna hundar i bilen som sitter kvar med öppen burdörr och väntar. En sak jag har kommit på är att mina jackfickor med olika sorters belöningsgodis är precis i höjd med hennes nos. Hm, då får det bästa godiset förpassas till andra fickor. Min närhet verkar också trigga. Vi har kört lite omvänt lockande så det kan hon ganska bra. Testade det samtidigt som jag tog ett steg tillbaka så avståndet ökade mellan oss. Mm, det funkade ganska bra. Jag ska fortsätta att klura på detta. Nu när jag skriver kommer jag på att det också kan vara så att hon har fått ökad förväntan på att få komma ut och göra något roligt. Och det gillar jag ju, dvs att hon tycker det är kul att träna ihop med mig. Gäller bara att få till lugnet och självbehärskningen och att se till att hon inte får möjlighet till självbelöning. Men jag gillar detta, att klura och lösa problem. Tänker att allt vi gör nu med att grundlägga goda vanor har vi glädje av resten av vårt gemensamma liv.

Jag visade en film hur jag börjat belöna att hon gick vid min vänstra sida i ett tidigare inlägg. Har ingen bra film på hur det ser ut nu men nu kan vi gå cirka 5-10 meter och jag belönar när hon tittar framåt istället för upp på mig. Just nu är det var hon riktar blicken som är kriteriet för min belöning. Vi fortsätter med bara korta sträckor men tänker också lägga på lite enkla störningar. 

Och här kommer vi till en annan grundträning, den av mig själv. Det är nästan det svåraste – att träna sig själv. Just nu handlar det om att jag glömmer att sätta ord på det vi tränar på. På snart tre månader har Sally lärt sig sitt namn, ”kom” och ”varsågod”. Hm. Hon kan göra så mycket mer, men jag har inte tänkt på att benämna det bara. Så ett mål för mig själv är att bli bättre på att planera vad jag gör med Sally och vilka ord vi ska öva på. Alltså att jag ska komma ihåg att säga dem när Sally utför det jag vill benämna, det är ju liksom första steget …

Nästa gång tänkte jag berätta lite om hur vi börjat träna vid vatten och att hon fått testa att apportera vilt. 🙂

2 reaktioner på ”Jenny och Sally: Grundträning och problemklurande”

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg